Selahattin Demirtaş'tan 'tehlikeli' çağrı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısı, kentte huzursuzluğa yol açtı.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısı, kentte huzursuzluğa yol açtı.
Demirtaş'ın, önceki gün Diyarbakır'da düzenlenen toplantıda, Sur'daki operasyonların sona ermesi, sokağa çıkma yasağının kaldırılması gerekçesiyle halka bugün saat 16.00'da Sur ilçesine yürüyüş çağrısında bulunması vatandaşlarda endişeyi artırdı.
PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu evlerini terk etmek durumunda kalan, göçe zorlanan ve büyük mağduriyet yaşayan vatandaşlar, çağrının provokasyona dönüşmesinden ve yine HDP'nin çağrısıyla 6-7 Ekim 2014'te yaşanan 31 kişinin hayatını kaybettiği olayların benzerinin yaşanmasından tedirginlik duyuyor.
Güvenlik önlemleri artırıldı
Demirtaş'ın çağrısı üzerine kentte provokasyon ihtimaline karşı güvenlik önlemleri de artırıldı.
Valilik, ilçeye provokasyon amaçlı giriş yapılmasının önlenmesi amacıyla Sur'a saat 12.00'den itibaren ikinci bir emre kadar ilçede ikamet eden vatandaşların dışında girişlerin yasaklanmasını kararlaştırdı.
Bu kapsamda, ilçeye giriş yapılan güvenlik noktalarında vatandaşlar kimlik kontrolünden, araçlar da detaylı incelemeden geçiriliyor.
Huzur ve güven ortamının bozulmasını önlemeye yönelik tedbirler çerçevesinde kente girişler de kontrollü sağlanıyor.
Güvenlik güçlerince oluşturulan noktalarda kontrollerini sürdüren ekipler, olası saldırı ve provokasyonların önüne geçmek için çalışmalarını titizlikle yürütüyor.
Çağrı üzerine soruşturma başlatıldı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, önceki gün beraberinde DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK eş başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile Sur ilçesindeki Dicle Fırat Sanat Kültür Derneğinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklama nedeniyle Demirtaş hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Demirtaş hakkında, milletvekili olduğu için Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca "soruşturma izni verilmesi" ve "yasama dokunulmazlığının kaldırılması" talebi ile Adalet Bakanlığına fezleke gönderileceği bildirilmişti.