Tgrt Haber

Son dakika! Türkmenistan ile 13 alanda iş birliği: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Devletleri Teşkilatı çağrısı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
26 Ekim 2023 18:32 - Güncelleme : 26 Ekim 2023 20:25

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'u resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berdimuhamedov, ortak basın toplantısı düzenledi. 13 alanda iş birliğine imza attıklarını belirten Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın önemine değinerek, "Türkmenistan'ı aile meclisimizde tam üye olarak görmek istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye​'ye resmi ziyarette bulunan Türkmenistan​ Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'u resmi törenle karşıladı. İki lider arasında gerçekleşen baş başa görüşmenin ardından heyetler arasın toplantı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berdimuhamedov yapılan anlaşmalar sonrasında imza töneri ve ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

Ortak tarih dil din ve kültüre dayanan münasebetlerimiz karşılıklı saygı işbirliği ortak çıkarlar temelinde gelişerek devam ediyor. İlişkilerimiz değerlendirdik, işbirliği imkanlarını ele aldık. Anlaşmalar imzaladık. Türkmenistan'ın daimi tarafsızlık statüsü temelinde Gazze başta olmak üzere görüş alışverişinde bulunduk.

"BİRÇOK KONUDA BENZER BAKIŞ AÇISINA SAHİBİZ"

Türkmenistan enerji kaynakları bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Türkmenistan'ın doğalgazının Türkiye'ye, Türkiye üzerinden küresel piyasalara arzı stratejik değer kazandı. Azerbaycan'ın dahili ile 3'lü işbirliği önemlidir. Hazar geçişli Doğu Batı Orta Koridoru'nun geliştirilmesine dair görüşlerimizi paylaştık. Türkmenistan'la birçok konuda benzer bakış açısına sahip olduğumuzu gördük.

"TÜRKMENİSTAN'I TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI'NDA GÖRMEK İSTİYORUZ"

Türkmenistan'ı Türk Devletleri Teşkilatı'nda aile meclisimizde görmek istediğimizi bu vesileyle tekrar vurgulamak istiyorum. Türkmenistan'da faaliyet gösteren şirketlerimiz 50 milyar doların üzerinde müteathitlik projesine imza attı. Bununla iftihar ederken işbirliğimizin artarak sürmesini temenni ediyoruz.

Son dakika! Türkmenistan ile 13 alanda iş birliği: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Devletleri Teşkilatı çağrısı

"TÜRKMENİSTAN'IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN İLK ÜLKEYİZ"

Bugün düzenlenen iş formu da karşılık etkileşimin gelişmesine etkili oldu. Türkiye, Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Bağımsızlığından bugüne geçen sürede örnek bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdi. Türkiye, her zaman Türkmen kardeşlerinin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. İmzaladığımız 13 başlıkta Türkiye Türkmenistan arasındaki gücün nereye vardığını görüyoruz. Bundan sonra bunları hayata geçireceğiz. Sayın başkana tüm heyetine teşekkür ediyorum

Berdimuhammedov'un konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dostluk ve karşılıklı anlayış ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunduk.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...