Tgrt Haber

Ticarette hedef 6 milyar dolar! Erdoğan'dan diplomasi trafiği: İşte Macaristan'da ele alınan konular

21 Ağustos 2023 00:39 - Güncelleme : 21 Ağustos 2023 00:48
Ticarette hedef 6 milyar dolar! Erdoğan'dan diplomasi trafiği: İşte Macaristan'da ele alınan konular

Diplomasi trafiğini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan'da kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin yanı sıra Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik süreci ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Ziyaretlerin ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Erdoğan, "İkili ticaret hacmimiz 2022 yılında 3,5 milyar dolar düzeyini yakalayarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Müşterek gayretlerle 6 milyar dolar ticaret hacmi hedefine de kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Küresel ve bölgesel konularda diplomasi trafiğine hız veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan​'da da temaslarını sürdürdü.  Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın daveti üzerine Milli Günü'nde Budapeşte​'de görüşme gerçekleştiren Erdoğan, daha sonra Hindistan ve ABD'yi ziyaret edecek.

Görüşmelerin ardından sosyal medyadan paylaşımda bulunan Erdoğan,"Bugün, stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz Macaristan'ın kuruluş yıl dönümü ile Dünya Atletizm Şampiyonası etkinlikleri vesilesiyle Budapeşte'deydik" dedi.

'6 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİNE ULAŞACAĞIZ'

Macaristan'la köklü ve sağlam dostluk bağlarına dayanan kapsamlı ilişkilere sahip olduklarını belirten Erdoğan, şu açıklamayı yaptı:

"Ziyaretimizde Macaristan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile davetli diğer devlet ve hükûmet başkanlarıyla bir araya geldik.  İlişkilerimizin her alanında önemli gelişmeler kaydediyoruz. İkili ticaret hacmimiz 2022 yılında 3,5 milyar dolar düzeyini yakalayarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Müşterek gayretlerle 6 milyar dolar ticaret hacmi hedefine de kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyoruz.

İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla gözden geçirdiğimiz, münasebetlerimizi daha ileriye taşımak amacıyla atacağımız adımları ele aldığımız ziyaretimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Macaristan'ı 19'uncu Dünya Atletizm Şampiyonası'na ev sahipliği dolayısıyla tebrik ediyor, organizasyonun sağlıklı şekilde tamamlanmasını temenni ediyorum." 

Ticarette hedef 6 milyar dolar! Erdoğan'dan diplomasi trafiği: İşte Macaristan'da ele alınan konular

İİK DURAK MACARİSTAN

Apronda askeri tören kıtasını selamlayan Başkan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer yetkililer uğurladı. Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Çağatay Kılıç ile bazı yetkililer eşlik etti.

ORBAN İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan​, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Macaristan'da Başbakan Viktor Orban ile ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

ERDOĞAN'A YOĞUN SEVGİ

Macaristan vatandaşları, Macaristan’ın Kuruluş Günü kutlamaları dolayısıyla Budapeşte'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine sevgi gösterisinde bulunan Macaristan vatandaşlarını selamladı.

Ticarette hedef 6 milyar dolar! Erdoğan'dan diplomasi trafiği: İşte Macaristan'da ele alınan konular

TÜRK ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra kutlamalar çerçevesinde kentte bulunan Özbekistanlı mevkidaşı ile bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye ile Özbekistan ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.

Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zafer Çubukçu eşlik etti.

Erdoğan, yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Mirziyoyev'i görüşmenin gerçekleştiği otelden uğurladı.

ERDOĞAN, VUCIC İLE BİR ARAYA GELDİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Devleti'nin Kuruluş Günü kutlamaları dolayısıyla bulunduğu Budapeşte'de, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştü.

Başkan Erdoğan, kutlamalar kapsamında kentte bulunan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ardından Sırp mevkidaşı Vucic ve heyeti ile de bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye-Sırbistan ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Balkanlar'ın barış ve istikrarı bakımından Sırbistan'ı anahtar ülke olarak gördüğünü belirterek, Türkiye-Sırbistan ilişkilerinin tarihindeki en üst noktasına ulaştığını ifade etti.

 

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...