Tgrt Haber

Putin'in danışmanı Pıvavorov 'En doğrusu 'Başkanlık'

07 Kasım 2015 06:43
Putin'in danışmanı Pıvavorov 'En doğrusu 'Başkanlık'

Prof. Pivavorov, Rusya ve Türkiye gibi zorlu koşulları olan ülkeler için en iyisinin ‘başkanlık sistemi’ olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in içişleri danışmanı Prof. L. Yuriy Pivavorov AKŞAM’a başkanlık sistemiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen Rusya’da uzun süredir ‘tam başkanlık sistemine’ geçişin tartışıldığını belirten Pivavorov, “Başkanlık sistemi içerisinde güçlü lider, bir başkan halk tarafından seçilerek meşruiyetini güçlendirir. Başkanlık noktasının haricinde idari gücün de ayrı bir yapı olarak bulunması iki gücün birbirini kontrol eder halde kalmasını sağlar” dedi. 

KOŞULLARIMIZ DAHA ZOR 

Prof. L. Yuriy Pivavorov, “Dolayısıyla çevresi uluslararası krizlerle dolu olan Doğu toplum geleneğinde parlamenter başbakanlık sisteminin krizler yarattığı açık. Batı toplumlarıyla kıyasladığımızda Doğu toplumları daha zorlu koşullar, bölgeler ve sorunlarla yüz yüze kalıyorlar. Bu yüzden Türkiye ve Rusya gibi ülkelerde tam başkanlık sistemi en istikrarlı sistemdir" şeklinde konuştu. 

Yarı başkanlık bile sıkıntılı

Yarı başkanlık sisteminin de sıkıntı yaratabileceğinin altını çizen Pivavorov, "Örneğin Rusya'da tepede başkan ve başbakan yer alıyor ancak ileride bu iki mevkinin başında farklı partilerden isimler yer aldığında koalisyonlardakine benzer bir başka krizle karşılaşılma olasılığı var” dedi. 

Kritik kararlar daha çabuk alınabilir 

Başkanlık sisteminde kritik kararların daha çabuk alınabileceğini vurgulayan Pivavorov, “Bu da ülkenin geleceğini ilgilendiren birçok kararda parlamenter sisteme kıyasla etkin ve hızlı karar-önlem mekanizması oluşmasını sağlar. Dikkat edilirse parlamenter sistem içinde oluşan koalisyonlar kırılması kolay bir mekanizmadır ve koalisyon içindeki bazı partiler bu yapıdaki kırılganlığı sürekli bir tehdit gibi kullanıp ısrarla koalisyonu bozabileceği yönde açıklamalarda bulunabilir” ifadelerini kullandı. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...