Tgrt Haber

Niyet etmeden oruç tutulur mu, niyet etmeden oruç kabul olur mu? İşte diyanetin cevabı

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
20 Mart 2023 14:15 - Güncelleme : 20 Mart 2023 15:14
Niyet etmeden oruç tutulur mu, niyet etmeden oruç kabul olur mu? İşte diyanetin cevabı

22 Mart Çarşamba gününü 23 Mart Perşembe'ye bağlayan gece ilk sahurlarını yapacak olan Müslümanlar, oruçlarıyla ilgili merak ettikleri soruları araştırıyor. En çok merak edilenlerin başında ise ‘Niyet etmeden oruç tutulur mu?’ sorusu geliyor. Peki oruç tutmak için sahura kalkan bir Müslüman niyet etmeden oruç tutabilir mi? İşte diyanetin cevabı…

Müslümanlar için sevapların ikiye katlandığı, günahların affolunduğu mağfiret ayı olan Ramazan​ gelip çattı. Mübarek Ramazan vesilesiyle oruçlarını tutacak olan Müslümanlar, ibadetlerini tam anlamıyla yerine getirebilmek için bazı sorulara cevap arıyor. En çok merak edilenlerden biri olan Niyet​ etmeden oruç​ tutulur mu, niyet etmeden oruç kabul olur mu? sorusunun cevabı için diyanetin yorumu şu şekilde…

NİYET ETMEDEN ORUÇ KABUL OLUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre: “Niyet etmek oruç tutmanın şartlarından biridir. Sahura kalkıp niyet etmeden oruç tutmak sahi değildir. Oruç tutarken kalben niyet etmek ve bu niyetle sahura kalkmak yeterli olsa da bu niyeti dil ile de söylemek gereklidir. Fakat oruç için sahur​ kalkmak da aslında bir nevi niyet sayılabilmektedir.” Yani, kalben niyet etmenin yanında dil ile ifade etmek de gereklidir.

Din alimleri sahurun dinen şart olmadığını ama sahura kalkılmadığında sahurun bereketinden yararlanma fırsatının kaçırılmış olduğuna belirtir. Sağlık açısından da doktorlar sahura kalkarak oruç tutmanın daha uygun olduğunu izah eder.

Ramazan orucunda, kaza edilen oruçlarda ya da nafile oruçlarda niyet etme vakti güneşin batmasından bir sonraki gün güneşin tepe noktasına gelmesine kadardır. İmsak sonrasında niyet edilebilmesi için bu vakitten sonra herhangi bir şeyin yenip içilmemesi ve orucu bozabilecek herhangi başka bir şeyin yapılmamış olması gereklidir.

Niyet etmeden oruç tutulur mu, niyet etmeden oruç kabul olur mu? İşte diyanetin cevabı

RAMAZANIN HER GÜNÜ İÇİN AYRI AYRI NİYET EDİLMELİDİR

Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilmelidir. Bu oruçlar için genellikle ‘Yarınki orucu tutmaya ya da yarınki ramazan orucuna’ şeklinde niyet edilebilir.

Kefaret ya da kaza orucu tutulacaksa bu oruçlarda gün batımından sonra en geç imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Bu ve benzeri oruçlar tutulurken ‘… kaza, kefaret ya da adak orucuna’ şeklinde tutulacak orucun nedeni belirtilerek niyet edilmesi doğrudur. Sahura kalkan kişinin diliyle niyet etmesi önerilir. Ancak unutma ve dalgınlık durumunda niyet edilmediyse orucu yine kabul olur. Çünkü sahura kalkmak ve oruç için hazırlık yapmak da niyet etmenin farklı şekillerinden biridir.

NİYET ETMEYİ UNUTTUM ORUÇ TUTABİLİR MİYİM?

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadar olan süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir.

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400). Kaza, kefaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, kefaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. “İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).”

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...