Tgrt Haber

Seçime az bir zaman kala AK Parti'den iki stratejik karar

22 Ekim 2015 09:44
Seçime az bir zaman kala AK Parti'den iki stratejik karar

Abdülkadir Selvi, seçime 10 gün kala anket firması sahipleriyle yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı. Selvi, AK Parti'nin seçim öncesi iki stratejik kararını da açıkladı.

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, seçime 10 gün kala anket firması sahipleriyle yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı. Selvi, AK Parti'nin seçim öncesi iki stratejik kararını da açıkladı.
İşte o yazı
Bu yöntemi kamuoyu araştırmalarını yönetenlerden öğrendim.
 GENAR'ın, Pollmark'ın, Andy-Ar'ın, Denge'nin, Konsensus'un sonuçlarını alt alta topladım, böldüm.
Ortalamaya göre AK Parti'nin tek başına iktidar olmak için 1-1.5 puana ihtiyacı var. HDP'de çok küçük bir gerileme CHP'de ise iki puanlık bir artış gözleniyor. Oyları gerileyen parti, MHP.
 Bu sonuçlarla yetinmedim. Andy-Ar Başkanı Faruk Acar ve Genar Başkanı İhsan Aktaş'la konuştum.
7 Haziran seçimlerinde HDP barajı aşacak mı diye konuşuyorduk. 1 Kasım seçimlerinde ise AK Parti tek başına iktidar olacak mı sorusuna cevap arıyoruz.
 
7 Haziran seçimlerinin yükselen yıldızları HDP ve MHP'ydi. AK Parti ve CHP oy kaybediyordu. 1 Kasım seçimlerinde ise tablo tersine döndü. HDP, durumu korumaya çalışıyor. MHP ise geriliyor. AK Parti ve CHP yükseliş trendinde.
 
1 Kasıma giderken cevabı aranan soru şu: Seçimlerden tek başına iktidar mı çıkacak yoksa koalisyon mu? En sonda yazacağımı en başta söyleyeyim. AK Parti, 7 Haziran'a göre daha iyi durumda. 7 Haziran'a giderken eriyen bir AK Parti vardı, 1 Kasım'a giderken yükseliş trendini yakalamış bir AK Parti var. AK Parti, tek başına iktidar kapısını aralamak için yükseliş trendine girdi ama henüz tek başına iktidar eşiğini aşamadı. AK Parti yelkeni bir rüzgar yakaladı ama bu rüzgarın AK Parti yelkenlerini yeterince şişirip, tek başına iktidar limanına ulaşmasını sağlayacak mı?
Ben teknik okudum. Hız problemlerinde hız çarpı zaman ulaşılacak yolu verir. AK Parti'nin yakaladığı rüzgar seçime 10 gün kala tek başına iktidar olmasını sağlayacak mı? Çok güçlü bir rüzgar olsa sorun değil. O nedenle bu sorunun cevabı net olarak görülebilmiş değil. AK Parti'nin nefesi yetecek mi göreceğiz. AK Parti açısından zamana karşı bir yarış söz konusu.
 
Genar Başkanı İhsan Aktaş'a göre, ”AK Parti”nin 1 puana ihtiyacı var” Aktaş, “Tek başına iktidara ramak kaldı” diye açıklıyor son durumu. Oy oranı kadar milletvekili sayısı da önemli. Biliyorsunuz 7 Haziran seçimlerinde HDP ile MHP arasında üç puan fark olmasına rağmen iki partide 80 milletvekili çıkardı. AK Parti'nin çok küçük oylarla kaybettiği yerler var ama aynı zamanda çok küçük oylarla kazandığı yerler de var. Bazı yerlerde AK Parti oylarında bir artış gözleniyor. Ama bir kısmı milletvekili çıkarmaya yetmiyor. Ya da yettiği yerler var. İhsan Aktaş'a göre, bu seçimlerin kaderini belirleyecek olan yerler küçük iller. Yani birkaç bin oyla milletvekilliğinin el değiştirdiği yerler olacak.
 
Andy-Ar Başkanı Faruk Acar ise 7 Haziran'dan hemen sonra AK Parti'nin yüzde 42 trendine oturduğunu tespit ettiklerini ve bunu da kamuoyuyla paylaştıklarının altını çiziyor.
 
Acar'a göre AK Parti, 7 Haziran'ın muhasebesini yaptığı ya da milletvekili listelerinde düzenleme yaptığı veya daha iyi bir seçim beyannamesi açıkladığı için değil.
 
Seçmen, AK Parti 13 yıldır ülkeyi yönetti. O zaman bu tür terör olayları ya da siyasi belirsizlik yaşamadık. Tek başına iktidarın getirdiği bir istikrar ve öngörülebilirlik vardı. Bunlar gitti ülkede sıkıntılar birbiri ardına harekete geçti. Acar'a göre AK Parti'nin en önemli yükseliş nedeni bu.
Acar, MHP'deki erimeyi de buna bağlıyor. MHP lideri Bahçeli'nin 7 Haziran gecesi koalisyona girmeyeceğini ilan edip, erken seçim çağrısı yapmasıyla birlikte MHP'deki gerilemenin başladığı inancında. Daha önce AK Parti'ye oy verip 7 Haziran'da MHP'yi tercih eden milliyetçi seçmenin hükümetin kurulamaması ve onun devamında baş gösteren istikrarsızlıkta Bahçeli'nin bu tutumunun payı olduğu kanaatinde.
 
O nedenle Faruk Acar, ”Nasıl ki 7 Haziran gecesi AK Parti muhasebe yapmalı dedik. 1 Kasım gecesi de MHP için aynı şeyi söyleyeceğiz” diyor.
 
Acar'a göre AK Parti'ye bu seçimlerde ilk ve son kez bir “Emanet oy” gidecek. Ankara patlamasının toplumun zihninde 1 Kasım seçimlerini de aşan bir etki yaptı. Ankara patlaması Ortadoğu'yu, Suriye'yi, terörü, yabancı güçlerin Türkiye üzerindeki oyununu çağrıştırdı. Seçmen, “1 Kasım'dan sonra da bu tür olaylar yaşanacaksa, Türkiye'nin yönetiminde kim olmalı diye soruyor. Bu durum AK Parti'yi avantajlı duruma getiriyor” Faruk Acar'a göre sonucu emanet oyları ile hala yüzde 8-9 puanlık kararsız kitle belirleyecek.
 
İhtiyatlı konuşmayı tercih ediyor Acar. ”AK Parti iktidar kapısını aralamaya yönelik bir trendi yakaladı. Aynı trend devam ederse iktidar kapısı aralanıyor” görüşünde.
 
Seçimlere 10 gün kala partiler son kozlarını oynayacaklar. Son düzlüğe girilirken AK Parti iki stratejik karar aldı.
 
1-Daha önce AK Parti'ye oy vermiş ancak 7 Haziran'da AK Parti'ye oy vermemiş ama bu arada diğer partilere de gitmemiş olan yüzde 4-4,5'luk kesime yönelecek. Yani AK Parti 7 Haziran öncesinde kaybettiği AK Partilileri kazanmaya çalışacak.
2- MHP ve Devlet Bahçeli hedef alınmayacak. Daha önce, MHP hedef alınmasın ama Devlet Bahçeli'nin uzlaşmaz tutumu gündeme getirilsin diye bir strateji izleniyordu. Ondan bir değişiklik yapıldı. Bahçeli'nin hedef alınmasının MHP seçmeni üzerinde olumsuz etki yaptığı tespit edildi. Bu yüzden her ikisinin de hedef alınmaması kararı alındı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...