Tgrt Haber

Numan Kurtulmuş, 'Kafaları fazlasıyla karışık'

23 Nisan 2015 03:52
Numan Kurtulmuş, 'Kafaları fazlasıyla karışık'

CHP'li Selin Sayek Böke’nin, ‘Üst gelir grubuna vergi’ açıklaması tartışılıyor… Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Bir tarafta Derviş tipi neo-liberal ekonomi var, diğer tarafta sol baharatlı Temizel modeli! Hangisi olduğuna karar verin. Temizel’in ‘nereden buldun’ yasasının faturasını hepimiz yaşadık” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün İstanbul’daki Sepetçiler Kasrı’nda gazete ve televizyonların ekonomi yöneticileriyle bir araya geldi. Aynı gün, CHP’nin ‘ekonomi kurmayları’ arasında gösterilen Selin Sayek Böke, CHP’nin seçim vaatleriyle ilgili 10 maddelik kaynak listesi sıraladı. Sıralanan kaynaklar arasında ‘Üst gelir grubundan vergi alınması’ dikkat çekiciydi. İlk başta kulağa hoş gelen ‘üst gelir grubundan vergi’ tabirinin Türkçesi ise servet vergisi…

DERVİŞLE NEO-LİBERAL

Numan Kurtulmuş, “Bu açıklamayı nasıl yorumladınız” sorusu üzerine "Kafaları karışık” yanıtını verdi. Ardından da Kemal Derviş’in “Seçilirseniz ekonomiden sorumlu bakanınız olurum” sözünü eleştiren Kurtulmuş, “Çok sırıtan bir şekilde kamuoyu tarafından dikkatle izlenmiştir. Dervişle neo-liberal politikalara göz kırpılmış. Ayrıca bir takımda sol sos bu seçim beyannamesinin içerisine konulmuş. Dolayısıyla bu ‘servet vergisi’ ve diğerleri mecburen korunmakta olan sol sosun bir parçası olarak görüyorum” diye konuştu.

TEMİZEL’İ HÂLÂ UNUTMADIK!

Numan Kurtulmuş, “Biraz neo liberal, biraz sol-Syriza fikri içerisinde hareket ediyor. Diyelim yönetime geldi, Derviş tipi modeli mi ön görüyor yoksa Temizel tipi bir modeli mi öngörüyor. Temizel’in ‘nereden buldun’ yasasının faturasını yaşadık hepimiz. Gelir idaresini özelleştirir, onun üzerinde yeni bir duyun-i umumiye mi oluşturacaksınız? O kadar büyük kafa karışıklığı var ki onu yapacaksan bunu nasıl yapıyorsunuz? Bunu yapacaksan ötekini nasıl yapacaksın? Enteresan bir seçim bildirgesi.”

ÖNERDİK, KABUL ETMEDİLER

Kurtulmuş ayrıca, mevcut seçim sistemiyle Türkiye'de demokrasinin tam manasıyla sağlanmasının mümkün olmadığını da söyledi. Kurtulmuş, “AK Parti, yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılarak daraltılmış bölge sisteminin getirilmesini önerdi. Ancak muhalefet partileri bunu kabul etmedi. Bununla ilgili değişiklik yapılması gerekir" diye konuştu.

Servet vergisi nedir?

Kişilerin sahip oldukları her türlü menkul ve gayrimenkul mal ve paralardan oluşan servetleri üzerinden alınan dolaysız vergilere servet vergisi deniyor. Geçmişte dönemin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel tarafından ‘nereden buldun vergisi’ olarak uzun süre Türkiye ekonomi gündemini işgal etmişti.

Trilyonlar kaçtı

CHP’nin ‘ekonomi kozu’ olarak gösterilen Zekeriya Temizel’in mimarı olduğu ‘nereden buldun’ yasasının sonuçları Türkiye açısından ağır olmuştu. Ülkenin kaynağa en çok ihtiyaç duyduğu kriz yıllarında trilyonlarca liranın yurtdışına kaçmasına yol açtı. Dönemin Maliye Bakanı Temizel, o tarihten bugüne kriz dinamiklerini yönetememesiyle sürekli eleştirilerin hedefindeydi.

Fransa, son anda çark etti

Servet vergisi, geçtiğimiz yıllarda Fransa’da da tartışılmıştı. Cumhurbaşkanı Hollande'ın seçim vaatleri arasındaki  "Varlık vergisi" Anayasa Konseyi tarafından iptal edildi. Ünlü aktör Gerard Depardieu, bu vergiyi ödememek için önce Belçika’ya taşınmış, ardından da Fransız vatandaşlığından ayrılmıştı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...