Türkiye NATO Zirvesi'nde ne verdi ne aldı? İşte detaylar...
NATO zirvesinin yapıldığı Vinus’ta tarihi bir gün yaşandı ve ilklere imza atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu sayesinde Türkiye masadan zaferle ayrıldı. Bu zaferin en net fotoğrafı ise Hakan Fidan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un fotoğrafıydı. Minnet ve teşekkür sebebiyle oturduğu yerden kalkan Kristersson, hiç istifini bozmayan Hakan Fidanın elini sıktı. Ama görüşmeye dair tek detay bu değil tabi. Neler konuşuldu, Türkiye İsveç üzerinden bütün Avrupa’yı ve Amerika’yı kendine nasıl mecbur etti? Türkiye masadan hangi kazanımlarla kalktı? Türkiye Gazetesi İçerik Editörü Esra Aydoğdu derledi…
Dünyanın gözü NATO zirvesinden ziyade Türkiye’nin atacağı adımlardaydı. Konuşulan her şey, mutabakatın her maddesi dünya gündeminde manşet oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Vilnus’a gitmeden İsveç’in üyeliğine onay vermek için önce Avrupa birliğinin kapılarının Türkiye'ye açılmasını istemişti.
Avrupa ülkeleri bu talep karşısında tepki gösterse de finalde buna mecbur olduklarını biliyorlardı. Hem NATO’dan hem de Beyaz Saray’dan bu açıklamaya destek geldi ve yapılan 3’lü toplantıda anlaşıldı. NATO’nun zirve öncesi son şansı bu toplantıydı. Peki Türkiye İsveç’in karnesinin terör konusunda çok kötü olmasına rağmen neden üyeliğe onay verdi?
NATO TARİHİNDE İLK
Türkiye uzun süredir terörle mücadele konusunda müttefiklerimiz tarafından çifte standarda maruz bırakılıyordu. En büyük adım belki de bu konuda atıldı. NATO, tarihinde ilk kez terörle mücadele özel koordinatörü atayacak ve böylece teröristler sadece İsviçre’de değil hiçbir NATO ülkesinde barınamayacak.
Bir diğer önemli husus da müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımına yaptırım olmayacak ve engeller kalkacak. Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400’den dolayı 1 milyar 450 milyon dolar ödediği F-35 programından çıkarılmış parayı da geri alamadığı biliniyor. Bu demek oluyor ki Nisan 2021’de yürürlüğe giren CAATSA yaptırımları etkinliğini yitirecek. F-35’i artık bedava verseler de almayacağız çünkü TUSAŞ mühendisleri çok daha iyisi için gece gündüz demeden çalışıyor. Ancak ödenen paranın geri alınması ülkemiz için mühim…
Hatta 3’lü zirvenin hemen sonrasında ABD'li Senatör Menendez’den açıklama bile geldi. Menendez Türkiye'ye F-16 satışı için Biden yönetimiyle görüştüğünü söyledi. Senato her ne kadar İsveç’in üyeliğiyle F-16 satışının bağlantılı olmadığını söylese de bu açıklamayla senatonun da Türkiye’nin onayını beklediğini görüyoruz.
ERDOĞAN'IN AVRUPA BİRLİĞİ ŞARTI
Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri Erdoğan'ın ilk Başbakanlık döneminde 2005’te başladı. Ankara ile blok üyeleri arasındaki bağlar birkaç yıl önce, özellikle hain terör örgütü FETÖ’nün 2016'da Türkiye'deki başarısız darbe girişiminin ardından bozuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise geçtiğimiz gün sürpriz bir karar değişikliğiyle Ankara'nın İsveç'in NATO üyelik hedefini onaylaması için AB kapılarının açılmasını istedi.
Bunlar 3’lü zirvede kabul edilse de Erdoğan görüşmenin sonunda İsveç BaşbakanıKritersson’a gözüm üzerinizde mesajı verdi. Alınan bu kararlarla birlikte Türkiye’nin NATO’daki rolünü de bütün dünya görmüş ve anlamış oldu. Artık NATO albaylarından emir alan değil NATO’ya yön veren ve ulusal çıkarlarını dünya arenasında gözeten bir ülke olduğumuzu kanıtladık.