Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, Türkiye ile askeri gücü kıyasladı, itiraf gibi açıklama
Yunanistan’ın Girit'in çevresinde karasularının 12 mile çıkarma iddialarına Türkiye'den çok sert tepki geldiği bir dönemde Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, askeri güç kıyaslamasına girişti. Panagiotopoulos’tan itiraf gibi bir açıklama geldi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimi en çok artıran meselelerden biri Yunanistan'ın Ege'de kara sularını 12 mile çıkaracağına dair ifadeleri. Yunan basınına göre bu mesele Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın uzun süre 'çekmecesinde' duruyor. Ancak Türkiye korkusundan masaya yatırılmıyordu. Bu sorun Yunan basınında yeniden gündeme gelince Türkiye'den çok sert tepki ile karşılaştı. Türkiye 1995 yılında alınan karara göre bunun savaş sebebi sayılacağını belirtti. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos da askeri güç kıyaslamasına girişti.
‘YANLIŞ FATURA ANKARA'DAN DÖNER’ AĞIRLARINA GİTTİ
Bakan Akar'ın "Karasularının uzatılmasını kabul etmiyoruz. 1800 kilometreden fazla kıyı şeridine sahip bir Türkiye'den bahsediyoruz ve Türkiye sizin izninizle uluslararası sulara girecek. Bunu hangi akıl kabul eder? Yunanistan'da 'yanlış fatura Ankara'dan döner' diyoruz" sözleri Yunan medyasında gündem oldu. Öte yandan, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos bir gazeteye verdiği röportajında, Yunanistan'ın son yıllarda stratejik ilişkilerini geliştirdiğini ifade etti. 2019 yılı itibarıyla Rafale savaş uçakları aldıklarını belirten Panagiotopoulos, bir dizi ekipman ve modernizasyon anlaşması yaptıklarını belirtti.
ZAMANLA DEĞİŞECEK
Yunan Savunma Bakanı bir itirafta bulundu. Belh@rra fırkateynlerinin inşası devam ettiğini ve ilk üç ROMEO denizaltısavar helikopterinin teslimatı 2023'te geleceğini söyleyen Panagiotopoulos, izledikleri politika sayesinde Yunanistan ve Türkiye arasındaki askeri güç dengesinin zamanla kendi lehlerine değişeceğini ifade etti.
Aynı gazetede daha önce havada ve denizde sözde süper silahlarını tanıtan Yunanistan, Türkiye'nin bundan korkacağını ifade edilmiş, "Hava kuvvetleri için Rafaele, F-16 Viper ve arka planda F-35, Deniz Kuvvetleri için Belharra ve korvetler, M-1117 ve Marder tankları Türkiye'ye karşı güçlü bir caydırılık mesajı veriyor" denilmişti. Öte yandan Yunanistan'da Türkiye F-16'ları ne zaman alacak? 'Ege'de dengeler değişecek mi?' soruları gündeme gelmişti. Daha önceden "Türkiye'ye yetişmeye çalışıyoruz" diyen Yunan basını güç dengesini kıyaslamıştı.
SİYASİ TÖKEZLEME OLMAZSA…
Yunanistan F-16 Viper'ın da teslim edilmesi beklenirken F-35 savaş uçaklarının tedariki için ilk adımların atılmış olduğu belirtildi. Telekulak skandalı ile sarsılan ülkede siyasi bir tökezleme yaşanmazsa ilk F-35'lerin 2027'de alınacağı ileri sürülmüştü. Türkiye'nin 40 adet yeni F-16 alımı ve mevcut 234 adet aynı tip savaş uçağından 80'inin yükseltilmesi programının ise ABD Kongresi'nde tartışılmaya devam ettiği ifade edilmişti. Daha önceden "Türkiye'ye yetişmeye çalışıyoruz" diyen Yunan basınından ilginç bir haber gelmişti. Havada ve denizde sözde süper silahlarını tanıtan Yunanistan, Türkiye'nin bundan korkacağını ifade etmişti.
F-16 HAZIMSIZLIĞI ARTI
Haberde, "Hava kuvvetleri için Rafaele, F-16 Viper ve arka planda F-35, Deniz Kuvvetleri için Belharra ve korvetler, M-1117 ve Marder tankları Türkiye'ye karşı güçlü bir caydırıcılık mesajı veriyor" denildi. Aynı zamanda "Ege'de yeni güç dengeleri nasıl değişiyor?" isimli bir tablo yayınlayarak Yunanistan'ın güçlerini listelemişlerdi. Aynı haberde Yunan gazetesi kendi kendine çelişerek, Yunanistan'ın silahlanmada geri kaldığını ve Türkiye ile yarışa girmesi gerektiğini ifade etmişti. Ancak, Türkiye'nin gücü F-16'larla alakalı değil. Nitekim Türkiye'nin gücünü geçtiğimiz aylarda itiraf eden Ta Nea gazetesi Yunanistan'ın Güç Dengesi - Türkiye 2022 Raporu'ndan da yararlanarak, önceki yıllara kıyasla Yunanistan'daki durumun daha iyi olduğunu söylemiş, "Yunan Silahlı Kuvvetleri bugün ilk defa Türkiye ile arasındaki askeri güç farkını biraz olsun daralttı" demişti.