Tgrt Haber

Soçi zirvesi Rus basınının gündeminde! Putin ve Erdoğan neler konuşacak? 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
04 Eylül 2023 12:00 - Güncelleme : 04 Eylül 2023 13:38
Soçi zirvesi Rus basınının gündeminde! Putin ve Erdoğan neler konuşacak? 

En son bir yıl önce Astana'da yüz yüze görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Soçi'de bir araya geliyor. Dünyanın yakından takip ettiği görüşme Rus basını tarafından da ilgiyle takip ediliyor. İşte ayrıntılar... 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​ ile görüşmek üzere bugün günü Soçi​'ye gidiyor. Görüşmenin ana gündeminin Tahıl Koridoru Anlaşması​ olması beklenirken dünyanın gözü kılağı Soçi'de olacak. İki lider, anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi için atılabilecek adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunacak.  

Rusya'yı ziyaret edecek olan Türk teknik heyetinden bir yetkili, Soçi zirvesine ilişkin Rus basınına değerlendirmelerde bulundu. 

"SÜREÇ DAHA MALİYETLİ OLACAK"

Yetkili, Ankara'nın Karadeniz​ tahıl girişiminin yeniden başlatılmasına yönelik müzakere sürecinde gereken girişimleri yapacağını söylerken "Özellikle Karadeniz'den Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin potansiyel askeri kargo taşıyıcısı olarak görüleceğine dair çeşitli açıklamalar varken böyle bir anlayış var. Ne tür güvenlik garantileri verilebilir? Bu zincirleme bir süreç, şirketler bu şartlar altında gemileri sigortalayacak mı? Süreç daha maliyetli olacaktır. Her halükarda böyle bir anlayış var" dedi.  

"OLUMLU BİR SONUÇ BEKLİYORUZ"

Erdoğan ile Putin arasında beklenen görüşmenin, dünyadaki gıda diyatlarını etkileyeceğini belirten yetkili, "Bunlar iki lider arasındaki kritik öneme sahip görüşmeler. Tahıl anlaşması açısından, sonraki adımlar konusunda netlik belirlenecek. Bildiğiniz gibi dünya piyasalarında tahıl fiyatlarının yükselmesi riski var, bu nedenle tüm ayrıntılar, tüm açıklamalar, tüm anlaşmalar çok önemli olacak. Olumlu bir sonuç çıkmasını umuyoruz" diye konuştu. 

Rosselkhozbank'ın SWIFT'e yeniden bağlanması konusunda Ankara'nın, AB ile yürüttüğü müzakerelere ilişkin haberleri değerlendiren yetkili şunları kaydetti: 

"Evet, görüşmeler devam ediyordu. Batılı ortaklarımızdan garanti almak, hem de güvenilir garantiler almak, Karadeniz tahıl girişimini yeniden başlatma çabalarımızın verimli olacağını ummamızı sağlayacaktı. Batılı ortaklarımıza pozisyonumuzu açıkladık. Rus meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde yaklaşımlarımızın örtüştüğünü gördük. Rus tarafı da açık ve güvenilir garantilere ihtiyaç olduğunu vurguladı."

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...