Sadece ikisi kaldı: Kavala Bildirisi'nden geri adım atmayan ülkeler!
Kavala Bildirisi son dönemde gündemden düşmüyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı çarpıcı açıklamaların ardından bir son dakika gelişmesi olarak geri adım atan ABD Ankara Büyükelçiliği'nin ardından Hollanda, Kanada, Danimarka, Norveç, İsveç, Yeni Zelanda ve Finlandiya da açıklamaları kabul ettiğini bildirdi. Peki, Kavala Bildirisi'nde geri adım atmayan ülkeler hangisi? İşte, o iki ülke...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert çıkışından sonra büyükelçilerden geri adım geldi! ABD Ankara Büyükelçiliği'nden gelen Viyana Sözleşmesi açıklamasının ardından, yedi ülke daha resmi Twitter hesaplarından bu açıklamayı doğruladıklarını duyurdular. Kavala Bildirisi üzerine Recep Tayyip Erdoğan'ın "istenmeyen adam" çıkışıyla birlikte, gündem tekrar değişti ve büyükelçilikler; Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesini esas aldıklarını bildirdiler. Peki, geri adım atmayan iki ülke hangisi?
GERİ ADIM ATMAYAN O İKİ ÜLKE...
ABD Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklamanın ardından geri adım atan ülkeler Hollanda, Kanada, Danimarka, Norveç, İsveç, Yeni Zelanda ve Finlandiya olurken; Fransa ve Almanya'dan henüz bir açıklama gelmedi. Gündemde neler olacağı ve bundan sonraki sürecin akıbeti merak edilirken; sessizliğini koruyan ülkelerin bir açıklama yapıp yapmayacağı da merak ediliyor.
VİYANA SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, diplomatların görevli bulundukları ülkelerdeki diplomatik ilişkilerini, ayrıcalıklarını ve dokunulmazlıklarını belirleyen uluslararası bir anlaşmadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden alınan bilgilere göre, 18 Nisan 1961 tarihinde imzalanarak 24 Nisan 1964 tarihinde yürürlüğe giren Diplomatik ilişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ne katılmamız uygun bulunmuştur. Eski zamanlardan bu yana tüm ülkelere mensup insanların diplomasi görevlilerinin statüsünü tanıdıklarını hatırlıyarak, Birleşmiş Milletler Yasası'nın, devletlerin egemen eşitliği, uluslararası barış ve güvenliğin korunması ve uluslar arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesi hakkındaki amaç ve ilkelerini göz önünde bulundurmaktadır.
VİYANA SÖZLEŞMESİ'NİN 41. MADDESİ NEDİR?
Madde 41 Konsolosluk memurlarının keşisel dokunulmazlığı:
1. Konsolosluk memurlarının tutuklanmaları veya göz altına alınmaları, ancak, ağır bir suç halinde ve yetkili adli makamın kararı ile olur.
2. Bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adlî bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurları hapsedilemez ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetleri
kısıtlamaya tabi tutulamaz.
3. Aleyhine cezaî bir dava ikame edilen konsolosluk memuru yetkili makamların önüne çıkmak zorundadır. Bununla beraber, dava, konsolosluk memurunun resmî durumu icabı kendisine
gösterilmesi gereken saygı ile ve bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal hariç olmak üzere, konsolosluk işlemlerinin yerine getirmesini en az etkileyecek biçimde yürütülecektir: Bu maddenin 1.
fıkrasında zikredilen hallerde, bir konsolosluk memurunun gözaltına alınması kaçınılmaz olduğu takdirde, aleyhine ikame edilecek dava en kısa zamanda açılmalıdır.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN NET TAVIR!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kavala Bildirisi'nin ardından tavrını net bir şekilde ortaya koydu ve gündeme yerleşen açıklamalarda bulundu:
"Türkiye, kendi firmalarının yatırım ve üretim atağı yanında, küresel firmaların da üretim üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Sermayenin milliyeti, rengi, inancı olmaz. Ülkemize yatırım yapacak, teknoloji getirecek, büyümemize katkı sağlayacak herkese kapılarımız da yüreğimiz de sonuna kadar açıktır. İnşallah önümüzdeki günlerde benzer pek çok müjdeyi paylaşacağız. Kurulan fabrikalarla ülkemiz hedeflerine her geçen gün bir adım daha yaklaşmaktadır. Her alanı kapsayan yatırımlarımız sayesinde ülkemiz bu güce kavuşmuştur."
"Yıllarca tek parti faşizminin, darbelerin, iş ve dış vesayetin cenderesi altında enerjisi boşa harcanan bir ülkeyi dünyanın en üst liginin eşiğine kadar getirdik. Dünyanın en itibarlı, sözü dinlenen, gelişmelere yön veren ülkeler arasında dahil ettik. Bunun için hep birlikte çok büyük bedeller ödedik. Yeri geldi vesayetin dayatmaları ile karşı karşıya kaldık. Yeri geldi terör örgütlerinin saldırıları ile uğraştık, yeri geldi darbecilerin silahları ile burun buruna kaldık. Yeri geldi ekonomik tetikçilerle, tuzaklarıyla boğuştuk. Hamdolsun hepsinin de üstesinden geldik."
"Öbür tarafta yatıyorlar kalkıyorlar, Kavala, Kavala. Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. Dışişleri Bakanlığı'na geliyorlar onun için. Bu ne terbiyesizliktir ya, burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil. Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce "istenmeyen adam" ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim."