Türkiye'nin girişimleri sonuç verdi: Mariupol'de insani koridora Rusya'dan onay çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebi üzerine Mariupol'de sivillerin tahliyesi için insani yardım koridoru açılmasını kabul ettiklerini duyuran Rusya Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yeni açıklama geldi. Türkiye'nin arabuluculuğuna güvendiklerini belirten Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, yeniden başlayacak tahliyeler için tarih verdi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar savaşın ikinci ayında da devam ederken, sivillerin tahliyesi ve insani yardım koridoruyla ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Rus ordusunun ablukası altında olan Mariupol kentinde, Türkiye'nin de çabaları sonucu insani koridor yeniden açıldı.
Sivillerin ve yabancı vatandaşların çatışma bölgelerinden tahliyeleri konusu üzerine sistematik ve koordineli çalışmalar yürüttüklerini belirten Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Türkiye'nin girişimleri üzerine 4 Nisan'dan itibaren insani koridora izin vereceklerini duyurdu. Bu konuda Türk meslektaşlarının desteğine güvendiğini dile getiren Mizintsev, her gün Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren Harkiv ve Mariupol yönlerinde insani yardım koridorlarını açtıklarını ifade etti.
TAHLİYELER İÇİN TÜM KOŞULLAR SAĞLANDI
Ukrayna tarafının gün içinde Zaporijya ve Donetsk yönlerinde yedi koridor açtığını açıkladığını ancak bu koridorların hiçbirinin Rusya tarafına olmadığına işaret eden Mizintsev, Rus tarafının Ukrayna tarafından ilan edilenler dahil tüm güzergahlarda ateşkese uyduğunu belirtti.
Rusya'nın yabancı devletlerden ve uluslararası kuruluşlardan gelen tüm olumlu insani girişimleri memnuniyetle karşıladığını ve hızlı bir şekilde cevap verdiğini kaydeden Mizintsev; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un 31 Mart'ta, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise 3 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den istekleri sonucunda Rus tarafının Mariupol'den Berdyansk şehrine sivillerin ve yabancı vatandaşların tahliyesi için tüm gereken koşulları sağladığını aktardı.
KİEV YÖNETİMİNE SUÇLAMA
Mizintsev, ayrıca Kırım veya Zaporijya yönlerine ve seçilen deniz yolu güzergahları için de gerekenin yapıldığını ifade etti.
Buna rağmen Ukrayna tarafının bu yönlerde hazırlanan insani yardım operasyonunu silahlı saldırılarla kesintiye uğrattığını savunan Mizintsev, Türkiye, Fransa ve Almanya yönetimi tarafından girişimi başlatılan, Rusya tarafından tamamen desteklenen insani yardım operasyonunun Kiev yönetimi tarafından kaba bir şekilde yok sayıldığını öne sürdü.
TAHLİYELER SAAT 06.00'DA BAŞLIYOR
Rusya’nın, Türkiye'nin girişimiyle 4 Nisan'da saat 6.00 itibarıyla Mariupol'den sivillerin ve yabancı vatandaşların kurtarılması için yeniden insani koridor açacağını duyuran Mizintsev, ayrıca tahliyeye dahil olan gemilerin uluslararası deniz hukuku normlarına uygun olarak Berdyansk limanına girişini ve çıkışını sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
Bu insani operasyonun başarısının sadece Ukrayna tarafına bağlı olduğunu kaydeden Mizintsev, bölgedeki milliyetçi oluşumlara ait silahlı güçlerin aslında Kiev'e bağlı olmaması nedeniyle ilan edilen insani koridorları sürekli bombaladığını dile getirdi.
'ATEŞKES KONUSUNDA TÜRKLERE GÜVENİYORUZ'
Ukrayna tarafının, sivillerin tahliyesi konusunda yükümlülüklerini yerine getirmediğini savunan Mizintsev, "İnsani koridor oluşturma ve vatandaşları Mariupol yönünde tahliye etme operasyonu sırasında Ukraynalı yetkililerin ateşkesin sağlanması yükümlülüklerini harfiyen yerine getirmelerini sağlamak için Türk meslektaşlarımızın desteğine güveniyoruz." diye konuştu.