Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'nin ikircikli tavrına tepki: Yükümlülükler uygulansın
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Kurulu'na konuştu. Türkiye'nin vize serbestisi ve tam üyeliği için AB'nin tavrına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beklentimiz, ülkemize yönelik yükümlülüklerini süratle yerine getirmesidir" dedi. Ermenistan'ın Karabağ'daki provokasyonu sonrası Azerbaycan kuvvetlerinin harekete geçtiğini hatırlatan Erdoğan, "Azerbaycan'ın attığı adımları destekliyoruz" diyerek dostluğunu yineledi. Tahıl koridoru için gerekli temasların sürdüğünü açıklayan Cumhurbaşkanı, aynı zamanda KKTC'nin tüm dünya ülkeleri tarafından tanınması için çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na geldi. BM Kurulu'na hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajlarını uluslararası dünya liderlerine iletti. Dünyanın gündemine oturan küresel iklim krizinden ekonomiye, KKTC'deki gelişmelerden 6 Şubat depremlerine kadar değinen Cumhurbaşkanı, Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu da bir kez daha vurguladı.
Ukrayna-Rusya savaşına yönelik de açıklamalarda buluann Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savaşın Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü temelinde, diplomasi ve diyalogla sona erdirilmesine yönelik çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Barış için yeni gündem oluşmalı" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalardından satır başları:
'İYİMSER TABLO ÇİZMEK MÜMKÜN DEĞİL'
İklim değişikliğinin dünyanın bir gerçeği olduğunu vurgulayan Cumrhuabşkanı Erdoğan, "BM Genel Kurulu'nun tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Dünyamızın geleceği konusunda iyimser bir tablo çizmek maalesef mümkün değil. Karşımızdaki fotoğraf, küresel ölçekte daha tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
Avrupa'nın doğu sınırlarında yaşayan savaş, ekonomiden güvenliğe her alanda ciddi sorunlar ortaya çıkardı. İklim değişikliği ve doğal afetler artık günlük hayatımızın bir gerçeği haline gelmiştir" dedi.
6 ŞUBAT DEPREM FELAKETİ
"6 Şubat'ta yüzyılın en büyük doğal afetlerinden biri ile karşı karşıya kaldık. Ülkemize sağlanan cömert desteği unutmamız mümkün değildir. 50 binden fazla insanın kaybettiği, milyonlarca insanı barındıran şehirlerin yerle yeksan olduğu bugün de ülkemize gösterilen dostluk bizler için önemli bir teselli kaynağıdır.
Genel Kurul'un bu yıl temasının Türkiye'nin hedefleri ile örtüşmesinden memnuniyet duyuyoruz. Küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, ekonomik eşitsizliklerin üzerine giden, güvenlik, refah üreten tüm insanlığın hayrına bir uluslarararası sistemin tesisi çağrımız giderek yankı buluyor."
TAHIL KORİDORU MESAJI
"Küresel açlık tehlikesi ile karşı karşıya bulunan coğrafylara uzanan bu insani köprünün sürmesi için temaslarımız sürüyor. Çevredeki çatışma ve ihtilaflar karşısında dünya barışına mümkün olan en büyük katkıları sunmaktır."
'SURİYE HALKI İSYAN NOKTASINDA'
"Suriye, Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde vekalet savaşlarının aracı haline dönüştürülen terörizm, kırılganlığı hızla artan uluslararası güvenlik iklimine onarılamaz zararlar veriyor. Küresel güçlerin ihtiraslarını kullanarak büyüyen terör örgütlerinin faaliyet alanları teknolojik gelişmeler ile kötüleşen sosyo ekonomik şartlardan istifade ederken, adeta bir salgın gibi geniş coğrafyalara yaygınlaşıyor. Suriye halkı isyan noktasında."
KKTC ÇAĞRISI
Uluslararsı toplumun KKTC'nin bağımsızlığını tanıması gerektiğini söyleyen Erdoğan, dünya ülkelerine, "Ada'daki BM Barış Gücü'nden tarafsızlığa riayet bekliyoruz. İtibarı zedelenen bu gücün, Kıbrıs'ta yeni itibar kaybıyla karşı karşıya kalmasını istemeyiz. Uluslararası toplumu KKTC'nin bağımsızlığını tanımaya davet ediyoruz" diyerek çağrı yaptı.
FİLİSTİN-İSRAİL SORUNU
"Orta Doğu'da kalıcı barışın gelebilmesi, ancak Filistin-İsrail sorununun nihai bir çözüme kavuşturulabilmesiyle mümkündür. Kudüs'ün özellikle de Harem-i Şerif'in tarihi konumuna saygı gösterilmesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz."
'KARABAĞ, AZERBAYCAN TOPRAĞIDIR'
Ermenistan'ın Karabağ'daki kışkırtıcı hareketleri sonrası harkeet geçen Azerbaycan kuvetlerinin hamlesini desteklediklerini söyleyen Eroğan, "Ermenistan başta Zengezur Koridoru'nun açılması olmak üzere verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Artık herkesin kabul ettiği gibi Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilmeyecektir. Azerbaycan'ın attığı adımları destekliyoruz" ifadelerini kullandıç
'AB YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRSİN'
"Bölgesel ve küresel sınamaların giderek giriftleşen yapısı, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde ilerletilmesine, her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Avrupa Birliği’nden beklentimiz, uzun süredir ihmal ettiği ülkemize yönelik yükümlülüklerini süratle yerine getirmeye başlamasıdır. Özellikle Türkiye’ye yönelik sergilenen ikircilikli tavırların artık bir son bulması gerekiyor."
"KARABAĞ AZERBAYCAN TOPRAĞIDIR"
"Güney Kafkasya’da barışın, huzurun ve işbirliğinin tesisi yolunda önümüzde tarihi bir fırsat bulunuyor. Bu fırsatı değerlendirmek için Ermenistan’la iyi komşuluk ilişkilerini ve tam normalleşmeyi hedefleyen bir süreç başlattık. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan’ın, bu tarihi fırsatı yeterince değerlendiremediğini görüyoruz.
Ermenistan’ın başta Zengezur Koridoru’nun açılması olmak üzere verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Artık herkesin kabul ettiği gibi, Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilmeyecektir. Ermeniler dahil herkesin Azerbaycan topraklarında barış içinde yan yana yaşaması öncelikli hedefimiz olmalıdır. “Tek millet, iki devlet” şiarıyla hareket ettiğimiz Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü korunma yönünde attığı adımları destekliyoruz.
Kadim medeniyetimizin köklerinin uzandığı ve aynı kültürü paylaştığımız Orta Asya ülkeleriyle iş birliğimizi güçlendiriyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı’nın, bölgesel ve küresel düzeyde giderek daha etkin bir aktör haline dönüşmesinden memnuniyet duyuyoruz. Yarım asırdır zor günler yaşayan Afgan halkının, siyasi saiklerden bağımsız olarak, çok ciddi insani yardıma ve desteğe ihtiyacı var. Ülkedeki Geçici Hükümetin, toplumun tüm kesimlerinin adil bir şekilde temsil edildiği kapsayıcı bir yönetime dönüşmesi; Afganistan’ın önünü açacak ve uluslararası alanda olumlu karşılık bulacaktır. Güney Asya’da bölgesel huzurun, istikrarın ve refahın önünü açacak bir diğer gelişme de, Keşmir’de ihtiyaç duyulan adil ve kalıcı barışın, Hindistan ve Pakistan arasında diyalog ve işbirliği yoluyla tesisi olacaktır. Türkiye olarak bu yönde atılacak adımlara desteğimizi sürdüreceğiz."