Tgrt Haber

Yeniden Refah Partisi son virajda döndü! İşte Cumhur İttifakı'na katılmamasının perde arkası

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
20 Mart 2023 17:04 - Güncelleme : 20 Mart 2023 21:42

Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimi yaklaşırken Ankara’da yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları ile bir araya gelirken Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı’na katılmayacaklarını açıkladı. Peki bu gelişmeler sonuçlarını nasıl etkileyecek?

Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimlerine 55 gün kalırken Başkent'te yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. Millet İttifakı​ adayı Kemal Kılıçdaroğlu​, HDP​ Eş Genel Başkanları Mithat Sancar​ ve Pervin Buldan​ ile bir araya gelirken Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan Cumhur İttifakı’na katılmayacaklarını açıkladı. Erbakan, açıklamasında partinin Cumhurbaşkanı adayı olduğunu da ifade etti. Öte yandan Erbakan'ın Cumhur İttifakı'na hayır demesindeki en önemli gerekçelerden biri seçimlere kendi logosu ile katılma talebinin Cumhur İttifakı tarafından kabul görmemesi. Peki bu adımlar seçim sonuçlarını nasıl etkileyecek, ne anlama geliyor? TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi. Dr. Kazım Dalkıran ve  CHP eski Milletvekili Berhan Şimşek yorumladı. 

CHP  ÇÖZÜM SÜRECİNDE DESTEK VERMEMİŞTİ 

Mazhar Bağlı, HDP-CHP görüşmesini şöyle yorumladı: “Kürt meselesi trafik sorunu değil ki bir yasayla çözülsün. Oluslararası boyutu, güvenlik boyutu, sosyolojik boyutu ve ayrıca şiddetin siyasete bulaşması gibi bir durum var. Bunlar, HDP’nin terörle bağlantısını meşrulaştırmak için yapılan açıklamalar. CHP’nin bu güne kadar, özellikle çözüm sürecinde hiçbir adıma destek vermediğini biliyoruz.”  Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmamasını değerlendiren Bağlı, şunları söyledi: “Sayın Erbakan’ın ortaya koyduğu bir tezi, politikası var. Bizim ülkemizde ittifaklar kendine özgü temel politika ve siyasetlerinden feragat etmesi üzerine kurulu. Bu anlamda anlaşmazlık çıkmıştır.” 

YANLIŞ BİR KARAR VERDİ

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakına katılmamasını yorumlayan Kazım Dalkıran şunları söyledi: “Doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum. Bu ihtiyaç olan durumu yönetmek yerine ileriye dönük bir plan içindeler, şu anda verecekleri zarar sonucunda ellerinde hiçbir şeyin olmayacaklarını da bilmeliler.” 

Cumhur İttifakı’na Yeniden Refah Partisi'nin katılma sürecinin sıkıntılı olmadığı halde kötü yöneltildiğini belirten Ercan Gürses, şunları söyledi: “Yeniden Refah Partisi’nin katılmaması zarar verebilir, bir oy bile çok önemli. Ağırlıklı neden logo. Cumhur İttifakı'nda partilerden biri itiraz etmiş olabilir. Parti ismi vermek istemiyorum. MHP’nin itiraz etmiş olabileceğini düşünüyorum.” 

HDP’NİN ADAY ÇIKARIP ÇIKARMAYACAĞINI BİLMİYORUZ 

CHP eski Milletvekili Berhan Şimşek, şunları söyledi: “HDP’nin kendilerinin bir aday çıkarıp çıkarmayacağını bilmiyoruz. İyi bir görüşme yapıldığına, Türkiye’nin önünü açacak bir görüşme olduğuna inanıyorum. Bunu başka türlü krimalize etmek mümkün değildir. Seçime girecek bir partinin sözlü savunması 34 gün sonra yapılacak. Kapatma ihtimaline karşı bir önlem almışlar. Yargının sopa olmaması gerekirdi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi barıştırmak istiyor, 2018’den beri gelen süreci yaşadık. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olacaktır. Görüşmeler ülkemiz için hayırlıdır. HDP’yi hem Kandil’in hem de İmralı’nın gölgesinden kurtarmak lazım.”

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...