Tgrt Haber

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci kırmızı et fiyatlarında düşüş için tarih verdi: İthalat yapılacak ve Kurban Bayramı öncesinde fiyatlar inecek

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
19 Nisan 2023 13:56 - Güncelleme : 19 Nisan 2023 16:20

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci TGRT Haber Ankara temsilcisi Ercan Gürses’in sorularına cevap verdi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Kirişci 'Patates ve Soğan' fiyatlarının neden yükseldiğini ayrıca 25 gün kalan 14 Mayıs’taki seçimlere ilişkin düşüncelerini de ifade etti. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bayraktar'a yönelik sözlerini eleştiren Bakan Kirişci bu şirketlerin sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Cumhur İttifakı'nı sahada gördüğünü söyleyen Bakan Kirişci 6'lı Masa'nın derdinin millet olmadığını belirtirken "Bunların bildikleri tek şey masa ve kasa" dedi. Son dönemde yükselen et fiyatlarındaki düşüş için tarih veren Bakan Kirişçi ayrıca ithalat yapılacağını ifade etti. İşte Bakan Kirişci'nin sözlerinde öne çıkanlar ve detaylar...

TGRT Haber gündemin nabzını tutmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ardından kabinenin bir diğer ismi olan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci TGRT Haber’in konuğu oldu. Gündeme ilişkin TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses’in sorularına cevap verecek olan Bakan Kirişci ayrıca yaklaşan 14 Mayıs seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde ve tahminlerde bulunuyor. Son dönemde fiyatı artışa geçen patates ve soğan fiyatlarının neden yükseldiği sorusuna cevap verecek olan Bakan Kirişci aday gösterildiği Kahramanmaraş ile ilgili çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1648643820966346755

Bakan Kirişci’nin açıklamalarında öne çıkanlar;

Teknofest Kuşağı Togg'un uçağını da yapacak. 

SEÇİM İLK TURDA BİTER Mİ?

Sahada gerçekten Cumhur İttifakı lehine pozitif bir durum var. Kahramanmaraş AK Parti listesinden birinci sırasından milletvekili adayı olmanın yanı sıra paydaşlarla toplantılar yapıyoruz. Yurdun dört bir yanında bunu yaptık. Denizli, Burdur, Sakarya, Antalya'da vatandaşlarımızın çok olumlu bakışı var. Görmemiz gereken şu Cumhur İttifakı ile Cumhurbaşkanımızın tabiri ile Frankenstein ittifakı kendi ortaya koyduklarını bile yok ediyorlar.Bunların ajandasında millet yok, gençlik, birlik beraberlik hiçbir şey yok. Bunların bildikleri tek şey masa ve kasa. Bunların millet ile ilgili dertleri yok. Kendi menfaatlerini düşünen grup. Bunu ben söylemiyorum. Meral Akşener bunu söylüyor. O masa ile ilgili Akşener'in söyledikleri ile de anlaşılıyor. 

"İHA-SİHA TEKNOFEST KUŞAĞINI DOĞURDU"

Kalkıp da Bayraktar'ın ürettiği İHA ve SİHA'ları hedefe koymasını asla kabul edemiyorum. Ben bunu vatandaş olarak kabul edemiyorum. Dünyada İHA ve SİHA ihracat eden bir numaralı şirketimiz bu. Büyük devletlerin bu tür şirketlere sahip çıkması gerekir ve çıkar da. Dünyanın her noktasında bunlar özel sektör tarafından yapılır. Burada rakip değil tamamlayacılık söz konusu. Bugün Azerbaycan'a gittiğimizde 30 yıllık zulmün nasıl sona erdiğini görürsünüz. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci kırmızı et fiyatlarında düşüş için tarih verdi: İthalat yapılacak ve Kurban Bayramı öncesinde fiyatlar inecek

BAKANLARIN ADAY GÖSTERİLMESİ...

AK Parti yeni kurulmuş bir parti değil. 22 yıllık parti. 21 yıldır da iktidarda. Girdiği 15 seçimde aldığı kararla Cumhurbaşkanı Erdoğan zafer ile çıkmıştır. O tercihler bu seçimde de kabinenin üyeleri özellikle büyükşehirlerde aday gösterilmesine gerek duyulmuştur. Sadece bizden değil. Kahramanmaraş'ta 8 milletvekili adayıyız. Diğer 7 arkadaşımız da onlar da nitelikli. Bir ekip takım ruhuyla Kahramanmaraş özelinde bir başarı hikayesi yazılacaktır.

SOĞAN PATATES FİYATLARINA NE OLUYOR?

Kendimize yeterli üretimi yapıyor muyuz yapmıyor muyuz? Bizim soğandaki kendi ihtiyaçlarımızı karşılama oranımız yüzde 115.Burada bir açık yok. Bizim 100 kilo patatesimize ihtiyacımız varsa, 105 kilo üretiyorsak burada da kendimize yeterlilik söz konusu. 

Müslüman ülkenin bireyleri olarak yaptıklarımıza dikkat etmemiz gerek. Soğanla ilgili stoklayan, tekrar piyasaya sürmeye çalışan fırsatçılar var. Bunu ticari anlamda değerlendirmek için finansmanını koyup aracılık yapanlara da haksızlık yapmak istemem. Soğanı stoklayıp piyasaya süren fırsatçılar var. Soğanda fiyatların düştüğünü göreceksiniz.

TOGG İLE SOĞAN KIYASLAMASI DOĞRU MU?

