Tgrt Haber

Kabine toplantısı sonra erdi: Erdoğan'dan BM'ye 'Pile' tepkisi! Fiziki müdahale kabul edilemez

21 Ağustos 2023 19:43 - Güncelleme : 21 Ağustos 2023 22:11

Son dakika: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Erdoğan görüşme sonrası kürsüde açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, Külliye'deki kabine toplantısına başkanlık etti. Kritik toplantıda memur ve emekliye toplu sözleşme, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti​ güçleri ile Birleşmiş Milletler​ güçlerinin adadaki gerginliği, gençlere vergisiz telefon ve ekonominin 3 yıllık yol haritası masaya yatırıldı. Erdoğan, Kabine Toplantısı​ kararları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türkiye eksenli dış politika bakış açısını hakim kıldık. Küresel ölçekte yaşanan ve ülkemizi de etkileyen pek çok zorluğa rağmen Türkiye vizyonumuzdan asla vaz geçmiyoruz.

Üç kıtanın merkezinde yer alan ülkemizin tarihi, coğrafi açıdan potansiyelini kullanabilmesini sağladık. Türkiye'nin çok daha büyük ve kapsamlı gücü temsil ettiğini sadece söylemde bırakmıyor, duruşumuz ve eylemlerimizle de ispat ediyoruz."

Dış politikada büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. Türkiye eksenli dış poitika bakış açısını hakim kıldık. 3 kıtanın merkezinde yer alan ülkemizin tüm potansiyelini kullanabilmesini sağladık. Türkiye'nin çok daha kapsamlı bir güce sahip olduğunu ispat ediyoruz.

Avrupa ile ilişkilerimiz gelişiyor. Dünkü Macaristan ziyaretimiz bunun örneğidir. Yakın iş birliği içindeyiz. 3,5 milyar dolar seviyesindeki ikili ticareti 6 milyara çıkarmayı hedefliyoruz.

'BM'NİN MÜDAHALESİ NE HUKUKİDİR NE İNSANİDİR'

Sömürgecilik lekesi olmayan bir ülkeyiz. Ülkemizin ve kardeşlerimizin hakkının yenilmesine seyirci kalmıyoruz. BM Barış Gücü askerlerinin KKTC topraklarına fiziki müdahalesi asla kabul edilebilir bir durum değildir. Pile köyündeki Kıbrıs Türkü'ne yapılan ne hukukidir ne de insanidir. Tarafsızlığa gölge düşürmüş, itibarını zedelemiştir.

Uluslararası hukuka aykırı davranışlar bölgede tansiyonu yükseltmiştir. Bu müdahaleyi iyi niyetli bulmuyoruz. Beklentimiz isminin hakkını vererek adadaki tüm tarafların ihtiyaçlarına katkıda bulunmasıdır. Adadaki emrivakilere rıza göstermeyeceğimiz bilinmelidir. Kıbrıs Türkü kardeşlerimizi Rum kesiminin hak hukuk tanımaz, uzlaşmaz tavrıyla bırakmayacağız. 

Türk Devletleri Teşkilatı KKTC'ye geçen sene anayasal ismiyle kucak açtı. KKTC'de temsilcilikler açmaya hazırlanan ülkeler var. AB'nin bu gelişmelerle ilgili yaptığı açıklama çok talihsiz. 

TAHIL KORİDORU

Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi için samimi gayret gösteren tek ülke neredeyse Türkiye'dir. Önümüzdeki dönemde Tahıl Koridoru'nun yeniden açılması ve barış umutlarının filizlenmesi için çaba harcayacağız. Çünkü biz daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz.

İKLİM KRİZİ

Bazı şehirlerimizde 50 dereceyi bulan sıcaklıkların ölçülmesi meselenin vehametini ortaya koyması açısından önemlidir. Ülkemizin iklim değişikliğinin sorunu olarak ortaya konan insan müdaalesinde neredeyse hiçbir katkısı yoktur. Buna rağmen uluslararası tüm toplantılarda taraf oldu. Sıfır Atık'tan yenilenebilir enerji projelerine kadar pek çok uygulamayla daha yeşil bir Türkiye için çalışıyoruz. Yenilenebilir kurulu güç açısında Avrupa 5'incisi dünya 12'ncisiyiz."

'EKONOMİDE ALINAN TEDBİRLER SONUÇ VERİYOR'

Son dönemde ekonomik göstergelerdeki olumlu değişikliklerin kalıcı olduğundan kimse şüphe etmesin. Alınan tedbirlerin sonuç verdiği görünüyor.

Fırsatçılara karşı otomotiv piyasasındaki denetimler meyvesini vermektedir. Düzenlemelere aykırı davrananlara 211 milyon lira ceza uygulandı. Otomotivdeki balon sönmeye başladı. Diğer sektörlerde de önlemlerin etkilerini yakında göreceğiz. Milletin malına göz diken aç gözlülere fırsat vermeyeceğiz.

Eski masa ortaklarının insanımızın dertlerine derman olması mümkün dğeildir. Türkiye'yi altyapı ve üst yapı zenginlikleri ile dünyada örnek bir ülke haline getirdiysek bundan sonra da aynı irade ile yolumuza devam edeceğiz.

Merkez Bankası rezervlerimizdeki güçlü artış da örneğidir. 11 Ağustos itibarıyla 116 milyar doların üstüne çıkmıştır.

Bugünkü toplantımızda önemli kararlar aldık. Dperemzedelerimize mali ve diğer desteklerin tutarı 179 milyar lirayı aşıyor.

ENFLASYONLA MÜCADELE MESAJI

Hayat pahalılığıyla mücadelemizi çift kulvarlı şekilde yürüteceğiz.

Bugünkü toplantıda bu konudaki adımları değerlendirdik. Deprem yaralarını sarmak için artırdığımız vergiler, enflasyon üzerindeki baskı zamanla azalacaktır. İlave önlemleri aşama aşama devreye alacağız.

Ekonomide birinci önceliğimiz tüm vatandaşlarımızın refahını en üst seviyeye çıkarmaktır. 

Enflasyonu vatandaşımızın günlük hayatından çıkaracağız. Tüm vatandaşlarımdan biraz daha sabırlı olmalarını ve bize güvenmelerini bekliyoruz.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...