Tgrt Haber

Mülteciler için yol haritası 7 Mart'ta çizilecek

01 Mart 2016 08:59
Mülteciler için yol haritası 7 Mart'ta çizilecek

'Türkiye-AB Göç Zirvesi'nin adresi Brüksel. Zirvede birinci öncelik ‘ortak eylem planı’ olacak. AB’den gelmeyen 3 milyar euro ve hangi ülkenin ne kadar mülteci alacağı da masaya yatırılacak.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil etmesi beklenen zirvede, birinci öncelik Türkiye-AB Ortak Göç Eylem Planı olacak. Bu doğrultuda, AB'den bir türlü gelmeyen 3 milyar euro, hangi AB ülkesinin ne kadar Suriyeli sığınmacı kabul edeceği ve Türkiye'nin aldığı ve alacağı önlemler masaya yatıralacak. AKŞAM'ın edindiği bilgilere göre, 18 Şubat'ta gerçekleştirilmesi gereken ancak Ankara Merasim Sokak'taki saldırı nedeniyle ertelenen zirve, 7 Mart tarihinde üst düzeyde gerçekleşecek.  

TOPLAM 28 ÜYE ÜLKE KATILACAK

Zirvenin, seviyesi hükümet ve devlet başkanları statüsünde olacak ve "28 üye ülke ve Türkiye" katılımıyla düzenlenecek. Toplantının en önemli gündemi, "Suriye kaynaklı göçmen ve mülteci krizi" olacak. Bu doğrultuda, Türkiye ile AB arasında onaylanan ancak bir türlü tam olarak işletilemeyen "Göç Eylem Planı" ayrıntılı biçimde değerlendirilecek. Toplantıda AB'nin göndermediği 3 milyar euro da, Davutoğlu tarafından gündeme getirilecek.

Kuruş kuruş hesap!

Çipras ile buluşacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başakanı Aleksis Çipras'ın 8 Mart'ta İzmir'de düzenlenecek Türk- Yunan İş Konseyi'ne katılacak. Konseyde iki ülke ekonomik ilişkileri gelinen noktadan daha ileriye götürmek için nereler yapılması gerektiği tartışılacak. Konsey kapsamında bölgesel iş forumları da düzenlenecek.

Kabul etmeme politikası

Toplantıda ayrıca, bazı AB üyesi ülkelerin "mülteci kabul etmeme" üzerine kurduğu sığınmacı politikası da görüşülecek. Türkiye, ülkelerin bir an önce ne kadar mülteci kabul edeceğini açıklamasını isteyecek. Ayrıca Almanya, Fransa, İspanya gibi ülkelerin 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'den sığınmacı kabul etmesi de dile getirilecek.

Akşam - MAHMUT GÜRER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...