Mevlüt Çavuşoğlu'ndan ABD'ye uyarı
Dışişleri Bakanı, Washington yönetiminin Rakka operasyonunu birlikte yürütmeyi önerdiğini ancak Türkiye'nin PYD güçlerinin cephede olmasını kabul etmeyeceğini söyledi.
Reuters haber ajansı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sözlerini 'acil' koduyla dünyaya geçti.
Çavuşoğlu, ABD'nin Ankara'ya Rakka operasyonunu birlikte yürütmeyi teklif ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye operasyonu destekleyecek ancak PYD güçlerinin cephede olmasını kabul etmeyecek.
Rakka, IŞİD'in Suriye'deki kalesi konumunda ve yakın zamanda terör örgütünün kentten süpürülmesi için bir operasyon bekleniyor.
Rakka'yı 2013'te Suriyeli muhaliflerden ele geçiren IŞİD, 2014'te halifelik ilan etmişti. İdari merkezini burada kuran örgüt, kentte kendi devlet vizyonunu yaşama geçirerek bir düzen oluşturdu.
ABD'YE UYARI
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "(Clinton'ın PYD'ye silah yardımı yapılacağı açıklaması) O zaman ABD teröre destek veren ülke durumuna düşer. Bizden uyarması. Bir dost olarak söylüyoruz teröristlerle işbirliği yapan, teröristlerle birlikte çalışan bir ülke durumuna düşer."
Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"ABD şunu öğrendi, daha da öğrenmeli. Müttefik olmamız, dost olmamız veya model ortak olmamız onlarla her konuda hemfikir olmamız anlamına gelmez. Onların her söylediğini kabul etmemiz anlamına gelmemeli ve onların yanlış politikalarına karşı uyarmamız, yanlış olduğunu söylememiz onları rahatsız etmemeli. Gerçekleri, özellikle bölgemizdeki gerçekleri bilen objektif bir ülke olarak ABD'nin yanlışlarını da söylüyoruz. Arkasından konuşmuyoruz. YPG konusundaki hatalarını söylüyoruz, Irak'taki hatalarını söylüyoruz. Diğer hataları olduğunda da söyleyeceğiz."
Çavuşoğlu, ABD Başkanlık seçimlerinde Demokratların adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, PYD'ye silah yardımı yapılacağı açıklamasına ilişkin de "O zaman ABD teröre destek veren ülke durumuna düşer. Bizden uyarması. Bir dost olarak söylüyoruz teröristlerle iş birliği yapan, teröristlerle birlikte çalışan bir ülke durumuna düşer." değerlendirmesinde bulundu.
İLK KEZ ERDOĞAN DUYURMUŞTU
Washington'ın Rakka ile teklifini ilk kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Eylül ayı başında duyurmuştu. Çin'de düzenlenen G-20 Zirvesi'ndeki temaslarının detaylarını Ankara yolunda uçakta gazetecilere anlatan Erdoğan, "ABD Başkanı Barack Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik" ifadelerini kullanmıştı.
DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay Dorrian da, Eylül ayı başında Rakka operasyonuna atıf yaparak, "Biz bu konuda Türk ordusu ve Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte ne tür bir hazırlık yapmamız gerektiğini planlamaya çalışıyoruz" demişti.
Albay Dorrian 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'nı "Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde bir güvenlik kordonu oluşturması, sonraki adımda Rakka'nın geri alınmasının koşullarını hazırlıyor" sözleriyle değerlendirmişti.
Rakka'ya karşı yapılması planlanan saldırının, Ankara ile Washington arasındaki PYD kaynaklı anlaşmazlık sebebiyle bekletilip bekletilmediği yönündeki soruya kapsamlı bir yanıt vermeyen Albay Dorrian, IŞİD'e karşı savaşan tüm unsurlar arasında bir koordinasyonun olması için çaba gösterdiklerini söylemekle yetinmişti.