Tgrt Haber

Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç'e tepki: FETÖ mensupları için cazibe merkezi

22 Aralık 2022 14:09 - Güncelleme : 22 Aralık 2022 15:37
Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç'e tepki: FETÖ mensupları için cazibe merkezi

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile ortak basın toplantısı düzenledi. Atılan bazı adımlardan memnuniyet duyduklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Terör varlıklarının dondurulması konusunda somut bir gelişme yok. FETÖ mensupları için İsveç bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor" dedi. PKK'nın Türkiye için tehdit olduğunu kabul eden İsveçli Bakan Billström ise ülkesinde PKK faaliyetlerine katılımın suç sayılacağını söyleyip, verdikleri sözleri tutacaklarını vurguladı.

NATO​'ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç​ ve Finlandiya​'ya terör örgütlerine destek verdiği gerekçesiyle karşı çıkan Türkiye​, iki ülkeyle yürütülen müzakereler kapsamında İspanya'nın başkenti Madrid'de 3'lü bir ahidname imzalamıştı. Ancak topraklarında terör propagandasına ve teröristlerin barınmasına müsaade etmeyeceğini taahhüt eden iki ülke şu ana kadar sözünde durmuş değil. Özellikle İsveç sokaklarında PKK/YPG sempatizanları sık sık polis korumasında gösteriler düzenlerken, Türkiye'nin iadesini talep ettiği PKK'lı ve FETÖ'cü teröristler için de olumlu cevap bir türlü gelmedi. Yaşanan gelişmeler sonrası İsveç'ten Türkiye'ye kritik bir ziyaret gerçekleşti. Türkiye'nin endişelerini gidermek üzere İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu teröristlerin iadesi ve terör varlıklarının dondurulması konusunda henüz somut bir adım göremediklerini belirtip tepkisini dile getirirken, İsveçli Bakan ise ülkesinin verdiği sözleri tutacağını savundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bugün Tobias Billström ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Kendisi ile yaklaşık 3 hafta önce Bükreş'te bir araya gelmişti. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Yeni İsveç- hükümetinin ülkemizle ilişkileri geliştirmesini görüyoruz ve taktirle karşılıyoruz.

"BEKLENTİLERİMİZ ÇOK AÇIK"

Başbakan'ın geçtiğimiz ay ülkemizi ziyaret etmesi çok faydalı oldu. Teknik düzeydeki heyetlerimiz son aylarda bir araya geldiler. Siyasi istişareleri gerçekleştirdik. Ocak ayında İsveç ve Finlandiya Parlamento başkanlarını Türkiye'de ağırlamaktan mutlu olacağız. Ekonomik ilişkilerin gerçekleştirilmesi herkes için önemli. İsveç Milli Savunma Bakanı Ocak ayında ülkemizi ziyaret edecek.

Görüşmelerimizde bugün İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusu önemli bir başlık oldu. İsveç ve Finlandiya'nın güvenlik endişelerini anlıyoruz. NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğimizi herkes biliyor. Sonuçta İsveç ve Finlandiya başvuru yapınca biz bazı endişelerimizi dile getirdik. Madrid'de 3'lü bir ahidname imzalandı. Türkiye'nin beklentileri açık bir şekilde bu belgede yer aldı. 

"SOMUT ADIM YOK, TERÖRİSTLER İÇİN CAZİBE MERKEZİ"

Her iki ülke bazı ilerlemeler kaydetti. Biz atılan adımları açıkça kabul ediyoruz. Bundan da memnuniyet duyuyoruz ama terör iltisaklı suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması konusunda somut bir gelişme yok. FETÖ mensupları için İsveç bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

Biz imkansızı istemiyoruz. Terörle mücadelemize sizden (İsveç ve Finlandiya) destek istiyoruz. İsveç ile ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesinde. Müttefik olmak istediğiniz bir ülkenin güvenlik endişelerini anlamanızı bekliyoruz. 

Bakan Çavuşoğlu'ndan İsveç'e tepki: FETÖ mensupları için cazibe merkezi

FETÖ'CÜ KENEŞ'İN İADESİNE RET KARARI

Atılması gereken önemli adımlar var. Somut iş birliğini görmemiz gerekiyor. Aramızdaki müzakereler yapıcı bir şekilde devam ediyor ama en son Bülent Keneş'in iade kararının reddedilmesi maalesef bu atmosferi ciddi bir şekilde zehirledi.

İsveç'in yeni hükümeti terörle mücadele konusunda daha kararlı ve daha samimi. Bir önceki hükümette görev alan bazı kişilerin görevden ayrıldıktan sonra samimi olmadıklarını açıklamalarından görüyoruz. Bu tür iki yüzlülükleri görmek istemeyiz. Ortada belge var bunun uygulanması gerekiyor.

Öte yandan savunma sanayi firmalarımız İsveç'ten bazı ürünleri ithal etmede gerekli olumlu cevabı alamadı."

İSVEÇLİ BAKAN: TERÖRE DESTEK SUÇ SAYILACAK

İsveç Dışişleri Bakanı Billström ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"İsveç bir ahitname imzaladı. Bazı adımların atılması gerekiyor. İsveç sözlerini tutar. Biz bu ahitnameyi çok ciddi olarak ele alıyoruz. Her paragrafla ilgili olarak adımlarımızı atmaya başladık. Terörizmin desteklenmesi ya da teşviki artık suç teşkil edecek. PKK faaliyetlerine İsveç topraklarında destek suç unsuru haline gelecek.PKK, İsveç’e büyük tehdit olmayabilir ama Türkiye için büyük bir tehdit. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. Yeni yasal düzenlemeden sonra anayasada da değişiklikler olacak. Bu terörizm propagandası yapmayı suç hale getirecek.Terörizmin desteklenmesi ya da teşvik edilmesi suç teşkil edecek."

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...