Tgrt Haber

Burun spreyi orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar nelerdir?

04 Nisan 2022 15:33 - Güncelleme : 04 Nisan 2022 15:36
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmaktır ve bunlardan uzak durulmalıdır

Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar, gerekli kaidelerin neler olduğunu merak ediyor. Oruç ibadetini eksiksiz yerine getirmek isterken hangi durumlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda araştırmalara da başlandı. Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor. Peki nedir bu oruç tutarken dikkat edilmesi gereken hususlar? Burun spreyi orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar nelerdir? İşte oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler…

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmaktır ve bunlardan uzak durulmalıdır

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruçla ilgili sıkça sorulan sorular gündemde yerini aldı. Orucun bozulmaması için belli kurallara riayet edilmesi gerekiyor ancak bazı durumlarda kafa karıştıran sorular meydana gelebiliyor. Oruçlarının bozulmasını istemeyen vatandaşlar Diyanet tarafından yayınlanan oruç ile ilgili soruları öğrenmek istiyor. Orucu bozan hususlarda en fazla sorulan sorulardan biri de burun spreyinin orucu bozup bozmadığı. Peki Burun spreyi orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar nelerdir? İşte Diyanet’in yaptığı orucu bozan durumlar açıklaması…

BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI?

"Oruç tutarken burun spreyi kullanılabilir mi?" sorusuna karşılık Diyanet’ten açıklama geldi. Bahar aylarında burun spreyi kullanmak zorunda olan kişileri sayısı oldukça fazla. Burun spreyi ise bu rahatsız edici durma karşı başvurulan önlemlerin başında geliyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Yani burun spreyi eğer midenize ulaşıyorsa orucu bozar.

AĞIZ VE BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayı birçok soruyu da beraberinde getirirken burun spreyinin yanı sıra ağızdan alınan spreyin orucu bozup bozmayacağı ise yine merak edilenler arasında. Peki ağız ve burun spreyi orucu bozar mı?

Burun spreyi orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar nelerdir?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Ancak Dinimiz İslam’da yer alan bilgiye göre ise her ne olursa olsun ağızdan ve burundan alınan sprey ve ilaçların orucu bozacağı ifade ediliyor.

"Astım spreyi ile ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz, çünkü miktarı azdır" sorusuna karşılık "Hâlbuki hiçbir kitapta (Çoğu bozar, azı bozmaz) diye bir kayıt yok. Gıda değil veya deva değil, küçücük bir taş veya kum tanesi de boğaza girince bozduğu, yukarıda adı geçen kitapların hepsinde bildirilmektedir." İfadelerine yer verilmektedir.

RAMAZAN ORUCUNU BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır.

Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Burun spreyi orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar nelerdir? 

Ramazan orucunu bozup, yalnız kaza gerektiren şeyler:

1- Boğaza kar ve yağmur kaçması,

2- Astım spreyi kullanmak,

3- Zorla bozdurulmak,

4- Buruna sıvı ilaç koymak,

5- Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]

6- Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek,

7- Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi,

8- Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmek,

9- Kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak,

10- Derideki açık yaraya konan sıvı veya katı ilacın sindirim yoluna girmesi,

11- Vücuda ilaç şırınga etmek,

12- İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak,

13- Dişi kanayanın ağzındaki kanı yutması veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutması,

14- İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek,

15- Güneş battı zannederek orucunu bozmak,

16- Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak,

17- Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması,

18- Abdest alırken boğaza su kaçması, [Hanbelî’de bozmaz.]

19- Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak,

20- Makattan veya kadınların önden fitil kullanması,

21- Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek,

22- İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması,

23- Denize girince veya guslederken makattan su girmesi, [Hanbelî’de bozmaz.]

24- Dil altına konan ilacı emmek,

25- Makata konan pamuğun veya başka şeyin hepsinin içeri girmesi,

26- Vücuda giren ultrason veya endoskopi cihazında ilaç, merhem olması,

27- Lavman yaptırmak, [Mâlikî’de bozmaz.]

28- Özel olarak su buharı teneffüs etmek,

29- Burundan genze giden kanı yutmak,

30- Bayılanı ayıltmak için veya uyuyanın ağzına su akıtmak,

31- Açlığa veya susuzluğa gerçekten dayanamayarak yiyip içmek. [Kefaret gerekip gerekmeyeceğini bilmeyen, ihtiyaten küçük bir kağıt parçasını veya çiğ pirinç tanesini susuz yutarak orucunu bozmalı. Sonra yiyip içebilir.]

32- Basur memesinin, taharetlendikten sonra, ıslak olarak içeriye girmesi,

33- Mastürbasyon yapmak,

34- Yaş parmağı, ön veya arka tarafa sokmak, [Hanbeli’de bozmaz.]

35- Seferde iken kasten orucunu bozana kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü seferde oruç tutmak farz değildir.

36- Kasten orucunu bozan, sonradan oruç tutmamayı mubah kılacak bir hâl başına gelse, mesela kadının hayzı başlasa yahut oruç tutamayacak kadar hastalansa yalnız kaza gerekir. Fakat orucunu bozup sefere çıksa, kefaret gerekir; çünkü sefere çıkmak semavi bir özür değildir.

37- Oruçlunun ağzına giren gözyaşı veya ter, çok olur da, tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...