Meclis’te ‘Sosyal Medya’ gerilimi! Protestolar sonrasında birleşim kapandı
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine devam edilen basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin 29. Maddesine gelindiğinde CHP ve HDP milletvekilleri alkışlar protesto eylemi gerçekleştirdi. İki kez ara verilen oturumda eylemin devam etmesi üzerine birleşim kapatıldı.
Kamuoyunda sosyal medya düzenlenmesi olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde TBMM’de tansiyon yükseldi. Söz konusu değişikliğin 29.maddesi olan "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngören maddede protesto sesleri yükseldi.
ALKIŞLI PROTESTOLAR DEVAM ETTİ
CHP ve HDP’lilerin protestosu sonrasında TBMM Başkanvekili Haydar Akar birleşime ara verdi. Aranın ardından söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın konuşmasının ardından alkışlı protestoya devam eden milletvekilleri eylemine devam etti. TBMM Başkanvekili Haydar Akar milletvekillerine yerlerine oturmaları, sükuneti sağlamaları ve görüşmelere devam edilmesi konusunda uyardı.
HDP’LİLER CHP’YE DESTEK VERDİ
Milletvekillerin protestolarına devam etmesi üzerine Akar, birleşime bir kez daha ara verdi. Ancak HDP’li milletvekilleri de CHP’nin protestosuna "Gazetecilik suç değildir", "Özgür basın susturulamaz", "Hakikatler kapatılamaz" yazılı dövizlerle destek verdi.
BİRLEŞİM KAPATILDI
CHP ve HDP’li milletvekilleri daha sonra ‘Sansüre hayır’ sloganı attı. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Akar'dan İçtüzüğü çalıştırmasını ve görüşmelere devam edilmesini istedi. TBMM Başkanvekili Haydar Akar, uyarılarına rağmen protestonun sürmesi üzerine İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca birleşimi kapattı.