Sahurda ezan sonuna kadar yemek yenir mi, su içilir mi?
Müslümanlar için özel bir yere sahip olan Ramazan ayının gelmesiyle bu gece ilk sahura kalkıldı. Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar için orucun ilk gününde merak edilen sorularda gündemde yerini aldı. İlk sahura kalkan vatandaşlar "Ezan okunurken yiyip içmeye devam edilir mi?" sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Peki sahurda ezan okunurken yemek yenir mi? Ezan okunurken su içilir mi?
Ramazan ayının başlamasıyla akıllara takılan sorular da cevaplarını arıyor. Sahurla birlikte ilk orucunu tutmaya başlayan vatandaşlar ibadetlerini eksiksiz yerine getirebilmek adına gerekli kaidelerin ne olduğunu araştırmaya başladı. İmsak vaktiyle birlikte başlayan oruç için ne zaman yiyip içmeyi bırakmak gerektiği ise merak konusu oldu. Oruç için gerekli şartları tam yerine getirmek isteyen Müslümanlar "Sahurda ezan okunurken yemek yenir mi? Ezan okunurken su içilir mi? Sahurda yemek yemeyi ne zaman bırakmak gerekir?" sorularını merak ediyor. İşte sahur vakti için merak edilenler…
İMSAK NEDİR?
İmsak gecenin bitimi, günün başlaması demektir. İmsak, yiyip içmenin yasak olduğu vaktin başlaması demektir.
İmsak; sözlükteki kelime anlamı itibariyle "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelir. Dindeki yeri ve oruç ibadetinin yerine getirilmesi için başlangıç kabul edilen imsak vakti, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsak’ın zıttı iftardır.
Fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamına gelen imsak oruç tutmaya başlanılan zaman demektir. Yani imsak oruca başlama vakti demektir.
SAHURDA EZAN OKUNURKEN YEMEK YENİR Mİ, SU İÇİLİR Mİ?
İmsak vakti, sabah ezanı okunmasından önce olan ve yemek yemeye izin verilen zamanın bittiğini işaret eden vakittir. Oruç tutmak isteyen kişiler imsak vaktinin girmesiyle birlikte yemek yemeye son vermesi gerekir. Aynı şekilde imsak girince su içmeyi de bırakmak gerekir. Bununla birlikte bazı inanışlara göre yemek yemek sabah ezanı okunup bitene kadar devam edebileceği düşünülmekle birlikte bu durumun şaibeli olduğu da unutulmamalıdır. Bu görüşe göre ezan boyunca yemek yemeye devam etme durumunda oruç tehlikeye girebilir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187)
"Ezan başladığı an yemeyi ve içmeyi terk etmek gerekir"
İmsak, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
Özellikle Ramazan takvimlerinde yer alan net ve anlaşılır imsak vakitleri ile yemek yemenin kesildiği zaman takip edilmeli ve kaçırılmamalıdır.
ORUCU NELER BOZAR?
Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.
UNUTARAK YEMEK İÇMEK ORUCU BOZAR MI?
Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.
Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).
UNUTARAK YEMEK YİYEN KİŞİYE ORUÇ OLDUĞU HATIRLATILMALI MI?
Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238).