Tgrt Haber

Numan Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
01 Şubat 2024 23:31 - Güncelleme : 01 Şubat 2024 23:51

TİP Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği iki gün önce TBMM'de  düşürüldü. Kararın ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'tan ilk açıklama geldi. Kurtulmuş, "Yurt dışı ziyaretini kararı okumamak için yaptı" eleştirilerine cevap verdi. 

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın TİP'li vekil Can Atalay​ ile ilgili aldığı kararlardan sonra TBMM​'de okunan kararla birlikte; Gezi davası kapsamında Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde bulunan Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü. 

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş​, TBMM'nin Can Atalay kararı sonrası ilk kez konuştu. Kararı Meclis'te okumamak için yurt dışı ziyareti gerçekleştirdiğine yönelik gelen eleştirilere cevap verdi. 

"MAHKEME KARARI İLE ZİYARETİMİN BİR İLİŞKİSİ YOK"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş iddialara, "Bu süre içerisinde TBMM’de Can Atalay ile ilgili karar okundu ve bununla ilgili birçok tartışma yapıldı. Bu tartışmaların içerisine girmek için değil söylenen sözlerin bir kısmına açıklık getirmek için 4-5 temel noktanın altını çizmek isterim.

3 günlük Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretimin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bu oturumla ilgili ya da mahkeme kararının okunmasıyla ilgili uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur.

TBMM adına yaptığımız bu geziye diğer partilerden arkadaşlarımızla katıldı. Böylece bir parlamento heyeti olarak aylar öncesinden planlanmış ve tarihleri üzerinde o ülkenin yetkilileriyle mutabık kalınmış bir geziyi icra ettik ve çok şükür çok faydalı sonuçlar da elde ettik. Bunun yurt dışında bulunmamın Meclis’teki oturumla ilişkilendirilmesinin fevkalade yanlış fevkalade yersiz ve fevkalade haksız olduğunu ifade etmek isterim" diyerek cevap verdi. 

Numan Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması  - 1. Resim

"TBMM, ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ DENETLER"

"Meclis’te ben Türkiye'de bulunsaydım bile Türkiye Büyük Millet Meclisinin Meclisin hangi oturumlarına başkanlık yapacağı teamül gereği bellidir" diye konuşan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Teamül gereği Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı başkanlık eder. Ben burada olsaydım bile o hafta nöbetçi olan Meclis Başkan Vekilimiz Bekir Bozdağ, Meclis kürsüsüne çıkacak ve mahkeme kararını okutacaktı.

Numan Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması  - 2. Resim

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı olarak biz iki yüksek yargı arasındaki bu görüş farklılıklarının, görüş ihtilaflarının tarafı olmamak için özel bir gayret gösterdik. Bu süre içerisinde Anayasa Mahkemesinin muhatabı Türkiye Büyük Millet meclisi olmadığı gibi bu anlamda herhangi bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi ne Anayasa Mahkemesini ne Yargıtay'ı denetleyen bir kurum değildir.

Anayasanın mevcut hükmüne göre tamamlanmış olan bir yargı süreci 84. madde çerçevesinde mahkemenin kararı yazıyla Meclise hitaben gelmiş ve Mecliste okutulmuştur." 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...