Tgrt Haber

Seçimler 14 Mayıs'ta olursa atılacak adımlar! Erdoğan'ın masasındaki 4 tarih

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
18 Ocak 2023 12:26 - Güncelleme : 18 Ocak 2023 17:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimler için 14 Mayıs tarihini işaret etti. Adnan Menderes'in 'yeter söz milletin' sözünü söylediği 14 Mayıs 1950 tarihine gönderme yapan Erdoğan, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için tartışmalara noktayı koydu. Peki 14 Mayıs için karar nasıl alınacak? İşte Erdoğan'ın masasındaki 4 önemli tarih.

2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri'nin ne zaman yapılacağına ilişkin tartışmalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ AK Parti Grup Toplantısı'nda noktayı koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan merhum Adnan Menderes​'in 14 Mayıs​ 1950'de ilk kez söylediği "Yeter söz milletin" sözünü hatırladacak 14 Mayıs tarihine işaret etti. Erdoğan Muğla’da yaptığı konuşmada da “2023 seçimlerinde iradenize, oyunuza, sandığınıza sıkı sahip çıkmanızı istiyorum. Rahmetli Menderes'in 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletindir' diyerek açtığı yolu 2023'te, 'Yeter, söz de karar da milletindir" diyerek menziline beraber ulaştıracağız" ifadelerini kullanarak seçim tarihi için mesaj vermişti. Grup toplantısında bu tarih netleşmiş oldu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim tarihi tartışmalarına ilişkin “Uzlaşarak, anlaşarak, görüş birliği vasatını oluşturarak Türkiye’mizi hep birlikte seçime taşıyalım, kaldı ki mayıs ayı içinde bu işi bitirelim” çağrısında bulunmuştu. Ancak muhalefet tarafı Nisan sonrasında erkene çekilen bir seçime destek vermiyor. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi yenileme kararı almak için masasındaki 4 kritik tarihi paylaştı. 

ÖNE ÇIKAN TARİHLER 

Seçimlerin 14 Mayıs’a alınması için izlenecek yolu paylaşan Ahmet Sözcan, şunları söyledi:

“Seçimlerin erkene çekilmesi konusunda iktidarın da muhalefetin de tavrı net. Seçimin yenilenmesi için Meclis’te 360 oy gerekiyor. Ancak AK Parti ve MHP’nin parlamentodaki sandalye sayısı bu kararı alabilmeleri için yeterli değil. Bunun için 10 ila 13 Mart tarihleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi yenileme kararı alması bekleniyor. Kanuna göre seçim kararı alındıktan 60 günden sonraki ilk Pazar günü seçim yapılması gerekiyor. Haliyle Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 ila 13 Mart arasında seçimi yenileme kararı alırsa 14 Mayıs tarihinde seçim yapılabilir. İbre 14 Mayısı gösteriyor.” 

Erdoğan'ın 10 ile 13 Mart tarihi arasında seçimleri yenilemek için Meclis'i feshetmesi gerekiyor. Diğer bir yol ise muhalefet ve iktidar partilerinin Meclis'te 14 Mayıs için karar alması. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...