Muhalefetin 6'lı masasına çarpıcı yorumu: Bir de görünmeyen yan masa var
HDP hariç muhalefet parti liderlerinin bir masada toplanması beraberinde tartışmaları da doğurdu. Masaya çağırılmayan HDP’den sert tepkiler gelirken 6 partinin parlamenter sistem çalışmasını 28 Şubat’ta açıklayacak olması tartışmalara neden oldu. GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş ile siyaset bilimci Prof. Dr. Mehmet Şahin siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye’de seçimlere yaklaşık bir yıl kaldı. Siyaset ısınmaya ve partiler seçim çalışmalarına start verilmeye başlandı. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde 6 muhalefet partisi genel başkanı bir masa etrafında topladı. Ancak HDP’nin masada olmaması beraberinde krize neden oldu. Diğer taraftan 6 partinin parlamenter sistem çalışmasını 28 Şubat’ta açıklayacak olması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında, GENAR Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş ile siyaset bilimci Prof. Dr. Mehmet Şahin, muhalefetin bir masa etrafında toplanmasını değerlendirdi.
GÖRÜNMEYEN YAN MASA VAR
Prof. Dr. Mehmet Şahin, 6 partinin sadece Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığında birleştiklerini söyledi. Aralarındaki görüş farklılıklarının önümüzdeki zamanlarda ortaya çıkacağını belirten Şahin, “Parlamenter sistem çalışmasının açıklanmasında, 28 şubat tarihini kim gündeme getirdi onu merak ediyorum. Orada 28 şubat mağduru olan, eşleri ve akrabaları mağdur olan insanlar var. Ne yapıyorsunuz diye sormuyorlar mı? Hafızalarını kaybetmişler. CHP’nin iki yanına dizilmiş 5 parti görüyorsunuz. İnsan CHP’nin ideolojik akrabaları nerede diye sormaz mı? Bu akrabalıklar gözükmesin diye ikinci bir masa, yan masa kurdular. Yan masa, HDP ve diğer ideolojik akrabalardan oluşuyor.” Şahin, HDP’den gelen tepkinin ise taktiksel olduğunu söyledi.
KIYAMET KOPSA BİR ARAYA GELEMEZLER
Muhalefetin son yıllarda geleceğe dair bir vizyon ortaya koymadığını belirten Aktaş, sadece Erdoğan karşıtlığı üzerinden bir siyaset yürüttüklerini söyledi. Bu durumun partileri politikasız kıldığını belirten Aktaş, “CHP, CHP olmaktan çıkıyor; İYİ Parti, İYİ parti olmaktan çıkıyor. Aralarında öyle çelişkiler var ki kıyamet kopsa bir araya gelemezler” dedi.
İŞTE AK PARTİ’NİN OY ORANI
Aktaş, seçim olsa kim kazanır sorusuna şöyle cevap verdi: “AK Parti’nin 7-8 aydır oy trendi 37-38 bandındadır. Aşağı inmeler de çıkmalar da şartlara ve gündeme göre değişebiliyor. Oy oranı MHP ile birlikte yüzde 48’i buluyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Erdoğan’ı geçen kimse yok. Çünkü Cumhurbaşkanlığı mesele olunca bütün partilerin dip dalgalarında kaymalar oluyor. Örneğin, muhalefet kanadındaki Saadet Partisi’nin yüzde 40’ı Erdoğan’a oy vermişti. HDP tabanından da kaymalar oldu” Aktaş, seçim öncesi özellikle yaz ortasında milletin maddi bir ferahlık görmesi gerektiğini belirterek “Seçmen artık Avrupa seçmenine benzedi. Refah ve sosyal haklara bakmaya başladı” ifadelerini kullandı.
MASA DEVRİLİR
Özellikle Orta Doğu politikasının Millet İttifakını nasıl etkileyeceğine ilişkin değindirmelerde bulunan Şahin, şunları söyledi: “Anlaşamayacaklar. Orta Doğu’daki sorunlarla ilgili HDP ile diğer partiler asla aynı masada olamazlar. İktidar değişimi sağlandıktan sonra tuzla buz çıkar. Buradan bir şey çıkmaz. Tek amaçları Erdoğan iktidarına son vermek.”