Tgrt Haber

Son dakika! Erdoğan'dan yeni yasama yılında siyasi partilere çağrı: Önceliğimiz yeni ve sivil anayasa

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
01 Ekim 2023 14:08 - Güncelleme : 01 Ekim 2023 16:24
Son dakika! Erdoğan'dan yeni yasama yılında siyasi partilere çağrı: Önceliğimiz yeni ve sivil anayasa

Son dakika haberi: Mevcut anayasanın, 2023 Türkiye’sini taşıyamadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm siyasi partilere birlikte çalışma çağrısı yaptı. Ekonomi, dış politika konularında da önemli mesajlar veren Erdoğan, Ankara'daki hain saldırıya sert tepki gösterip, sınır ötesine harekat mesajı verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni yasama yılı bugün başladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş​'un hitabının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan​ kürsüye çıktı. Türkiye'nin yeni ve sivil bir anayasay kavuşturma görevleri olduğunu belirten Erdoğan, siyasi partilere çağrıda bulundu.

Sabah saatlerinde teröristlerin Ankara'da düzenlediği hain saldırıya da tepki gösteren Erdoğan, son terörist bertaraf edilene edilene kadar mücadelenin kararlılıkla süreceğini söyledi. Türkiye'nin güney sınırlarının tamamını en az 30 km derinliğinde bir güvenlik şeridiyle koruma, onun ötesindeki faaliyetleri de mutlak denetim altında tutma stratejinin devam ettiği aktaran Erdoğan, "Atacağımız adımlar sadece hazırlık, zaman ve ortam meselesidir. Bunun için 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözü kulaklardan hiç eksik olmasın" dedi.

Erdoğan ekonomi ve dış politika konularında da önemli mesajlar verdi. Enflasyonun dünya genelinde bir sorun olduğunu söyleyen Erdoğan, “Hayat pahalılığını ortadan kaldırmaya kararlıyız.” dedi. Erdoğan konuşmasında Avrupa Birliği ile ilişkilere de değindi. “Biz AB’ye verdiğimiz sözleri tuttuk. Ama onlar hiçbirini yerine getirmediler.” diyen Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “ByLock” kararına atıfta bulunarak, “Bardağı taşıran son damla olmuştur" ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASA​ MESAJI

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Ülkemizi cumhuriyetin ilk yıllarının ardından tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturma görevimiz var Türkiye’yi 12 Eylül’de darbe yönetiminin 41 yıl önce milletimizin sırtına sardığı mevcut anayasa kamburundan kurtarmak, hepimizin en öncelikli sorumluluğudur. 41 yıllık tarihinde uğradığı irili ufaklı 20’den fazla değişiklikle adeta yamalı bohçaya dönen bu anayasanın, 2023 Türkiye’sini taşıyamadığı açıktır.

Yeni anayasa meselesi 10 yılı aşkın süredir, ülkemizin ve meclisimizin gündemindirdir. Cumhur İttifakı olarak 2021 yılında önce kendi hazırlıklarımızı yaptık, ardından diğer siyasi partileri de kendi hazırlıklarını yapmaya davet ettik. Maalesef bu samimi davetimiz karşılık bulmadı. Lafa gelince sürekli darbe anayasasından şikayet edenler, iş somut adım atmaya gelince ne yazık ki konfor alanlarının dışına çıkmak istemediler. Buna rağmen biz ümidimizi kaybetmedik.

EMEKLİLERE EK ZAM MÜJDESİ

Yeni dönemde milyonca kişiyi ilgilendiren önemli düzenlemeler için mesai yapılacak. emeklilerden gençlere kadar toplumun her kesimine özel yasal düzenlemeler teker teker hayata geçirilecek. Meclis'in bu dönem en önemli mesaisi ise yeni ve sivil anayasa olacak... İlk yasa tekliflerinden biri emekli maaşlarına yapılacak düzenleme olacak... Aile Bankasından gençlere özel desteklere kadar birçok yasal düzenleme görüşülecek.

TERÖRLE MÜCADELE MESAJI

Benzer bir dayanışmaya terörle mücadelede de ihtiyacımız var. Terör örgütünün sınırlarımız dışındaki varlığını kaldırarak bu belayı ülkemiz için tehdit kaynağı olmaktan çıkarmak istiyoruz. Bu çerçevede son yıllarda elde ettiğimiz başarıları yeni kazanımlarla daha ileri taşımak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Son terörist bertaraf edilene edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu sabah iki caninin etkisiz hal getirildiği eylem terörün son çırpınışları. Vatandaşın güvenliğine kasteden alçaklar emellerine ulaşamadı asla da ulaşamayacak. Olaya müdahale esnasında yaralanan polislerimize Allah'tan şifalar diliyorum. 

Bir sabah ansızın gelebiliriz sözü kulaklardan hiç eksik olmasın diyoruz. FETÖ'nün yıkılmadık ayaktayız mesajı mezarlıkta ıslık çalma çabasıdır. Bir daha dirilemeyecekleri gibi benzer örgütlerin de oluşumu mümkün değildir. Böyle bir durumun ortaya çıkmasına izin vermeyeceğiz. Can çekişen terör örgütlerine moral aşılamanın vebali ağır olacaktır. 

SINIR ÖTESİ HAREKAT MESAJI

Güney sınırlarımızın tamamını en az 30 km derinliğinde bir güvenlik şeridiyle koruma, onun ötesindeki faaliyetleri de mutlak denetim altında tutma stratejimiz bakidir. Atacağımız adımlar sadece hazırlık, zaman ve ortam meselesidir. Bunun için 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözü kulaklardan hiç eksik olmasın.

SİSTEM TARTIŞMASINI SONA ERDİRECEĞİZ

Yeni anayasa ile birlikte yönetim sistemi tartışmalarını sona erdirme imkanı bulacağız. Türkiye Yüzyılı anayasası çalışmaları için her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Diğer partilerden de aynı yaklaşımı bekliyoruz.

ALTIN PORTAKAL'DA FETÖ PROPAGANDASI

FETÖ ihanet şebekesinin bilhassa yurt dışında yuvalanan militanları vasıtasıyla yaymaya çalıştığı 'yıkılmadık ayaktayız' havası mezarlıkta ıslık çalma gayretidir.  Açık ve net konuşuyorum, bu ülkede bir daha asla FETÖ yeniden dirilemeyeceği gibi benzer örgütlerin de yeni ihanetler sergilemesi mümkün değil. Ne devletimiz ne milletimiz, ne de siyaset kurumunu buna izin vermez.

Sanat öne sürülerek milli iradeye kastedenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz. Kültür sanat gibi insanı yücelten ortak değerlerin, insanlık ve demokrasi düşmanlarının istismar alanına dönüşmesine bizlerin karşı çıkması hayati öneme sahip.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...