Tgrt Haber

Son dakika! Üç dönem adaylık tartışması! TBMM Başkanı Şentop son noktayı koydu: Hiçbir sorun yok

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
02 Şubat 2023 10:20 - Güncelleme : 02 Şubat 2023 11:26

Son dakika haberi: 6'lı Masa'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına yönelik 'üç dönem' diyerek itiraz etmesine TBMM Başkanı Mustafa Şentop cevap geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına yönelik yapılan itirazın zamanlamasına dikkat çeken Şentop, "Cumhurbaşkanımızın birinci dönemidir ve ikinci kez adaylığı söz konusudur. Dolayısıyla bir sorun yoktur" dedi.

Türkiye seçim​ atmosferine girdi. 11'inci toplantısını geçtiğimiz günlerde İYİ Parti​ ev sahipliğinde gerçekleştiren 6'lı Masa​ toplantının ardından yaptığı açıklamada 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki seçimlerde aday olamayacağı' yönündeki duyuru siyaset camiasını hareketlendirdi. Bazı hukukçular Cumhurbaşkanı Erdoğan​'ın adaylığının anayasaya aykırı olduğunu iddia ederken gerek hükümetten gerek ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop​'tan cevap geldi. AA Editörler Masası'na konuk olan Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaşanan tartışmaya değindi.

"ZAMANLAMA ÇOK MANİDAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığında herhangi bir problem olmadığını söyleyen ve anayasaya uygun olduğunu söyleyen Şentop şu ifadeleri kullandı;

Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı bir yıl önce duyuruldu. Ancak bu zamana kadar herhangi bir tartışmaya yol açılmadı. Tartışmaya yol açan sözlerin zamanlaması çok manidar. Bir kez daha söylemek gerekirse Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığında hiçbir sorun yok. Cumhurbaşkanımızın birinci dönemidir ve ikinci kez adaylığı söz konusudur. Aday olması ile ilgili bir problem yok. Bu bir siyasi tartışmadır, hukuki bir tartışma değildir. Seçim sonrası sonuçlara yönelik bir çalışma olarak görüyorum.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1621046137858703361

Çok basit olarak hukuk tekniği bakımından şudur. 101. maddenin 2. fıkrası. "Bir kimse en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilir" Şimdi bir cümle olarak değişmemiştir demek yanlış bir fikir veriyor. Metnin değişmesinin bir önemi yok. Bu cümleyi yasama organı hangi tarihten sonra onamıştır, önemli olan bu. 30 Nisan 2018'de yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten sonra herkese 2 defa seçilme hakkı tanınmıştır. 

Kaldı ki işin başka bir kısmı. Cumhurbaşkanı terimi hakkındaki tartışma. Anayasamızda Cumhurbaşkanı kelimesi 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği sonrası farklı bir anlam kazanmıştır. Eski sistemde Cumhurbaşkanı vardı ama onunla birlikte bir başbakan vardı ve bakanlar kurulu vardı. Oldukça sınırlı yetkilere sahipti. Şimdi ise başbakanlık ve bakanlar kurulu dahil Cumhurbaşkanı olarak tabir ediliyor. Eskisi gibi sorumsuz Cumhurbaşkanı yoktur. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...