Tgrt Haber

Selahattin Demirtaş'tan bedelli askerlik yorumu

02 Aralık 2014 14:13
Selahattin Demirtaş'tan bedelli askerlik yorumu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bedelli askerlikle ilgili, 'Bizim savunduğumuz şey, vicdani ret hakkıdır, askerlik zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır' dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM'deki grup toplantısının ardından gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili sorularını yanıtladı. Demirtaş, "Bir defa bizim savunduğumuz şey, vicdani ret hakkıdır. Zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır askerlik. 'Parası olan, durumu iyi olan, ya da zengin olan bu parayı bir çırpıda verebilecek olan askere gitmesin, yine fakir yoksul fukara askerlik yapsın' demek adaletsizliktir. Biliyorum bedelli askerlik bekleyen çok insan var. Fakat kalıcı çözüm bu değil. Zorunlu askerliği kaldıralım. Gönüllü olsun askerlik. Ve askerlik yapmayanlar belli bir kamu hizmetiyle topluma başka şekilde hizmet sunup faydalı olsunlar. Bedelli askerlik kanunu çıkarılacaksa bundan elde edilecek kaynağın yine savunma sanayine aktarılması fikri iyi fikir değil. Ben olsam mesela, sarayın bu kadar gideri olacak. Sarayın elektrik faturasını bile ödemek zor. Bari oraya aktarsınlar. Sarayın giderlerini kim nasıl karşılayacak. Onu en azından ödeyelim yoksulluk çekmesinler sarayda" dedi. Mecliste "hayır" oyumu kullanacaksınız sorusuna: “Bir gelsin kanun öyle bakalım" dedi.
Demirtaş, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye toplumunun yüzde 12'sinin engelli olduğunu ancak onlar yokmuş gibi davranıldığını söyledi. Herkesin potansiyel engelli adayı olduğunu belirten Demirtaş, "Kim ki engellileri yok sayıyorsa kendini eşitlikçi saymasın" diye konuştu. Engellilerin sorunlarını, bir engellinin 2015'te HDP çatısı altında milletvekili olup Meclis'te dile getireceğini söyleyen Demirtaş, milli eğitimin tüm müfredatında engellilere yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti. Demirtaş, "Anayasa Mahkemesi baraj konusunu ele almadan gelin kaldıralım bu barajı. Yüzde 50 arkanızdaysa nedir bu panik? Kaldırmak için gecikmiş sayılmayız" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün yaptığı konuşmada "utanmadan, sıkılmadan bir kez daha seçim barajını savunduğunu" ifade etti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...