Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan altın ve döviz mesajı
Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albaraka İslami Finans Zirvesi'nde konuştu. Ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, vatandaşlara yastık altında tutulan altın ve dövizlerle alakalı çağrıda bulundu. Yastık altı altın ve dövizin ekonomiye aktif katkısı olmadığını söyleyen Erdoğan, "Katılım finansa yönelik önyargılar kırılmadı" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda Albaraka İslami Finans Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.
Dünyada gelir adaletinin bozulduğunun altını çizen Erdoğan, "Günümüzde servet eşitsizliği dünyada en yüksek seviyesine çıktı. Dünyadaki en zengin yüzde 1'lik kesim, toplam küresel servetin neredeyse yarısına sahip" ifadelerini kullandı.
Kapitalist sistemin zayıfı daha zayıflattığını, fakiri daha da fakirleştirip, zalimi güçlendirdiğini belirterek dertlere derman olmayacağını söyleyen Erdoğan, "Katılım finans arzu ettiğimiz seviyenin gerisinde. Yastık altı denilen sistem dışı tasarruf kültürüne sahibiz" dedi.
Yastık altı altın ve dövizin ekonomiye aktif katkısı olmadığını belirten Erdoğan, "Katılım finans sistemini hak ettiği yere getirmemiz gerekiyor. Bunun için finansa yönelik bakış açısını değiştirmeliyiz" diye konuştu.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
-Doğu-batı arasında köprü vazifesi üstlenen Türkiye finansal piyasalar arasında da aynı rolü oynamaya başladı. İstanbul Finans Merkezi bu vizyonumuzun adeta bir sembolü oldu.
Dünya 5'ten büyüktür tespitimiz sistemin değişmesi için acil ihtiyacı göstermektedir. Dünyanın devasa bir köye döndüğü günümüzde sınırlar ve mesafeler bizi koruyamaz.
"DÜNYADA MAZLUMU KORUYACAK MEKANİZMA YOK"
Son yıllarda dünya köklü dönüşüm sürecinden geçiyor. Uluslararası sistemde denge kayboldu, belirsizlik arttı. Dünyada mazlumu koruyacak mekanizma yok. BMGK başta olmak üzere adaletsiz yapılar ortaya çıktı.
"ADALETİN OLMADIĞI YERDE HUZUR VE BARIŞ OLMAZ"
Adaletin olmadığı yerde huzur ve barış olmaz. Güvenliğin olmadığı yerde demokrasi ve özgürlük olmaz. Küresel sistemin elitleri bu tabloyu görmezden ve duymazdan geliyorlar. İnsanlık olarak hem kendimizin hem evlatlarımızın müreffeh bir dünyada yaşamasını istiyorsak çözüm yerine mevcut sistemde ısrardan vazgeçmeliyiz. Daha kuşatıcı bir sistemin ihdası için hep beraber el ele vermeliyiz. Meydan okumalar hiçbirimize başka bir alternatif de bırakmıyor.
"SERVET EŞİTSİZLİĞİ" VURGUSU
Günümüzde servet eşitsizliği dünyada tarihi bakımdan en yüksek seviyesine çıktı. Dünyadaki en zengin yüzde 1'lik kesim, toplam küresel servetin neredeyse yarısına sahip. Alttaki yüzde 50'lik kesimin dağılımdan aldığı pay ise yüzde 1'i dahi geçmiyor. Küresel düzeyde fakirden zengine doğru artan bir servet transferi yaşanıyor.
YASTIK ALTI ALTIN VE DÖVİZ MESAJI
İslam iktisadı ekonomik büyüme ve kalkınmanın yanı sıra adalet, ahlak, sürdürülebilirlik, sosyal refahı ve çevreyi de gözetmektedir. Bu iktisadın mütemmim cüzü ise İslami finans, Türkiye'deki ismi ile katılım finanstır. Katılım finansın ülkemizdeki öncüsü 1984 yılında kurulan Albaraka Türk'tür. Biz yastık altı denilen sistem dışı tasarruf kültürüne sahibiz. Bizim insanımız zor günlerinde gelirinin bir kısmını biriktirir, tasarruf eder. Bunu da altın ve maalesef dövizle yapar. Yastık altında altın ve dövizin ekonomiye aktif katkısı olmadığını hepimiz biliyoruz. Yastık altı tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını hep arzu ettik. Çağrıda bulunduk ama bunda tam anlamıyla muvaffak olamadık. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasında kurumlarımız ikna edici ürünler geliştiremedi. Katılım finansa yönelik önyargılar kırılmadı"