Rusya'daki kritik temas sonrası Lavrov'dan sıcak mesaj: Yeni bir görüşmeye hazırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Rusya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi. Kritik temas sonrası ikili ortak açıklamada bulunurken "Rusya-Ukrayna arasında yeni bir görüşme olacak mı?" sorusuna Lavrov, "Yeni bir görüşme konuşulmadı. Ancak bir yeni bir görüşmeye hazırız" şeklinde cevap verdi.
Türkiye, Ukrayna-Rusya arasındaki krizin biran önce son bulması için savaşın ilk gününden beri diplomatik temaslarına ara vermeden sürdüyor.
Cumhuraşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Rusya'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi. İkili görüşme öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı.
"MONTRÖ SÖZLEŞMESİNİ TAM UYGULAYACAĞIZ"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Davetiniz için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Birçok sınamalarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Sınama ve zorlukların olduğu bir dönemde diplomasi daya büyük bir önem arz ediyor. Antalya'daki zirveye katıldığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum." dedi ve sözlerine şöyle devam etti;
"Bugün görüşmelerde öncelikle Ukrayna krizi konusundaki düşüncelerimizi dile getireceğiz. Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Net, dengeli hak ve hukuktan yana tavrını değiştirmedi. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak arabulucu ve kolaylaştırıcı rolümüzü sürdürüyoruz. Bu doğrultuda Montrö sözleşmesini tam olarak uygulayacağımızı açıkladık. 4 tane Rus gemisinin geçişi ile ilgili aldığınız kararı memnuniyetle karşıladık.
"TÜRKİYE'NİN DENGELİ TUTUMU BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ"
Lavrov da Çavuşoğlu ile 10 Mart'ta Antalya Diplomasi Forumu'nda görüştüklerine dikkati çekerek "Bu kadar kısa sürede yine görüşüyor olmamız, ikili ilişkilerimiz ve koordinasyonumuz, uluslararası ilişkilerin hızlı şekilde ve olumsuz yönde geliştiği dönemde önemlidir." dedi.
Türkiye ile çeşitli seviyelerde sürekli temas halinde olduklarını belirten Lavrov, Rusya ve Türkiye arasında 16 Mart 1921'de dostluk ve kardeşlik anlaşmasının imzalandığını anımsattı.
Lavrov, Ukrayna'daki durumun görüşmede kilit konu olduğunu ifade ederek bu durumun çözülmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin, Ukrayna konusundaki yaklaşımına değer verdiklerini vurgulayan Lavrov, "Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye'nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli. Büyük saygıyla yaklaşıyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda olabildiğince tutarlı bir tutum sergilemeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Montrö Sözleşmesi konusunda da Türkiye'nin sorumlu bir tutum sergilediğine dikkati çeken Lavrov, "Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz." dedi.
Lavrov, Ukrayna meselesinin yanı sıra Suriye, Libya, Afganistan'daki çözüm süreçlerini de bugün ele alacaklarını belirterek "Tabii ki ikili gündemimiz çok yoğun. Türkiye'de yapılacak olan 9. Üst Düzey İş Birliği Konseyi Toplantısı'nın gündemini ve tarihlerini görüşmek istiyoruz. Dolayısıyla bugünkü toplantımız çok yerinde oldu." değerlendirmesinde bulundu.
KRİTİK TEMAS SONRASI ORTAK AÇIKLAMA
Bakan Çavuşoğlu ve Rusya Dışişeri Bakanı Lavrov gerçekleştirilen kritik temas sonrası ikili ortak açıklamalada bulundu. Rusya'nın amacının Ukrayna'yı silahsızlandırılması olduğunu belirten Lavrov, Türkiye'nin şuana kadar yaklaşımının dengeli olduğunu söyledi.
Lavrov'dan sonra konuşmasına başlayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin savaşın başında beri net bir tutum takındığını belirtti. İki ülke arasında tansiyonun düşürülmesi için Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını belirten Çavuşoğlu, ateşkesin sağlaması için çaba gösterildiğini söyledi.
Lavrov'un açıklamalarından satır başlıkları şöyle:
Amacımız Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ukrayna faşist idolojiden temizlenmeli. Ankara'nın yaklaşımı dengeli. Türkiye Rusya'ya tek taraflı yaptırımlara katılmadı.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başlıkları şöyle:
Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan savaşın başından bu yana net bir tutum takındık. Tansiyonun düşürülmesi ve alan açılmasın konusunda üzerimize düşeni yaptık.
İki ülke arasındaki ateşkesin sağlanması için çaba gösterdik. Ancak insani dram devam ediyor, siviller hayatını kaybediyor. Akan kan ve gözyaşının durması gerekiyor. Savaşın kazananı barışın kaybedeni olmaz.
Şartların zorluğuna rağmen diplomasiye olan inancı kaybetmedik. Belaus'taki görüşmeleri destekliyor, olumlu sonuç getirmesini yürekten destekliyoruz.
SORU CEVAP
Zelenskiy ve Putin görüşmesi olacak mı?
Lavrov: Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası, böyle bir görüşmenin yapılması için herhangi bir engel görmüyoruz. Bir takım mütabakat sağlamalı... Şimdi Belarus'ta videokonferasn yoluyola görüşmekteyiz. Ukrayna görüşme için görüşme konseptine kaçıyor. Biraz göstermelik tarzda haber verecek. Şu anan kadar MİNSK anlaşmalarını reddettiler. 2019 senesinin aralık ayında bir toplantımız oldu. Vaatlerini yerine getireceklerini söylediler. Şimdi bunun dersini aldık şimdi somut bazda hedefe dönük görüşmeler yapmayı tercih ediyoruz.
EV SAHİBİ OLURUZ
Çavuşoğlu: Liderler düzeyinde verilen kararlar da var.. Daha önce Cumurbaşkanımızın söylediği gibi böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan şu anda toplantının yeri değil. Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakerelere başlamasıdır. Biz savaş başlamadan önce debu çabalarımızı sürdürdük. Liderrler düzeyinde bir görüşme olursa biz buna memnuniyetle ev sahibi oluruz...
Putin ve Zelenskiy görüşmesi ne zaman olacak?
Lavrov: Bugün bunu görüşmedik. Ancak bu görüşme için engel görmüyoruz ama görüşme için görüşme olmamalı. Önce mutabakat sağlanmalı, sonra görüşme gerçekleşmeli.
Çavuşoğlu: Müzakerelerin olumlu şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak yakınlaşmaların olduğunu da biliyorum Mutabakat sağlandığında Türkiye böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakerelere başlaması gerekiyor.
Rusya-Ukrayna arasında yeni bir görüşme olacak mı?
Lavrov: Yeni bir görüşme konuşulmadı. Ancak bir yeni bir görüşmeye hazırız.
Çavuşoğlu: İlk görüşmeye ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duydum. ancak umarız ki bir daha bu formatta bir toplantıya ihtiyaç kalmadan iki ülkenin lideri kalıcı bir ateşkes imzalamak için bir araya gelir.
MARİUPOL'DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI
Gerçekten zor şartlarda vatandaşlarımızı ülkemize getirdik. Mariupol'de ciddi sıkıntılarımız var. Risk alarak çıkan bazı vatadaşlarımız var. Her iki taraf ile görüşüyoruz. Biz bazı vatandaşlarımızı Rusya üzerinden THY ile ülkemize getirdik. Bu sadece bzim vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu değil . Umarım bu konuda kısa bir süre iinde netice alırız.