Soğan bizim tarım ve gıda alanımızda bir ürünümüz. Togg ile soğanı karşılaştırmak beni çok incitiyor. Bu yakıştırmayı yapmak üreten insana haksızlık. Togg ayrı soğan yani gıda ayrı. 

ET FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ...

Rakamlara göre konuşmak zorundayız. 2002 yılında bu milletin üretmiş olduğu büyükbaş hayvan sayısı 9.9 milyondu. Şimdi bu rakam 17 milyon. 32 milyon küçükbaş hayvanımız varken 56 milyona yükseldi. Nüfusun çok üzerinde bir artış var. Refah payısının da bunda etkisi var. Tüketim de buna göre değişir.  Piyasa şartlarında yapılan bir istismar var. İthal edilmesi gerektiğinde de biz kendimiz ediyoruz ama piyasanın şöyle bir alışkanlığı var; bırakın onu biz ithal edelim, bu ithal edilen etin fiyatını da biz belirleyelim. Biz bunu yapamazsınız, Et ve Süt Kurumu olarak piyasadayız diyoruz.

Etle ilgili aldığımız tedbirler Kurban Bayramı'na kalmadan neticelenmiş olacak. Dediğim gibi skıntı biraz piyasa mekanizmasıyla alakalı, bizimle ilgili değil.

Enflasyon gerilese de var olan bir oran var. Türkiye'nin değil ama dünyanın gıda arz güvenliği problemi var. Dünyada da bu konuda kıtlık, darlık var. Bunu sektörü bilen herkes biliyor. Ama Türkiye bu konuda attığı adımlarla, piyasadaki manipülatif kısım çıktıktan sonra süratle rayına oturtacak.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1648651593728901120

PLANLI TARIM UYGULAMASI NASIL OLACAK?

Planlı tarım uygulaması ile şartların da size dayatmasıdır. Biz bir iklim değişikliği süreci yaşıyor. Hiç beklemediğimiz zamanlarda yağışlar alıyoruz. Toprağımızı suyumuzu doğal kaynaklarımızı dikkate alarak stratetijik ürünlerimizi üreteceğiz. Üretilmesinde fayda görülen yerlerde üretilecek. Tüketicinin mutlu olması ve üreticinin de mutlu olması gerekiyor. Sözleşmeli üretim ile hukuki mevzuata bağlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı burada hakem görevi görecek. Mali yükümlülüklerde olacak ama bunu zaten kabul edilecek. Bunu ben devrim olarak görüyorum. Tarım Kanunu yoktu bu ülkede peş peşe kanunları devreye aldık. Bizim dediğimiz ekilmezse burada bizim elimizde envanter oluşmuyor. Tarım Sigortacılığı uygulamasını zorunlu yapacağız. Türkiye'de 'ben ektim zarar ettim' sesleri duymayacağız artık.

KENT TARIMI HAMLESİ NEDİR?

Tarımla ilgili 57 OSB kurulmnasına vesile olduk. 30 bin dekarlık bir potansiyelimiz var. Dikey tarımla evinizin bir köşesi de kullanılabilir. 

KAMU MÜHENDİSLERİNDE ÜCRET ARTIŞI OLACAK MI?

Teknik elemanlarımız ile ilgili muhadillerin gerisine düşmesini kabul edemeyiz. Çok farklı uygulamalar var. Seçimden sonra bir çalışmamız olacak. Yeminli mali müşavirlik olduğu gibi bazı meslek mensupları yetkilendirip kamunun bazı görevlerini onlara devretmemiz gerekiyor. Saat 8 akşam 5 mesaisi bazı şeylerde olmuyor. 

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1648655055405424644

ÜRETİCİ VE YETİŞTİRİCİ 9 BİN PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİ OLMA DURUMU..

SGK ile ilgili bir konu. Biz kardeşlerimizin sözcüleri olmak zorundayız. Teknik bir konu olduğu için çok detaya giremiyorum. 

"37 GÜNDE ŞAP İÇİN AŞLI GELİŞTİRDİK"

Sadece 37 günde aşı geliştirdik. 13 milyona doğru gidiyor. 8-10 milyon kısmı hayvanlarımıza uygulandı. Son bir değerlendirme yapacağız. Hastalığın sönümlendiği ve kontrol altına alındığına yönelik bir kanaat oluştuğunda hayvan hareketini serbest bırakacağız. 

"ÇOBANLIK AFGANLAR ÜZERİNDEN YÜRÜYOR"

Kırsalda aileyi tuttuğumuzda tarımsal faaliyeti yapabiliyoruz. Akıllı köyler projemiz var. Gençlerin de ilgisini çekmemiz için. Şuanda çobanlık işi Afganlar üzerinden yürüyor. Bugün varlar yarın yoklar. Aile işletmeciliği esastır. Çobanlar da dahil olmak üzere sosyal güvenlik çalışmalarımız var. 

TARIM MARKETLERİ BEKLENEN İLGİLİYİ GÖRDÜ MÜ?

50 binin üzerinde market zincirleri var. Tarım Kredi'nin 2 binin biraz üzerinde şu an, sayılarının daha da artmasını istiyoruz ama her şeyden önce piyasa mekanizmalarının daha güçlü olması lazım. Kalite konusunda da fiyat konusunda da tüketici en büyük denetçidir. Bu marketlere biz de Et ve Süt Kurumu üzerinden kırmızı et veriyoruz ve satılıyor. Bunlar birbirinin rakibi değil, amacımız tüketicinin daha makul fiyattan ürün almalarını sağlamak.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...