Politika

Sadece ikisi kaldı: Kavala Bildirisi'nden geri adım atmayan ülkeler!

Kavala Bildirisi son dönemde gündemden düşmüyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı çarpıcı açıklamaların ardından bir son dakika gelişmesi olarak geri adım atan ABD Ankara Büyükelçiliği'nin ardından Hollanda, Kanada, Danimarka, Norveç, İsveç, Yeni Zelanda ve Finlandiya da açıklamaları kabul ettiğini bildirdi. Peki, Kavala Bildirisi'nde geri adım atmayan ülkeler hangisi? İşte, o iki ülke...

Sadece ikisi kaldı: Kavala Bildirisi'nden geri adım atmayan ülkeler!
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
25.10.2021
saat ikonu 17:15
|
GÜNCELLEME:
25.10.2021
saat ikonu 17:15

Cumhurbaskani Erdogan'in sert çikisindan sonra büyükelçilerden geri adim geldi! ABD Ankara Büyükelçiligi'nden gelen Viyana Sözlesmesi açiklamasinin ardindan, yedi ülke daha resmi Twitter hesaplarindan bu açiklamayi dogruladiklarini duyurdular. Kavala Bildirisi üzerine Recep Tayyip Erdogan'in "istenmeyen adam" çikisiyla birlikte, gündem tekrar degisti ve büyükelçilikler; Viyana Sözlesmesi'nin 41. maddesini esas aldiklarini bildirdiler. Peki, geri adim atmayan iki ülke hangisi?

GERI ADIM ATMAYAN O IKI ÜLKE...

ABD Ankara Büyükelçiligi yaptigi açiklamanin ardindan geri adim atan ülkeler Hollanda, Kanada, Danimarka, Norveç, Isveç, Yeni Zelanda ve Finlandiya olurken; Fransa ve Almanya'dan henüz bir açiklama gelmedi. Gündemde neler olacagi ve bundan sonraki sürecin akibeti merak edilirken; sessizligini koruyan ülkelerin bir açiklama yapip yapmayacagi da merak ediliyor.

VIYANA SÖZLESMESI NEDIR?

Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesi, diplomatlarin görevli bulunduklari ülkelerdeki diplomatik iliskilerini, ayricaliklarini ve dokunulmazliklarini belirleyen uluslararasi bir anlasmadir. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden alinan bilgilere göre, 18 Nisan 1961 tarihinde imzalanarak 24 Nisan 1964 tarihinde yürürlüge giren Diplomatik iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesi'ne katilmamiz uygun bulunmustur. Eski zamanlardan bu yana tüm ülkelere mensup insanlarin diplomasi görevlilerinin statüsünü tanidiklarini hatirliyarak, Birlesmis Milletler Yasasi'nin, devletlerin egemen esitligi, uluslararasi baris ve güvenligin korunmasi ve uluslar arasinda dostane iliskilerin gelistirilmesi hakkindaki amaç ve ilkelerini göz önünde bulundurmaktadir.

VIYANA SÖZLESMESI'NIN 41. MADDESI NEDIR?

Madde 41 Konsolosluk memurlarinin kesisel dokunulmazligi:

1. Konsolosluk memurlarinin tutuklanmalari veya göz altina alinmalari, ancak, agir bir suç halinde ve yetkili adli makamin karari ile olur.

2. Bu maddenin 1. fikrasinda öngörülen hal sakli kalmak üzere kesinlesmis adlî bir kararin uygulanmasi disinda, konsolosluk memurlari hapsedilemez ve herhangi bir sekilde kisisel hürriyetleri
kisitlamaya tabi tutulamaz.

3. Aleyhine cezaî bir dava ikame edilen konsolosluk memuru yetkili makamlarin önüne çikmak zorundadir. Bununla beraber, dava, konsolosluk memurunun resmî durumu icabi kendisine
gösterilmesi gereken saygi ile ve bu maddenin 1. fikrasinda öngörülen hal hariç olmak üzere, konsolosluk islemlerinin yerine getirmesini en az etkileyecek biçimde yürütülecektir: Bu maddenin 1.
fikrasinda zikredilen hallerde, bir konsolosluk memurunun gözaltina alinmasi kaçinilmaz oldugu takdirde, aleyhine ikame edilecek dava en kisa zamanda açilmalidir.

CUMHURBASKANI ERDOGAN'DAN NET TAVIR!

Cumhurbaskani Erdogan, Kavala Bildirisi'nin ardindan tavrini net bir sekilde ortaya koydu ve gündeme yerlesen açiklamalarda bulundu:

"Türkiye, kendi firmalarinin yatirim ve üretim atagi yaninda, küresel firmalarin da üretim üssü olma yolunda hizla ilerliyor. Sermayenin milliyeti, rengi, inanci olmaz. Ülkemize yatirim yapacak, teknoloji getirecek, büyümemize katki saglayacak herkese kapilarimiz da yüregimiz de sonuna kadar açiktir. Insallah önümüzdeki günlerde benzer pek çok müjdeyi paylasacagiz. Kurulan fabrikalarla ülkemiz hedeflerine her geçen gün bir adim daha yaklasmaktadir. Her alani kapsayan yatirimlarimiz sayesinde ülkemiz bu güce kavusmustur."

"Yillarca tek parti fasizminin, darbelerin, is ve dis vesayetin cenderesi altinda enerjisi bosa harcanan bir ülkeyi dünyanin en üst liginin esigine kadar getirdik. Dünyanin en itibarli, sözü dinlenen, gelismelere yön veren ülkeler arasinda dahil ettik. Bunun için hep birlikte çok büyük bedeller ödedik. Yeri geldi vesayetin dayatmalari ile karsi karsiya kaldik. Yeri geldi terör örgütlerinin saldirilari ile ugrastik, yeri geldi darbecilerin silahlari ile burun buruna kaldik. Yeri geldi ekonomik tetikçilerle, tuzaklariyla bogustuk. Hamdolsun hepsinin de üstesinden geldik."

"Öbür tarafta yatiyorlar kalkiyorlar, Kavala, Kavala. Kavala dedigin Soros'un Türkiye subesi. Disisleri Bakanligi'na geliyorlar onun için. Bu ne terbiyesizliktir ya, burasi Türkiye, Türkiye. Burasi bir kabile devleti degil. Gerekli talimati ben de Disisleri Bakanimiza verdim, ne yapmasi gerektigini söyledim. Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce "istenmeyen adam" ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim."

ETİKETLER
#Politika
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.