Tgrt Haber

Viyana Sözleşmesi 41. madde nedir? Sözleşme neyi düzenliyor? Büyükelçi krizinde ABD'den geri adım...

25 Ekim 2021 16:15
Viyana Sözleşmesi 41. madde nedir? Sözleşme neyi düzenliyor? Büyükelçi krizinde ABD'den geri adım...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kavala bildirisine imza atan 10 büyükelçiye yönelik 'istenmeyen adam ilan edeceğiz' açıklamasının ardından ABD Ankara Büyükelçiliği'nden geri adım geldi. Büyükelçilik "Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet ediyoruz" dedi. Viyana Sözleşmesi ve Viyana Sözleşmesi 41. madde bir anda gündem oldu. Peki Viyana Sözleşmesi 41. madde nedir? Neyi düzenliyor? Nasıl uygulanıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Osman Kavala açıklaması gündemde yerini korurken bir son dakika açıklaması da ABD Ankara Büyükelçiliği'nden geldi! Açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesi'ne riayet etmeyi teyit eder" denildi. Kavala bildirisine imza atan diğer ülkelerin büyükelçilikleri de benzer paylaşımlarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'istenmeyen adam ilan edilecekler' açıklamasının ardından gelen bu geri adım siyasetin ana gündem maddesi olud. Peki Viyane sözleşmesi nedir? Viyane Sözleşmesi'nin 41. maddesi ne anlama geliyor? İşte detaylar.. 

VİYANA SÖZLEŞMESİ NEDİR? 

Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, diplomatların görevli bulundukları ülkelerdeki diplomatik ilişkilerini, ayrıcalıklarını ve dokunulmazlıklarını belirleyen uluslararası bir anlaşmadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden alınan bilgilere göre, 18 Nisan 1961 tarihinde imzalanarak 24 Nisan 1964 tarihinde yürürlüğe giren Diplomatik ilişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ne katılmamız uygun bulunmuştur. Eski zamanlardan bu yana tüm ülkelere mensup insanların diplomasi görevlilerinin statüsünü tanıdıklarını hatırlıyarak, Birleşmiş Milletler Yasası'nın, devletlerin egemen eşitliği, uluslararası barış ve güvenliğin korunması ve uluslar arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesi hakkındaki amaç ve ilkelerini göz önünde bulundurmaktadır.

VİYANA SÖZLEŞMESİ'NİN 41. MADDESİ NEDİR?

Viyana Sözleşmesi Madde 41 Konsolosluk memurlarının keşisel dokunulmazlığını ve görevlerini düzenliyor. Bu madde 3 alt başlıktan oluşuyor: 

1. Konsolosluk memurlarının tutuklanmaları veya göz altına alınmaları, ancak, ağır bir suç halinde ve yetkili adli makamın kararı ile olur.

2. Bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adlî bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurları hapsedilemez ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetleri
kısıtlamaya tabi tutulamaz.

3. Aleyhine cezaî bir dava ikame edilen konsolosluk memuru yetkili makamların önüne çıkmak zorundadır. Bununla beraber, dava, konsolosluk memurunun resmî durumu icabı kendisine
gösterilmesi gereken saygı ile ve bu maddenin 1. fıkrasında öngörülen hal hariç olmak üzere, konsolosluk işlemlerinin yerine getirmesini en az etkileyecek biçimde yürütülecektir: Bu maddenin 1.
fıkrasında zikredilen hallerde, bir konsolosluk memurunun gözaltına alınması kaçınılmaz olduğu takdirde, aleyhine ikame edilecek dava en kısa zamanda açılmalıdır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İSTENMEYEN ADAM ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika dönüşü, 'misafir edemeyiz' diyerek 10 büyükelçi için 'istenmeyen adam' sinyalini vermişti. Erdoğan, Cumartesi günü Eskişehir'de yaptığı açıklamada ise "Dışişleri Bakanımıza talimat verdim. İstenmeyen adam ilan edilecekler" demişti. Erdoğan'ın gündeme bomba gibi düşen açıklaması şöyle:  

 

 

"Öbür tarafta yatıyorlar kalkıyorlar, Kavala, Kavala. Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. Dışişleri Bakanlığı'na geliyorlar onun için. Bu ne terbiyesizliktir ya, burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil. Gerekli talimatı ben de Dışişleri Bakanımıza verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bu 10 tane büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam* ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim."

İSTENMEYEN ADAM (PERSONA NON GRATA) NEDİR, NE DEMEK?

Devletler arası ilişkilerde persona non grata (Latincede istenmeyen kişi demek), bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin hükümeti tarafından istenmeyen kişi anlamına gelir.

Bu durum, kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul edilir.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...