'Yerli otomobil projesiyle ilgili çok iddialı gidiyoruz'
Bakan Işık, 'Yerli otomobil projesiyle ilgili çok iddialı gidiyoruz, çok ciddi bir çalışma yapıyoruz.' dedi.
Bilim Sanayi Bakanı Fikri Işık, "Yerli otomobil projesiyle ilgili çok iddialı gidiyoruz, çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Türkiye 2019 yılı içerisinde kendi milli işletim sistemine sahip, elektrikli ve menzili uzatılmış elektrikli aracını piyasaya çıkaracak." dedi.
TBMM Genel Kurulunda Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.
"Teknoloji alanında çok yoğun bir teşvik mekanizması mevcut"
Türkiye'de bilim ve sanayi, teknoloji alanında çok yoğun bir teşvik mekanizması bulunduğunu vurgulayan Bakan Işık, şöyle devam etti:
"Bir genç müteşebbisimizin teknoloji alanında fikri varsa, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı'na müracaat ediyor. Bunun değerlendirmesini... Akademisyenlerden oluşan 5 kişilik panel yürütülüyor. Proje burada kabul edilebilirse bu yıl 150 bin liraya kadar öğrencimize, genç girişimcimize hibe destek veriyoruz. Bunun değerlendirmesini 5 kişiden oluşan akademisyen heyet yapıyor.
Maalesef bir genç kızımız, sıvının içindeki su miktarını belirlemeye yarayan proje sunuyor, bu 5 kişilik akademisyen heyetimiz bu projeyi desteklemeye değer görmüyor, ona 100 bin lirayı vermekten imtina ediyor. Bu bizi çok rahatsız etti. Bundan dolayı bu kızımız gidiyor Avrupa'da dünya birinciliği alıyor. Bunun üzerine bakanlık olarak 'Bu işte bir yanlışlık var. Eğer bir genç kardeşimiz, 5 kişilik akademik heyetten üçünden 70'in üzerinde not alırsa bu proje desteklensin' dedik."
"Paralel temizlik yapıldıktan sonra TÜBİTAK, ciddi başarılar elde ediyor"
Bakan Işık, TÜBİTAK'ın tarihinde en çok bilime odaklandığı bir dönem yaşadığını aktararak, "Paralel temizlik yapıldıktan sonra TÜBİTAK, yürüttüğü savunma sanayi ve enerji projelerinde ciddi başarılar elde ediyor." dedi.
Işık, TÜBİTAK'ın yüzde 98'i yerli Milli Rüzgar Tribünü çalışmasını yürüttüğünü, Milli Güneş Enerji Sistemi'nin uygulama aşamasına geçtiğini, Şanlıurfa Ceylanpınar'da 10 megavatlık güneş santralinin kurulduğunu, Konya-Karapınar'da da 3 bin megavatlık güneş santralinin kurulacağını, Milli Termik Santral Projesin'in devam ettiğini anlattı.
"TÜBİTAK şu anda tamamen bilime odaklandı" ifadesini kullanan Işık, yerli otomobil konusunda da şunları kaydetti:
"Yerli otomobil projesiyle ilgili çok iddialı gidiyoruz, çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Türkiye 2019 yılı içerisinde kendi milli işletim sistemine sahip, elektrikli ve menzili uzatılmış elektrikli aracını piyasaya çıkaracak ve Türkiye yeni teknolojilerde iddialı ülke olacak. Bir taraftan araç dizaynına çalışıyoruz. Bir taraftan TÜBİTAK'ın ve Türkiye'nin sahip olduğu teknolojilerin yerli otomobile, milli otomobile uyarlanmasına çalışıyoruz.
Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bugün otomobilde kullanılan parçaların yüzde 70'i hiç kullanılmayacak. Türkiye, otomotiv yan sanayiinde iddialı bir ülke eğer yeni teknolojilere Türkiye şimdiden adapte olursa önümüz açık. Ama eğer treni kaçırırsak Türkiye'de otomotiv sanayiide ciddi kriz bizi bekleyebilir. Türkiye yeni teknolojilerle iddia sahibi otomobilini üretecek. Bizim de inşallah bir Türk markasını dünya yollarına çıkaracağız. Zaman zaman da bilgileri paylaşacağız."