Tgrt Haber

Türkiye bir kez daha masayı kurdu! Uzmanlardan çarpıcı 'tahıl koridoru' zirvesi yorumu: Türkiye tarih yazıyor, barışa da kapı aralayacak

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
13 Temmuz 2022 16:24 - Güncelleme : 13 Temmuz 2022 17:00

Dünya tahıl krizi ile karşı karşıya kalırken Türkiye öncülüğünde İstanbul’da tahıl koridoru masası kuruldu. Daha önce İstanbul müzakereleri ve Antalya Diplomasi Formu ile fark oluşturan Türkiye bu kez tahıl krizini çözmek için tarafları bir araya getirdi. Peki tahıl koridoru masası barışa kapı aralar mı? TGRT Haber’de Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli, kritik yorumlarda bulundu. 

Başta Afrika olmak üzere dünya tahıl krizinin eşiğinde… Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı tahılların ülke limanlarında kalmasına neden oldu. Bu durum dünyada tahıl krizini tetkledi. Krizin daha da derinleşmemesi için Türkiye​ öncülüğünde Rusya​, Ukrayna​ ve Birleşmiş Milletler​'den temsilcileri bir araya geldi. Amaç Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak bir anlaşma ile tahılın ülke limanlarından çıkarılması. Savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Rusya-Ukrayna savaşında barış için diplomatik hamleler yapmaktan geri durmayan Türkiye, İstanbul Müzakerelerini ve Antalya Diplomasi Formunu düzenleyerek pek çok ülkeye fark atmıştı. Peki tahıl koridoru kurulacak mı? Bu toplantı barışa kapı aralar mı? TGRT Haber’de Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli, kritik değerlendirmelerde bulundu. 

TARİHİ ANLAR YAŞANIYOR 

Barış Adıbelli, tahıl koridoru konusunda uzlaşı sağlanmasını istemeyen ülkeler olduğu gibi bugünkü süreci kerhen kabul eden ülkeler de olduğunu söyleyerek “Bu koridoru, Rusya’nın meşrulaştırılması ve yeniden uluslararası sisteme dahil edilmesi olarak görüyorlar ve bu yüzden karşı çıkıyorlar” dedi. “Barışa açılacak bir kapı lazım” diyen Adıbelli, “Türkiye’nin çabaları takdir görmeli, görüyor da, tarihi anlar yaşıyoruz” dedi. 

TÜRKİYE HEM UZLAŞTIRICI HEM DE GARANTÖR ÜLKE 

Türkiye’nin masada hem uzlaştırıcı hem de dolaylı yollardan garantör ülke olduğuna dikkat çeken Adıbelli, konuşmasına şöyle devam etti:

“Rusya tahıl gönderilen gemilerin silahla döneceği argümanını sunuyor. Ukrayna’nın da şöyle bir tedirginliği var, mayınları temizlenen limanlara olası bir Rus saldırısı. Bu konuda Türkiye garanti verecek. Bugün buna da bir mekanizma geliştirilecek. Türkiye’nin kontrolü ve öncülüğünde Karadeniz’de bir süreç yaşanacak. İki taraf da Türkiye’ye güveniyor. Hem masanın kurulmasında hem de tahıl koridorunun güvenliğinin sağlamasında Türkiye’ye büyük yük ve sorumluluk binecek.” 

BARIŞA KAPI ARALAYACAK 

“Bu masayı kurmayı başardık” diyen Adıbelli, tahıl ihracatının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi durumunda bundan sonraki sürecin kesintiye uğrayan İstanbul müzakerelerinin yeninden canlandırılması olduğunu söyledi. Adıbelli,  “Bugün çıkan kararlarda mekanizma belirlenecek. Sanki görünmeyen eller ve sabote eden ülkeler var” ifadelerini kullandı.   

Türkiye bir kez daha masayı kurdu!  Uzmanlardan çarpıcı 'tahıl koridoru'  zirvesi yorumu: Türkiye tarih yazıyor, barışa da kapı aralayacak

Dünyanın tahıl krizine doğru ilerlediğini belirten Adıbelli, konuşmasına şöyle devam etti: “Toplantı insanlık için önemli. Çünkü Ukrayna’nın tahılını yüzde 40 Afrika alıyor” dedi. Tahıl koridorunun önündeki risklerin askeri riskler olduğunu belirten Adıbelli, “Nereden geçerse geçsin gemiler Türk boğazlarından da geçecek, uluslararası sulardan, belki Rusya’nın kara sularından geçecek. Bu herkesin güvenliğini ilgilendiriyor. Bu, Türkiye’nin diplomatik başarı hanesine yazılacak. Bu toplantı barışa kapı aralayacak.”

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...