AK Parti Sözcüsü Çelik: Miçotakis için kapsamlı dosya hazırladık
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye ziyaretini "Kapsamlı bir dosya hazırladık, hepsini ele alacağız" sözleriyle değerlendirdi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sürerken düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Rusya ve Ukrayna arasındaki krizde kalıcı barıştan yana olduklarını vurgulayan Ömer Çelik, iki ülke liderini Türkiye'de bir araya getirmek istediklerini belirtti. Avrupa Birliği'nin diplomasi çalışmalarını eleştiren Çelik, dünyanın AB'den beklediği diplomasi trafiğini Türkiye'nin tek başına yürüttüğünü söyledi.
Bir dönem Türkiye'nin NATO'daki rolünü söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un tutarsızlığını eleştiren Ömer Çelik, Türkiye'nin Montrö'yü uygulama konusundaki ilkesel tavrının dünya tarafından takdir edildiğini dile getirdi.
Ömer Çelik'in açıklamalarında önemli bölümler şu şekilde:
"Türkiye'nin sahte suni birtakım yanlışlarla demokrasisini sakatlayan bütün bu vesayet dinamiklerinden kurtulmasının başladığı, o günden bugüne demokratikleşme, adalet reformu konusunda güçlü adımların atıldığı süreci yaşıyoruz.
Seçimden galip çıkmış, AK Parti'nin genel başkanını bütün dünya liderleri davet ederken, Sayın Cumhurbaşkanımız kendi ülkesinde başbakan olamıyordu. O yasaklı dönemde dünyanın büyük demokrasileri, devletleri kendisini davet ediyorlardı. İtalya'dan, ABD'ye kadar. Seçim başarısını kutluyorlardı.
Ama kendisi Başbakanlık makamına gelemiyordu. Bu sistemin bütün hücrelerine sirayet etmiş ucube sistemin temizliğinin başlaması 9 Mart'taki Siirt seçimleriyle olmuştu. 14 Mart'ta Başbakanlığı gelmesiyle bu süreç başladı.
UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI
Ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşmesi gerekir. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu tavır açıktır. Zelenskiy ve Putin'i bir araya getirmek, tüm diplomatik zemini oluşturmak için hazırız.
Ukrayna'daki Türk muhabirlere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Adem Metan'a, Taha Hüseyin Karagöz'e, hepsine geçiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Gösterdikleri faaliyet için de teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Prensip olarak biz darbelere nasıl karşıysak işgale de karşıyız. Aslında Türkiye'nin ürettiği diplomasinin AB değerleri bakımından kendine has bir diplomasi olduğu görülüyor. Dünyanın beklediği bir AB diplomasisini Türkiye'nin tek başına ürettiği görülmektedir.
MACRON'A NATO CEVABI
Türkiye'nin NATO'daki rolünü sorgulayan isimlerden biri de Fransa Cumhurbaşkanı Macron'du. 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti' diyen Macron, şimdi de 'NATO'nun doğu kanadını güçlendireceğiz' diyor. Türkiye'nin Montrö'yü uygulama konusundaki ilkesel tavrı dünya tarafından takdir edilmiştir.
Bizim burada özel bir durumumuz var. Rusya ile ilişkilerimiz, Rusya ile konuşuyor olabilmemiz işgalin sona ermesi açısından da kıymetlidir.
CHP'YE ENFLASYON TEPKİSİ: SİYASİ BASİRETSİZLİK
Yanlış gönderdiklerini düşündüm. Bir daha bakın gönderin dedim. Kendim baktım, o kadar absürt bir açıklama ki. Bir kere de bir CHP sözcüsü çıksın da başka bir devletin yaptıklarından Türkiye'ye mesaj çıkarmasın. Ne kadar çirkin ve yanlış bir açıklama. Siyasi basiretsizlik.
AYÇİÇEK YAĞI AÇIKLAMASI
Bu meseleleri düzenli olarak ele alıyoruz. Sahadan gelen verileri değerlendiriyoruz. Dünyada gıda tedarik zinciri ile ilgili sıkıntılı dönemdeyiz. Bu konuda Cumhurbaşkanımız gelen en küçük haberi bile en ayrıntılı şekilde incelettiriyor. Zaman zaman sıkıntılar olabilir ama Ticaret Bakanlığımız, Tarım Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız net açıklama yapıyorlar. Bunun gıda sıkıntısı olmadığını ifade ediyorlar.
Stokçuluk konusunda da hassas çalışma yürütülüyor. Sosyal medya kontrolsüz alan. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, her an sürekli olarak ilgilenmeye mecburuz, burada esas olan vatandaşlarımızın Bakanlıkların açıklamalarını takip etmeleridir. Stokçuluk konusunda hassas çalışmalar yapılıyor.
YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS'İN TÜRKİYE ZİYARETİ
Yunanistan'ın dosyası kapsamlı bir dosya, derin bir dosya. Ege, Akdeniz'deki konulara kadar anlaşamadığımız pek çok konu var. Son zamanlarda Yunanistan'ın iki ülke arasında çözülecek konuları AB'nin gündemine getirerek yanlışa girdiğini görüyoruz. Komşu olan biziz, bu sorunları ancak biz çözebiliriz. Türkiye'nin mavi vatan hassasiyeti sorgulanabilir bir hassasiyet değildir. Kıta sahanlığı meselesinde tabii ki silahsızlandırılmış adaların Yunanistan tarafından silahlandırılmasına kadar kapsamlı dosya söz konusudur, bunlar tabii ki görüşülecektir.
Ukrayna'dan gelen göçmenlerin Avrupa tarafından alınmasını takdirle karşılıyoruz. Yunanistan'ın Suriye'den, Akdeniz'den gelenleri botları şişleyerek, onları ölüme terkederek yaptığı uygulamalar bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. Burada hukuka, hakkaniyete uygun, Türkiye'nin mavi vatandaki haklarını sorgulamaktan uzak bir yaklaşımın ortaya çıkması gerekir.
KKTC meselesi var. KKTC egemen devlettir, saygı duyulması gerekir. Müzakereler açısından bu saygının gösterilmesi gerekir. Çok kapsamlı dosya, Yürüyen mekanizmalar var ama anlaşmazlık alanları net, bunu kimseden saklamaya gerek yok. Bu görüşme bütün bunların kapsamlı şekilde ele alınacağı görüşme olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu mesajları güçlü veriliyor. Bu konudaki politikamız Yunanistan Başbakanı ile de paylaşılacaktır."