Tgrt Haber

Numan Kurtulmuş'tan olağanüstü çağrı! TBMM Can Atalay için toplanacak

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Tgrthaber.com
13 Ağustos 2024 14:09 - Güncelleme : 13 Ağustos 2024 15:59

Son dakika haberi: TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay için Meclis Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırdı. İşte toplantının tarihi...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Yargıtay​ kararıyla vekilliği düşürülen Can Atalay​ için toplanacak.

Anayasa Mahkemesi​'nin (AYM) Yargıtay kararını 'yok hükmünde' saymasından sonra imza toplayan TİP, CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve EMEP milletvekilleri, tatilde olan Meclis'in olağanüstü olağanüstü toplanması için başvuruda bulunmuştu.

Numan Kurtulmuş'tan olağanüstü çağrı! TBMM Can Atalay için toplanacak - 1. Resim

MECLİS BAŞKANI'NDAN OLAĞANÜSTÜ ÇAĞRI

Başvuruyu değerlendiren TBMM​ Başkanı Numan Kurtulmuş​, Genel Kurul'u olağanüstü toplantıya çağırdı. Buna göre Meclis Genel Kurulu 16 Ağustos Cuma günü olağanüstü toplanacak.

Numan Kurtulmuş'tan olağanüstü çağrı! TBMM Can Atalay için toplanacak - 2. Resim

AK PARTİ OTURUMA KATILACAK

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün AK Parti MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Meclis Başkanının yaptığı çağrıyı değerlendireceklerini belirtmişti. Sözcü'ye konuşan parti kaynaklarına göre; AK Partili vekillerin cuma günkü olağanüstü oturuma katılacağı öğrenildi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise Can Atalay oturumuna daha önce katılmayacağını bildirmişti.

YÜKSEK YARGIDA KRİZE NEDEN OLMUŞTU

Can Atalay Türkiye İşçi Partisi (TİP) listesinden 2023 genel seçimlerinde Hatay'dan milletvekili seçilmiş ancak Gezi davasından tutuklu bulunduğu için yemin edememiş, cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.

Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verse de Yargıtay'ın kararı TBMM'de okunmuş ve Can Atalay'ın milletvekilliği düşürülmüştü.

Ancak AYM, Yargıtay tarafından Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı 'yok hükmünde' saymış, gerekçeli karar Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Yüksek Mahkeme, Yargıtay kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmüş sayılamayacağına, bu durumun hukuki değil fiili (de facto) bir durum olduğuna hükmetmişti.

Kaynak: Tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...