Oruçluyken banyo yapılır mı? Banyo yapmak orucu bozar mı? İşte Diyanet açıklaması
Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar gerekli kaidelerin neler olduğunu merak ediyor. Oruç tutarken hangi durumların orucu bozacağı konusu gündemdeki yerini aldı. Oruç tutarken duş almak isteyen kişiler bu durumun orucu bozup bozmayacağı konusunda araştırma yapıyor. Peki oruçluyken banyo yapılır mı? Banyo yapmak orucu bozar mı? Merak edilen sorunun cevabı ise Diyanet’ten geldi. İşte konuyla ilgili Diyanet açıklaması…
"Oruçluyken banyo yapılır mı?" sorusu oruç ibadetini eksiksiz yerine getirmek isteyen Müsümalar tarafından en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Ramazan ayı boyunca oruç tutacak Müslümanlar için orucu bozan ve bozmayan durumlar oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu konuda gerekli bilgiyi edinmek isteyenler araştırmalarına devam ediyor. İşte oruçluyken banyo yapmanın hükmü ve Diyanet açıklaması…
ORUÇLUYKEN BANYO YAPILIR MI?
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).
BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI?
Ağız ve burundan mideye su kaçırmamak kaydıyla oruçluyken yıkanılmasında sakınca yoktur. Banyo yapmak orucu bozmayan durumlar arasında yer alıyor.