Tgrt Haber

Siyasi denklem arap saçı

08 Haziran 2015 16:30
Siyasi denklem arap saçı

İlk taktik savaş Meclis Başkanı seçiminde yaşanacak....

Ak Parti; genel seçimde tek başına iktidar olmasının yanısıra istediği ismi Meclis Başkanı seçmek için gerekli çoğunluğu da kaybetti. Yeni Meclis Başkanı'nın seçimi için en az iki partinin uzlaşmasını gerektiren bir siyasi denge oluştu. Meclis Başkanı'nın seçiminde partiler arasında yapılacak uzlaşma, koalisyon arayışları konusunda da önemli bir dönemeci oluşturacak. Meclis Başkanı'nın seçimi sürecinde, karmaşık siyasi denklem nedeniyle ilk taktik mücadelelerin yaşanması bekleniyor.
HASSAS DENGE
Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Meclis'te şöyle bir sandalye dağılımı oluştu:
Ak Parti: 258
CHP: 132
MHP: 80
HDP: 80
Yüksek Seçim Kurulu'nun 10 - 12 gün içinde kesin sonuçları açıklaması bekleniyor. Kesin sonuçların açıklanmasıyla yukarıdaki tabloda çok önemli bir değişiklik olması beklenmiyor.
GİZLİ TEMASLAR BAŞLAYABİLİR
Ak Parti, CHP, MHP ve HDP'nin bu hafta içinde öncelikli olarak yetkili kurullarını toplayarak, muhtemel koalisyon seçenekleri ve izleyecekleri strateji konusunda istişare yapmaları bekleniyor. Bu istişareler sürerken, siyasi partiler arasında gayri resmi temasların yapılabileceği de konuşuluyor. YSK'nın kesin sonuçları açıklamasının ardından milletvekilleri mazbatalarını alacak. Haziran ayının son haftasına denk gelecek bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimden birinci parti çıkan Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na görev vermesi bekleniyor.
MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ
Temmuz ayının ilk haftasında Meclis Başkanlığı için seçim yapılacak. Meclis Başkanı seçilecek adayın ilk iki turda 367 oy alması gerekiyor.
Üçüncü turda ise 276 oy yeterli oluyor. Üç turda Meclis Başkanı seçilemezse; dördüncü turda en fazla oyu alan aday başkan seçilecek.
Bu tablo Meclis Başkanlığı seçimini de, koalisyon hükümeti kurma çalışmaları gibi karmaşık bir siyasi denkleme oturttu. Ak Parti, üç partiden biriyle ortak aday üzerinde uzlaşma sağlarsa Meclis Başkanı üçüncü turda seçilebilir. Ak Parti adayının dışında birinin seçilmesi içinse CHP, MHP ve HDP'nin bir isim üzerinde uzlaşma sağlaması gerekiyor. Üç parti arasında bir isim üzerinde uzlaşma olmaması, her partinin kendi adayında diretmesi durumunda ise Ak Parti'nin 4. turda kendi adayını Meclis Başkanı seçme ihtimali de var. Meclis Başkanı seçimi, bu nedenle yeni siyasi süreç içerisinde oluşabilecek dengeler çerçevesinde önem taşıyor.
HÜKÜMET KURULAMAZSA ARALIK'TA SEÇİM GÖRÜNÜYOR
Meclis Başkanı Divanı'nın Temmuz ayının ilk yarısı içinde oluşması bekleniyor. Divan'ın oluşumuyla birlikte Cumhurbaşkanı'na seçime götürme yetkisi veren 45 günlük süre de işlemeye başlayacak.
Anayasada, "Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir" hükmü yer alıyor.
Görevlendirme ve temasların ardından eğer bir koalisyon hükümeti kuralamazsa bu kez Anayasa gereği, 4 partinin de temsil edildiği bir Geçici Bakanlar Kurulu oluşturularak seçime gidilecek. Bu durumda Aralık ayında genel seçim olması ihtimali yüksek. Geçmişte Meclis'te "küskünler hareketi" oluşmuştu. Yeni milletvekillerinin, erken seçime karşı direnme ihtimali de yapılan değerlendirmeler içinde dikkate alınan bir husus.
Seçimin ardından bu yaz içinde yeni bir koalisyon hükümetinin kurulamaması durumunda, önümüzdeki kış başında bir erken seçim ihtimali yüksek görünüyor.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...