Tgrt Haber

Türkiye'den ABD'ye F-16 mesajı: Koşulsuz onay bekliyoruz

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
17 Ekim 2022 20:25 - Güncelleme : 17 Ekim 2022 21:56
Türkiye'den ABD'ye F-16 mesajı: Koşulsuz onay bekliyoruz

Türkiye ile ABD arasında F-16 savaş uçaklarının teslimatıyla ilgili yaşanan krizin çözümü için temaslar sürerken, iki ülke arasında akşam saatlerinde kritik bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü. Görüşmede İbrahim Kalın, F-16'ların tedariki ve modernizasyonunun ABD Kongresi tarafından koşulsuz onaylanmasını beklediklerini iletti.

ABD​ Senatosu'nun geçen haftaki 2023 savunma bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısı görüşmelerinde Türkiye’nin ABD’den F-16​ alımını koşullara bağlayan iki eklemenin tasarıdan çıkarılmasının ardından, Türkiye​ ile ABD arasında dikkat çeken bir görüşme gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın​, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan​ ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kritik görüşmede; F-16'ların teslimatı, Ukrayna-Rusya savaşı sonrası oluşan tahıl ve enerji krizi ile Yunanistan'ın tahrik edici eylemlerine ilişkin çarpıcı mesajlar verildi. Görüşmede iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler, savunma sanayii ve enerji alanında iş birliğinin yanı sıra, diğer bölgesel konular da ele alındı.

ABD'YE F-16 MESAJI

F-16 tedarik ve modernizasyon talebinin ABD Kongresi tarafından onaylanma sürecinin koşulsuz bir şekilde tamamlanması hususunda Türkiye’nin beklentileri dile getirildi. ABD yönetiminin bu süreçteki desteğinden duyulan memnuniyet ifade edildi.

Türkiye'den ABD'ye F-16 mesajı: Koşulsuz onay bekliyoruz

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Ukrayna’daki savaşın derinleşmesi ve şiddetinin artmasından duyulan endişe dile getirildi. Bu savaşın küresel barış ve istikrar, ekonomi, enerji ile gıda güvenliği alanlarında oluşturduğu tahribatın hafifletilmesi için her türlü diplomatik çabanın önem arz ettiği vurgulandı. Türkiye’nin bu süreçte tahıl sevkiyatına ilişkin İstanbul Mutabakatı’nın süresinin uzatılması dâhil diplomatik çözüm girişimlerine kararlılıkla devam edeceği belirtildi.

"HAKLARIMIZI KORUMAKTA TEREDDÜT ETMEYİZ"

Kritik görüşmede, Ege ve Akdeniz’de Türkiye’nin meşru hak ve çıkarlarını korumakta tereddüt göstermeyeceğinin altı çizildi. Yunanistan’ın uluslararası hukuku hiçe sayan eylemlerine ve tahrik edici söylemlerine son vermesi gerektiği not edildi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...