Tgrt Haber

BAE ile ilişkilerde kritik adım: Erdoğan Körfez'e gidiyor, masada ekonomi ve yatırımlar olacak

14 Şubat 2022 07:12
Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için kritik bir adım daha atılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Birleşik Arap Emîrliklerine gidiyor. Erdoğan’ın 2 günlük BAE ziyareti kapsamında iki ülke ilişkileri ve ticaret konuları masaya yatırılacak, 12 anlaşma imzalanacak

Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için kritik bir adım daha atılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip 4,5 yıllık aranın ardından Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emîrliklerine (BAE) bugün iadeiziyaret gerçekleştirecek. İki günlük resmî ziyarette enerji, sağlık, tarım, turizm başta olmak üzere birçok alanda anlaşma imzalanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmî ziyaretinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler ileri bir noktaya taşınmış olacak. Erdoğan yarın da Dubai Expo 2020'de düzenlenecek "Türkiye Millî Günü" etkinliğine katılacak.

BAE İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Birleşik Arap Emîrlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed en-Nahyan’ın 24 Kasım 2021’deki Ankara temaslarında enerji, çevre, finans ve ticaret alanlarında doğrudan yatırımları içeren 10 anlaşma imzalanmıştı. BAE ile yatırım anlaşmalarının imzalandığı bu dönemde önümüzdeki süreçte karşılıklı ilişkilerde yeni konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

12 YENİ ANLAŞMA İMZALANACAK

İki gün sürecek ziyaret kapsamında, yapılacak görüşmelerde iki ülke ilişkileri ve ticaret konuları masaya yatırılacak. Ayrıca enerji, sağlık, tarım, turizm, enerji başta olmak üzere birçok konuda iş birliğini ilerletecek 12 anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, barış ve istikrarın tesisi ve korunması anlayışı temelinde, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

YATIRIMLAR İÇİN FIRSAT

Son zamanlarda olumlu ilerleyen siyasi ilişkilerin gelecek dönemde ticaret hacmine de yansıması bekleniyor. Başta savunma sanayi olmak üzere yeni yatırımlar için de fırsat aralanması bekleniyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın da Dubai Expo 2020’de düzenlenecek ‘Türkiye Millî Günü’ etkinliğine katılacak.

İHRACAT YÜZDE 91 ARTTI

Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye ile BAE arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 2020’ye kıyasla yaklaşık yüzde 9 azalarak 7,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde Türkiye’nin BAE’ye ihracatı yüzde 91 artışla yaklaşık 5,2 milyar dolara çıkarken bu ülkeden ithalatı yüzde 58 azalarak 2,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

ERDOĞAN DUBAİ EXPO’DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programının ikinci gününde ise Dubai’ye geçecek. Covid-19 salgını nedeniyle 2021’de açılan, Türkiye dâhil toplamda 192 katılımcı ülkeyle dünyanın en büyük ticaret ve kültür buluşmasına ev sahipliği yapan Dubai Expo 2020’yi ziyaret edecek Erdoğan’a ziyaretinde Dubai Emîri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum da eşlik edecek. Sergi alanımızda TOGG ve Akıncı SİHA’nın maketleri de yer alacak. Erdoğan, Dubai Expo’ya katılan Türkiye’nin millî gün açılışını da yapacak. Bu çerçevede bir bayrak seremonisi düzenlenecek, iki ülke millî marşları çalınacak. Ardından modern müzik topluluğunca konser verilecek. Sürdürülebilirlik teması kapsamında atık maddelerden elde edilen bir defile ile yemek sunumları gerçekleştirilecek.

İLİŞKİLER NORMALLEŞME YOLUNDA

Orta Doğu’da birçok ülkenin istikrarsızlaşmasına sebep olan Arap Baharı, Türkiye ile Birleşik Arap Emîrlikleri ilişkilerinde de büyük ayrışmaya neden oldu. Bu süreçte karşı karşıya gelmeye başlayan iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler, zamanla Suriye, Libya, Azerbaycan ve Katar’da da kendini gösterdi. İlişkiler, özellikle 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından daha da belirginleşti. Erdoğan’ın Birleşik Arap Emîrliklerinin Ulusal Güvenlik Danışmanını geçtiğimiz ağustos ayında kabul etmesinin arından ikili ilişkilerde yeni bir sayfa aralandı. Bu kabulün ardından BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed enNahyan’ın Türkiye ziyareti, normalleşme sürecini başlatmıştı. Erdoğan’ın bugünkü Abu Dabi temasları da iadeiziyaret niteliği taşıyor.

ALTUN, TÜRKİYE-BAE İLİŞKİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

 umhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BAE’ye gerçekleştireceği ziyareti öncesi, BAE’nin ulusal gazetesi Al-Ittihad’a iki ülke ilişkilerine yönelik değerlendirmesini içeren makale yayımlandı. Salgın sonrası karşı karşıya kalınan küresel ve bölgesel zorluklarla baş etmek için çok farklı bir yaklaşımın gerekli olduğunu belirten Altun, dünya çapında istikrarsız ve ön görülemeyen gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, küresel ve bölgesel iş birliğinin artık tercih değil, zorunluluk haline geldiğine işaret etti. İçinde bulunulan bölgenin, dünyanın herhangi bir bölgesinden daha fazla uzlaşı, koordinasyon ve iş birliğine yönelmeyi gerektirdiğini vurgulayan Altun, Türkiye’nin, bölgenin geleceğinin ekonomik iş birliği ve siyasi diyalog zemininde olması gerektiğine inandığını aktardı. BAE’nin de bu vizyonu paylaştığını, Türkiye ile daha istikrarlı ve müreffeh bir bölge için çalışmaya hazır olduğunu görmekten memnuniyet duyduklarının altını çizen Altun “Cumhurbaşkanı’mızın ziyareti de, BAE’nin bu hedeflere katkıda bulunma bağlamında bölgedeki kritik önemini kabul ettiğinin bir kanıtıdır. Cumhurbaşkanı’mızın BAE ziyareti ile bölgesel barış adına yapıcı diyaloğu güçlendirmeyi ve sürdürmeyi, ilişkilerimizi bir üst seviyeye taşımayı ümit ediyoruz. Türkiye ve BAE, bölgedeki insani krizi hafifletmek için güçlerini birleştirebilir ve diğer ülkelerin de katılması için bir model oluşturabilir” görüşünü dile getirdi. Altun, kalıcı barış ve istikrarın ancak ilgili bölgesel aktörlerin gerçek bölgesel girişimleriyle sağlanabileceğini kaydetti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...