Tgrt Haber

Bayramda oruç tutulur mu? Bayramda kaza orucu tutmak günah mı?

21 Nisan 2022 19:35 - Güncelleme : 21 Nisan 2022 19:40
Bayramda oruç tutulur mu? Bayramda kaza orucu tutmak günah mı?

"Bayramda oruç tutulur mu?" sorusu Ramazan’da oruç ibadetini çeşitli nedenlerle eksik tutup tamamlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Bir aylık süre boyunca oruç tutan Müslümanlar için Ramazan ayı 1 Mayıs tarihinde son bulacak. Ramazan Bayramının ilk günü ise 2 Mayıs’ta idrak edilecek. Rahmet ve marifet ayı Ramazan’da çeşitli nedenlerle oruç tutamayanlar ise borçlarını yerine getirmek içi bayram günlerinin uygun olup olmadığını merak ediyor. Peki Bayramda kaza orucu tutmak caiz mi yoksa günah mı? İşte merak edilenler...

Ramazan ayının yarısını geçmişken arefe ve bayram içinde hazırlıklar yapılmaya başlandı. Müslümanlar tarafından özveriyle geçirilen Ramazan ayında bazı kişiler çeşitli nedenlerle oruçlarını tutamadılar. Oruçlarını kaza etmek isteyenler Ramazan Bayramı'nda oruç tutmanın hükmü merak ediliyor. Peki bayramda oruç tutulur mu? Bayramda kaza orucu tutmak günah mı? İşte bayramda oruç tutmanın hükmü…

BAYRAMDA ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan ayı Müslümanlar için oldukça özel bir yere sahiptir. Bir ay boyunca tutulacak olan oruç ibadeti Müslümanlar tarafından yerine getirilecek. Ancak Müslümanlara bir ay boyunca farz olan oruç ibadeti bazı durumlarda tutulamayabiliyor ya da kazaya bırakılabiliyor. Tutulamayan günler ise sonradan yerine getirilmek üzere kaza edilmesi gerekiyor. Kazaya kalan oruç ise başka zamanlarda yerine getirilmeli. Ancak bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelmektedir. Ramazan Bayramının birinci gününde ve Kurban Bayramı'nın dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olması sebebiyledir.

Bayramda oruç tutulur mu? Bayramda kaza orucu tutmak günah mı?

Bir ay boyunca Allah için tutulan oruç ibadetinin son bulmasının arkasından gelen Ramazan Bayramı "genel iftar ziyafeti" hükmündedir ve bundan dolayı "fıtır bayramı (iftar bayramı)" denilmektedir. Ramazan Bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelmektedir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği Kurban Bayramı günleri de ziyafet günleri olarak tarif edilir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu ifade etmiştir. (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

KAZA ORUCU NASIL TUTULUR?

Ramazan ayı boyunca oruç tutmak farzdır. Müslümanlar için bir ay boyunca kesintisiz oruç tutulmalıdır. Ancak bazı durumlarda oruç sonra tutulmak üzere kazaya bırakılabilir. Kazaya kalan oruç için ise niyet edilerek başlanılması gerekir. Tutulacak olan her kaza orucuna, “Üzerimde borç olan ilk orucun kazasına…” diye niyet edilmesi uygun olmaktadır. Ayrıca kazaya kalan oruçların hesaplanması konusunda iki durum söz konusu olabilir:

Bayramda oruç tutulur mu? Bayramda kaza orucu tutmak günah mı?

  • Kişi mükellef olduğundan beri hiç oruç tutmamış olabilir. Böyle bir durumda ergenlikten itibaren geçen her yıl itibarı ile bir kameri ay hesabı ile (bu yirmi dokuz veya otuz gündür; ihtiyaten otuz gün tercih edilmesi uygundur) oruçlarını tutmalıdır.
  • Kişi mükellef olduktan sonra bazı oruçları kazaya bırakmış olabilir. Böyle bir durumda mümkün mertebe tutulmayan oruçların sayısı hesaplanıp gününe gün kaza edilmelidir. Ayrıca orucunu mazeretsiz olarak terk eden kimselerin kaza yanında tevbe ve istiğfar etmesi de gerekmektedir.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...