Tgrt Haber

Türkiye yeniden o tarihe kilitleniyor

19 Temmuz 2015 19:38
Türkiye yeniden o tarihe kilitleniyor

Türkiye kamuoyu, yarından itibaren Ramazan Bayramı tatili rehavetinden sıyrılacak ve yeniden sıcak siyasetin etkisi altına girecek.

Koalisyon görüşmelerinin ikinci turuna bayramdan sonra başlayacağını açıklayan Başbakan Davutoğlu'nun, hükümeti kurmak için 35 günü var. MHP ilk turda kapıları kapatmış, hem MHP hem de HDP, AK Parti heyetine koalisyon için CHP'yi işaret etmişti. Durum böyle olunca, Davutoğlu'nun ikinci CHP ziyaretinin, düğümü çözmesi bekleniyor.

Koalisyon kurma görevini 10 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk tur görüşmelerine 13 Temmuz'da başladı. Koliasyon turuna 7 Haziran seçimlerinde ikinci parti olan CHP ile başlayan Davutoğlu, 14 Temmuz'da MHP'nin, 15 Temmuz'da ise HDP'nin kapısını çaldı.

İlk tur koalisyon görüşmelerinin bilançosu şöyle oldu:

CHP İLE TEMAS HEYETİ KURULDU

Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turunda en olumlu görüşme CHP ile gerçekleşti. Görüşme sonrasında Ak Parti ve CHP, bir "temas heyeti" kurulması konusunda uzlaştı. Her iki partinin koalisyon görüşmeleri konusunda yapacakları tüm temaslara ilişkin açıklamaların "aynı dilde" olmasını sağlayacak bu heyette, CHP'den Haluk Koç, AK Parti'den ise Ömer Çelik yer alıyor.

AK Parti'nin, CHP ile görüşme sonrasında böyle bir temas heyeti oluşturması bile görüşmelerin "olumlu geçtiği" yorumlarına neden oldu. Nitekim görüşmeden sonra açıklama yapan gerek AK Parti lideri Davutoğlu, gerekse CHP sözcüsü Haluk Koç, olumlu ifadeler kullandılar.

CHP'nin masaya 14 ilkesini koyduğu görüşmede, Davutoğlu'nun “Bizim açıkladığımız 10 maddelik koalisyon ilkeleri ile sizin açıkladığınız 14 madde neredeyse aynı” yorumunu yapması da iyimserliği arttırdı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...