MHP'de Devlet Bahçeli karşıtları imza topluyor
Bahçeli’ye muhalif MHP’lilerin olağanüstü kurultay toplamak için delegelerden imza toplama girişiminde bulundukları öğrenildi.
1 Kasım seçiminde büyük kayıp yaşayan MHP’de muhaliflerin istifa etmeyeceğini açıklayan Devlet Bahçeli yönetimine muhalefet eden isimler henüz birlikte hareket etme kararı almazken, öbek öbek oluşan muhalif gruplar, Genel Merkez dışındaki ofislerinde taraftar toplamaya çalışıyor.
Muhaliflerin MHP olağanüstü kongresini toplamak için delegelerden ıslak imzalı, noter onaylı imza toplama girişiminde bulundukları öğrenildi. Muhaliflerin, olası re t ve iptalleri de dikkate alarak 300 civarında bir listeyle genel merkeze başvurmayı hedeflediği öğrenildi.
TÜZÜK ÇIKMAZI
Bu arada muhalif gruplar ya doğrudan ya da aracılarla birbirlerinin nabızlarını yokluyorlar. İlk etapta mahalefet hariketine kimin liderlik edeceğinden öte, bir birliktelik sağlanarak kongrenin toplanmasına odaklanılması görüşü savunuluyor. Muhaliflerin önündeki en önemli engellerden birisi de tüzükteki hükümler. Genel başkan seçimini içeren olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için öncelikle tüzük değişikliğini içeren bir kurultayın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tüzük kurultayının ardından genel başkan seçiminin yapılabileceği ikinci bir kurultay yapılması gerekiyor. Bu zorluk muhaliflerin işini bir kez daha zorlaştırıyor.
İKTİDAR KARIŞTIRMAK İSTİYOR
Bu arada MHP Genel Merkezi ise muhalif kıpırdanmaları ise yakından takip ediyor. MHP Genel Merkezi, 1 Kasım seçimlerinin hemen ertesi günü Oğan’ın ihracının iptal edilmesine ilişkin yargı kararının açıklanmasını “iktidarın MHP’nin içini karıştırmaya dönük hamle” olarak değerlendiriyor.
MHP yönetimi, Oğan’ın yargı kararıyla partiye dönmesinin ciddi bir dalgalanma oluşturmayacağını düşünüyor. Oğan’ın Iğdır’da etkili olabileceği Türkiye genelinde karşılığının bulunmadığı kanaatinde olan MHP yönetiminde, kongre sürecinin Oğan’la yürütülmesinin sonuç vermeyeceği düşüncesi hakim. İzmir İl Başkanı Musavaat Dervişoğlu, eski MHP Eskişehir Milletvekili Süleyman Sazak ile eski Edirne İl Başkanı Mehmet Tolga Akalın gibi isimlerin ise kitleleri sürükleyecek bir muhalefet harekete başlatamayacağı vurgulanıyor. Akşener’in de böyle bir muhalif harekete açıktan liderlik edecek cesareti gösteremeyeceğini dile getiren MHP yönetimi, Koray Aydın, Oktay Vural, Ümit Özdağ gibi isimlerin ise böyle bir mücadelenin içine girmeyeceğini ifade ediyor.
Seçim analiz komisyonu
Bu arada MHP yönetimi, seçim sonuçlarını bilimsel açıdan değerlendirmek amacıyla, “Seçim Analiz Komisyonu” oluşturdu. Çıkan sonuçlar parti yönetim organlarında ele alınacak.
MHP’nin eski İstanbul Milletvekili Nazif Okumuş, aşağıdan gelen dip dalganın önümüzdeki günlerde MHP yönetimine zor bir dönem yaşatacağını belirterek, şunları söyledi:
“MHP’ye emek vermiş, milliyetçi harekete sosyal ve aidiyet olarak fedakarlıkta bulunmuş insanlar bunlar. Bu taleplere cevap verilemezse, Devlet Bey, kendine siyasette 12 sene oda hapsi vermişti, bunda sonra oda hapsi tamamen tecrite döner. Muhalif kanadın imza topladığını düşünmüyorum. Toplamak için irade oluşturmaya çalışıyorlar. Olaganüstü kurultay taleplerinin sonuç getiremeyecek umutsuz mücadele olduğunu, akim kalacağını düşünüyorum.”
Kaynak : Milliyet