Tgrt Haber

Son dakika! Bakan Fidan'dan Gazze sözleri: Bölgemiz dönüm noktasında! Ya daha büyük savaş ya barış

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
25 Ekim 2023 12:01 - Güncelleme : 25 Ekim 2023 14:28
Son dakika! Bakan Fidan'dan Gazze sözleri: Bölgemiz dönüm noktasında! Ya daha büyük savaş ya barış

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin saldırılarını yorumlayarak "Bölgemiz tam manasıyla dönüm noktasındadır. Ya daha büyük savaşa ya daha büyük bir barışa gideceğiz" dedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan​, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile gerçekleştirdiği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Gazze​'deki saldırılara ilişkin İslam dünyası olarak da birlik içerisinde ortak tavır ve eylemler geliştirmek zorunda olduklarını vurgulayan Fidan, İsrail'e tepki gösterirken Batı dünyasını da sert sözlerle eleştirdi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları:

"KARA HAREKATI VAHŞETİ KATLİAMA ÇEVİRİR"

"Gazze’de masum sivilleri hedef alan saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Gazzelilerin yurtlarından sökülerek atılmasına razı gelmeyeceğiz. Bu sadece Filistin’in değil Mısır’ın, Beyrut'un, Ürdün’ün istikrarsızlaşmasına yönelik olacaktır.

Gazze'ye yönelik kara harekatı, bu vahşeti tam bir katliama çevirecektir. Hemen ateşkes ilan edilmeli ve insani yardım için koridor oluşturulmalıdır.

Bölgemiz tam manasıyla dönüm noktasındadır. Ya daha büyük savaşa ya daha büyük bir barışa gideceğiz.

Bu kez daha büyük bir yıkımın ve ölümün yaşandığını görmekteyiz. Özellikle elektriğin ve suyun kesilmesi daha büyük bir insani felakete yol açmakta. Temel problem, ölüm ve yıkım arttıkça buna olan reaksiyon da daha fazla olacak.

Filistinlilere karşı işlenen bu suçları hep eleştirdik ama kınamayla, sadece eleştirmekle bir yere varılamayacağını da görüyoruz. İsrail, senelerdir kınamalara kulak tıkamaya, bildiğini okumaya devam ediyor. Artık somut adımlar için harekete geçme zamanıdır.

BATI DÜNYASINA SERT ELEŞTİRİLER

Bazı Avrupa ülkelerinin topluca Gazze’ye yönelik yıkımı ve felaketi kınamamaları, engellememeleri çok ciddi bir çifte standart oluşturmakta. Bu da dünyadaki zaten bozulmakta olan dengeleri daha bozucu bir rol üstlenmekte.

Önceki Gazze krizlerinden farklı olarak benim temaslarım sırasında elde ettiğim izlenim şu; artık siyasi çözümün ertelenmemesi gerektiği, bunun bir zaruret olduğu konusunda bölgede de çok yüksek bir farkındalık ve fikir birliği var.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Malumunuz son yıllarda, iki devletli çözüm önerisi, bir nevi rafa kaldırılmış, bunun artık yeni normal olduğu, Filistin​ bir çatışma ve dram olmadan Filistin meselesini çok fazla gündeme gelmediğini görüyorduk. Aslında bu daha büyük bir felaketin sessiz habercisiydi. Ama biz farkında değildik.

İki devletli çözümün bir an önce hayata geçirilmesi için başta Batılılar olmak üzerine harekete geçilmesi gerekiyor.

Bu gidişat gidişat değil. Sadece bölgedeki bazı ülkelerle barış yapmak, bölgeye istikrar, huzur ve taraflara güvenlik getirmeyecek. Filistinlilerle de bu barışın sağlanması gerekiyor. Bizim gördüğümüz artık bölge ülkeleri, kesinlikle şunu idrak etmiş durumda; var gücümüzle iki devletli çözüm için elimizden geleni yapmalıyız."

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...