MGK Toplantısı sona erdi! Ukrayna ve Montrö detayı dikkat çekti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 3 saat 45 dakika sürdü. NATO zirvesi öncesi toplanan MGK'da 'Ukrayna-Rusya' savaşına ana gündem maddesi oldu. Yapılan yazılı açıklamada savaşta Türkiye’nin barış çabalarının arttırılarak süreceği ifade edildi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere Türkiye’nin sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcı çabaların sürdüreceği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı 3 saat 45 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılım sağlayacağı NATO Zirvesi öncesinde yapılan toplantının ana gündem maddesi Rusya ile Ukrayna arasında 4 haftadır süren savaştı.
TÜRKİYE'NİN BARIŞ ÇABALARI
Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada Rusya-Ukrayna savaşındaki Türkiye’nin barış çabalarının arttırılarak süreceği ifade edildi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere Türkiye’nin sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcı çabaların sürdüreceği belirtildi.
KARADENİZ'DE BARIŞ VE İSTİKRAR VURGUSU
MGK toplantısında, Türkiye'nin, Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği belirtildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
-PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ Terör örgütleri başta olmak üzere milli birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunulmuş ve ilave tedbirler görüşülmüştür.
-Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki son gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alınmış, saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanması ve iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların arttırılması ihtiyaç duyulduğu kaydedilmiştir. Türkiye’nin Karadeniz’de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği belirtilmiştir.
-Irak'taki siyasi süreçlerin, ülkedeki istikrarı pekiştirecek şekilde ilerletilmesi temennisi dile getirilmiş; Irak halkının güvenliğine ve huzuruna atfedilen önem vurgulanarak terör örgütleriyle mücadelemizin kararlılıkla sürdürüleceği kayda geçirilmiştir.
-Libya'da büyük fedakarlıklarla tesis edilen sükunetin, Libya halkının huzur ve refaha kavuşması için önemli bir kazanım ve fırsat olduğu değerlendirilmiş; yeni çatışmalara sebebiyet verebilecek adımlardan kaçınılması, kalıcı barış ve istikrarın tesisi için demokratik süreçlerin meşruiyet zemininde işletilmesi çağrısında bulunulmuştur.
-Türkiye'nin, sınır güvenliğini ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumadaki kararlılığının, Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan gelişmelerdeki dengeli duruşunun, Balkanlar ve Kafkasya'da istikrarı tesis ve dürdürme yönünde sergilediği ısrarın, küresel ve bölgesel barışı sağlama gayretlerinin ne derece isabetli olduğunun son gelişmelerle bir kez daha görüldüğü teyit edilmiştir.