Şimşek, 'Çözüm sürecinin alternatifi yok'
Maliye Bakanı Şimşek, "Hem Güneydoğu'da hem de ülke genelinde çözüm sürecine ciddi destek olduğu kanısındayım. Çünkü başka da bir alternatif yok" dedi.
"Fikir Sofrası" Platformu tarafından düzenlenen Fikir Sofrası toplantılarının onuncusu, ilk defa İstanbul dışında Mardin'de gerçekleştirildi.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Onur Konuğu" olarak katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, medeniyetler beşiği Mardin'de olmaktan, iş aleminin, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının saygıdeğer temsilcileri ile birlikte bulunmaktan büyük onur duyduğunu ifade etti.
"Yüksekova'da şehit edilen 3 askerimizin ailelerine ve milletimize sabırlar diliyorum. Allah rahmet eylesin" diyen Şimşek, Hükümetin çözüm sürecini başlatırken, bu tür sıkıntıların olabileceğini, bazı iniş çıkışların yaşanabileceğini göz ardı etmediklerini söyledi. Şimşek, "Türkiye çözüm sürecini başarıyla tamamladığında sadece son 30-40 yılda terörle mücadeleye giden, kimine göre 350 milyar dolar ve kimine göre dolaylı etkilerle bunun birkaç katı imkanı ülkenin kalkınmasına, beşeri sermayesine, altyapısına ve yatırımlara aktaracak ve Türkiye çok farklı bir noktaya gelecek" diye konuştu. Türkiye'yi merkeze alan 3-4 saatlik mesafedeki coğrafyada geçmişte, karmaşık, etnik ya da mezhep eksenli sorunların daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ve daha çok karşılıklı diyalogla maalesef çözülemediğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti"Biz ilk defa karmaşık bir etnik sorunu daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözme noktasında yola çıktık. Türkiye bunu başarırsa belki de geniş coğrafya için ilham kaynağı olacak. Bunu da çok önemsiyoruz. Türkiye bunu başarınca inanıyorum ki Doğu ve Güneydoğu, Batı ile arayı hızla kapatırken, Türkiye'nin gelişmiş dünya ile arasını hızlı kapatma sürecine önemli katkı sağlayacak."
"Çözüm sürecinden başka bir alternatif yok"
Mehmet Şimşek, son 1,5-2 yıldan bu yana bu bölgedeki değişimi, dönüşümü, heyecanı ve özellikle yatırım ve istihdam anlamında birebir yaşayan bir insan olduğunu kaydetti. Bakan Şimşek, "Son dönemde komşularımızda ve çevremizde gelişen olayların etkisiyle birtakım sorunlar var. Hem Güneydoğu'da hem de ülke genelinde çözüm sürecine ciddi destek olduğu kanısındayım. Çünkü başka da bir alternatif yok. Mutlaka ve mutlaka sorunlarımızı diyalogla, daha çok demokrasi ve daha çok temel hak ve özgürlüklerle çözeceğiz" değerlendirmesini yaptı.Fikir Sofrası Platformu Başkanı Ahmet Arslan ise bir yıldır “Fikir Sofrası” etrafında bir araya geldiklerini anlatan Arslan, "Büyüyen ve gelişen Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan değerlerden biri yeni fikirler ve farklı bakışaçıları. Türkiye gelecek hedefine ilerlerken, bu sürece katkı sağlamayı amaçladık ve Fikir Sofrası oluştu. Fikir Sofrası, iş, akademi, finans ve medya dünyasının değerlitemsilcilerinin ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının, bir sofra etrafında bir araya gelerek oluşturduğu bir düşünce platformudur" bilgisini verdi.
"Bütçe disiplininde devamlılık görüyoruz"
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de ekonominin dolar bazında son on yıllık dönemde 2,7 kat büyüyerek 820 milyar dolara ve kişi başına milli gelirin ise 2,4 kat artarak 10 bin 800 dolara çıktığını söyledi. Son on yıllık dönem ortalamasına göre bütçe açığının yüzde 2,2 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Ateş, "Avrupa Birliği ülkelerinin yalnızca 11'i, Almanya ve kuzey ülkelerinin ekonomilerinde bütçe açığı Maastricht kriterine uyuyor ve diğer 17 ülke kriterlere uymuyor. Biz bu kritere uyum sağlamışız. 2014-2015 yılı seçim yılı olmasına rağmen bütçe disiplininde bir devamlılık görüyoruz. Faiz dışı fazlamızın milli gelire oranı son on yıllık ortalama alınınca yüzde 3'ün üzerinde ve bu da yıllık ortalama 26 milyar dolar gibi bir bütçe fazlasına işaret ediyor. Kamu borcumuzun gayrisafi milli hasılaya oranı yıl sonunda yüzde 33 oranında tahmin ediliyor ama nette bu oran yüzde 11 düzeyinde" dedi.
Cari açık ve enflasyonun yeterince düşürülememesinin başlıca sorunlar olduğuna dikkati çeken Ateş, alınan tedbirlerle cari açığın yüzde 6'nın altına çekildiğini belirtti."Fikir Sofrası" toplantısına Maliye Bakanı Şimşek, Denizbank Genel Müdürü Ateş'in yanı sıra Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, AK Parti Mardin Milletvekilleri Muammer Güler ve Gönül Bekin Şahkulubey, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ebubekir Şahin, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı HikmetTanrıverdi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, iş, akademi, finans ve medya dünyasının temsilcileri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı.