Tgrt Haber

Son dakika I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO yolcusu! Gazze'deki katliamları dünyaya duyuracak

Editör: Merve Yaz / Kaynak: tgrthaber.com
09 Temmuz 2024 09:33 - Güncelleme : 09 Temmuz 2024 11:29
Son dakika I Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO yolcusu! Gazze'deki katliamları dünyaya duyuracak

Son dakika... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye gitmek üzere yola çıktı. Erdoğan, 2 gün sürecek ziyaret öncesi havalimanında önemli açıklamalarda bulundu. NATO zirvesinde Gazze'deki katliamları gündeme getireceğini belirten Erdoğan, "Uluslararası camianın İsrail'i durdurmakta yetersiz kaldığını vurgulayacağız. Bu meseleleri ikili görüşmelerde de ele alacağım" ifadelerini kullandı.

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, NATO​ Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere ABD​'ye gitmek üzere yola çıktı.  Erdoğan, 2 gün sürecek ziyaret öncesi havalimanında önemli açıklamalarda bulundu.

TERÖR TEHDİDİ MASADA OLACAK 

Zirve'de terörle mücadele vurgusu yapacağını belirten Erdoğan, "Zirveden beklentimiz milli güvenlik hassasiyetleri gözeten ittifakı gözeten neticelerin elde edilmesi.

Savunma sanayideki engellerin kaldırılması mühimdir. Görüşmelerde dünyada artan terör tehlikesine dikkat çekeceğiz.

NATO'nun gayretlerinin artırılmasının gerektiğinin altını çizeceğiz. Ukrayna'da NATO'nun savaşın tarafı haline getirilmemesi için ilkeli duruşumuzu sürdürüyoruz.

Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu göstermekte" dedi. 

RUSYAUKRAYNA​ SAVAŞI 

Rusya-Ukrayna savaşına da dikkat çekeceğini söyleyen Erdoğan" Adil bir barısın kaybedenini olmayacağını defalarca ifade ettik. Kalıcı barış için elimizi taşın altına koyduk. NATO savaşın tarafı haline gelmeli ve adil barış sağlanmalı" diye konuştu.

"NATO'NUN BELKEMİĞİ ÜLKELERİN BAŞINDA YER ALIYORUZ"

"Türkiye NATO'nun misyonlarına ve harekatlarına en fazla katkı sağlayan ilk 5 ülkeden biri" diyen Erdoğan şöyle devam etti: "İmkan ve kabiliyetler NATO'nun bel kemiği ülkelerin başında yer alıyoruz.

Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze'deki katliamları gündeme taşıyacağız. Uluslararası camianın İsrail'i durdurmakta yetersiz kaldığını vurgulayacağız. Bu meseleleri ikili görüşmelerde de ele alacağım.

Silahların konuştuğu her gün bizim ne kadar isabetli bir yerde durduğumuzu gösteriyor. Tehditlerin arttığı bu dönemde ittifaka verdiğimiz önem açıktır.

Filistin halkına yönelik süregelen katliamları gündeme taşıyacağız. Filistin'de adil, kalıcı barış tesis edilmeden küresel vicdanın rahat bir nefes alamayacağını vurgulayacağız."

"KKTC BİZİM NEZDİMİZDE TAM ÜYE"

KKTC'nin tanınmasıyla ilgili soruya yanıt veren Erdoğan şunları söyledi: "Bizim nezdimizde Türk devletlerinin tam üyesi konumunda.

Başta Azerbaycan olmak üzere onların yaklaşımı da bizimle aynı konuma geldi. Son Suşa zirvesinde de KKTC orada bulundu.

Bundan sonra da bizler KKTC'yi tam üye noktasında nasıl taşırız gayretinde içindeyiz. Hukukumuzun olduğu Türk devletleri ile de bunu geliştiriyoruz."

"YENİ GENEL SEKRETERİN GELİŞİNDE TÜRKİYE'NİN ROLÜ ÜST DÜZEYDE OLDU"

NATO'nun ilk 5 ülkesinden biri olduğumuzun altını çizen Erdoğan, "Bunu mali destek noktasında ve NATO'ya güç katma noktasında söylüyorum.

Türkiye'nin durumu, 5 ülke derken laf olsun diye demiyoruz. NATO üye ülkelerinin bakışı da böyledir. NATO'daki konumumuzu güçlendirerek devam ettiriyoruz.

Yeni genel sekreterin oraya gelişinde Türkiye'nin rolü üst düzeyde oldu. Kendisi ile Amerika'da ayrıca görüşmemiz olacak" ifadelerini kullandı. 

İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi için ABD'nin başkenti Washington'a gidiyor.

Zirvenin ilk günü olan 9 Temmuz’da 75’inci yıl anma programı düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu programda yer alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan çarşamba günü, 32 üyeli ittifakın devlet ve hükümet başkanları toplantısına katılacak. Aynı günün akşamında liderler ve eşleri, ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray’da vereceği akşam yemeğinde buluşacak.

Liderler, Perşembe günü NATO-Ukrayna Konsey toplantısı için aynı masa etrafında bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı, zirve kapsamında çok sayıda ikili görüşme de gerçekleştirecek.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...