Tgrt Haber

Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin: Ukrayna'dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT HABER
08 Mart 2022 11:51 - Güncelleme : 08 Mart 2022 11:59

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünyada siyasi, ekonomik, askeri ve toplumsal dengeleri alt üst etti. Peki dünya yeniden iki kutuplu dünyaya doğru evrilirken Türkiye’yi neler bekliyor? Putin ne yapmak istiyor, geri adım atar mı? Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, TGRT Haber’de yorumladı: Putin istediğini almadan bırakmaz.

Hikmet Çetin, Türkiye'nin izlediği tarafsız politikanın yerinde olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi dünya siyasetinde dengeleri değiştirmeye başladı. 'İki kutuplu dünya yeniden mi?" sorusu yeniden gündemde. Bu da yeni yeni soru ve sorunları beraberinde getiriyor. Tüm cevaplar da "Putin ne yapmak istiyor?" sorusunun etrafında dönüyor. Tarafsız bir politika izleyen Türkiye ise savaştan en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. Eski Dışişleri Bakanı ve NATO eski Afganistan Temsilcisi Hikmet Çetin, Cem Küçük ile Günaydın Türkiye'de Rusya-Ukrayan savaşını değerlendirdi. 

BU KADARINI BEKLEMİYORDUM

Hikmet Çetin, Karabağ, Kırım e Gürcistan'ı örnek göstererek Putin’in Ukrayna’ya saldırmasının kendisini şaşırtmadığını söyledi. İşgalin bu denli yaygın olmasına şaşırdığını vurgulayan Çetin "Rus nüfusun çoğunlukta olduğu Luhansk ve Donetsk’le sınırlı kalacağını tahmin ediyordum. Daha önce Gürcistan’a girdi ve oradan 2 küçük cumhuriyet çıkarttı. Sonra Kırım’ı işgal etti. Ukrayna’yı işgal edeceği bekleniyordu. Haklı olsa bile bağımsız bir ülkeye kuralsız bir şekilde girmek kabul edilemez” dedi. 

NATO BU BÖLGEDE ARTIK GENİŞLEYEMEZ

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ortaya çıkan devletlerde sürekli bir Rusya korkusu olduğuna dikkat çeken Çetin, diğer yandan Rusya’nın da NATO’nun kendi mirası üzerinde yayılma girişiminden dolayı bir tehdit gördüğünü kaydetti. “Süreç belki yönetilebilirdi ancak ABD son zamanlarda Rusya’yı düşman olarak görmeye başladı” diyen Çetin, bu durumun işleri zorlaştığını vurguladı. Hem NATO hem de ABD'nin 'giremezseniz' diyerek Rusya’yı kışkırttığını belirten Çeten bu işgalin ABD ile NATO’yu birleştirdiğine dikkat çekti. Çetin, artık NATO’nun bu bölgeye genişlemesinin mümkün olmadığını söyledi.

ESKİ DÜNYA ARTIK OLMAYACAK

Hikmet Çetin Putin'in politikasıyla ilgili de şöyle konuştu:

“Putin amaçlarına ulaşmadan çıkmaz. Belki 1 ya da 2 ödün verebilir ancak çok zor. Batı’nın bir lider sorunu var. Putin ise kendi mantığı içinde bir lider Putin’in bir özlemi var. Bun gerçekleştirmeden Ukrayna'dan çıkmaz. Putin ben de varım, ben de liderim, beni de hesaba katın, tek kutuplu bir dünya yok, diyor.”

Rusya ile Batı ve ABD’nin ilişkilerinin eski kıvamına dönmesinin uzun zaman alacağını kaydeden Çetin, “2 kutuplu dünyaya yeniden döndük. Çin ile Rusya, karşısında ABD ile NATO. Dünya değişecek, eski dünya olmayacak. Petrol fiyatları artıyor, dünyada büyük bir huzursuzluk ve sorunlar çıkacak. Özellikle Türkiye gibi doğalgaz ve enerji açısından dışa bağımlı olan ülkelerde sorunlar yaşanacak” dedi. 

UKRAYNA’DAKİ EN BÜYÜK TEHLİKE

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin dünyadaki tüm kişileri savaşa davet etmesinin son derece tehlikeli olduğunu belirten Çetin, “Terör grupları gidecek yer arıyor. Uzun vadede Ukrayna’nın da başına bela. Bu yüzden Rusya’nın istikrarı da sağlaması zor olacak. Rusya hem Ukraynalılarla uğraşacak hem de dünyanın her yerinden gelen gönüllülerle. Gönüllülerin bir kısmı uluslararası terör grupları. Hiçbir engel koymadan ve Rusya’ya karşı savaşacağım diyen herkes gelecek. Rusya bunu beklemiyordu” tespitinde bulundu. 

TÜRKİYE DOĞRU YOLDA

Avrupa Birliğinin güvenlik konseptini yenileyeceğini belirten Çetin şöyle konuştu: 

“Dünya artık eski dünya olmayacak. Ne NATO ne ABD ne de eskisi gibi olacak. 3. Dünya Savaşı çıkmaması için yeni konseptler geliştirecekler. Böyle gidemez. Hem siyasi hem güvenlik hem de ekonomik olarak bambaşka bir dünya” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin tarafsız kalmasının doğru olacağını belirten Çetin, “En güç durumdaki ülke Türkiye. Çünkü kırılma noktasında. Başlamış olan tarafsız kalma konusunu devam ettirmelidir. Tercih yapmaması lazım. Yaparsa ekonomimiz olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Turizm, buğday, doğalgaz ve petrol konusunda sorunlar olacak. Zaten güç durumda olan Türkiye ekonomisi daha da zor durumda kalacak. Bağımsızlığını devam ettirmeli.”

Türkiye’nin yaptırımlara uymadığına dikkat çeken Çetin, “Bu politika uygundur. Türkiye, Batı ve NATO’ya yönelik politikalarında bir adım attı. Umarım NATO, Türkiye’yi zor durumda düşürecek adımlar atmaz. Türkiye başından beri yaptırımlara uyamayacağını söyledi, bunu anlayışla karşılanacağına inanıyorum” dedi.

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...