CHP listesinden Meclis'e giren 3 partiden grup kurma hamlesi! Çatı parti kurulacak

17-06-2023 14:55 | Güncelleme: 27-09-2023 19:02

Seçime CHP listelerinden giren DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi şimdi Meclis'te grup kurmayı hedefliyor. Böylece bu üç parti Genel Kurul'da ve Komisyonlarda anahtar konuma gelmeyi planlıyor. Peki birleşme nasıl olacak? Grup kurulursa kürsüye hangi lider çıkacak? İşte detaylar…

Seçime CHP listelerinden girdiler, 35 milletvekiliyle Meclis’te temsil edilme hakkı elde ettiler. Şimdi DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi parlamentoda grup kurmanın arayışı içinde. Meclis'te grup kurabilmek için partilerin 20 milletvekiline ihtiyacı var.  Deva Partisi'nin 15, Gelecek Partisinin 10, Saadet Partisinin de 10 milletvekili bulunuyor. Yani bu üç parti anlaşırsa grup kurma hakkı elde edebiliyor. Peki birleşme nasıl olacak? Grup kurulursa kürsüye hangi lider çıkacak? Bu soruların cevaplarını TGRT Haber Parlamento muhabirimiz Burcu Kahriman araştırdı.

ANLAŞMAZLIK HANGİ PARTİ ALTINDA KURULACAĞI 

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu işbirliğinin alt yapısını konuşmak üzere bir araya geldi.  Üç lider grup kurma konusunda ilke anlaşmasına vardı ancak henüz tam anlamıyla uzlaşma sağlanamadı. Hangi parti çatısı altında grubun kurulacağı konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.  TGRT habere konuşan Saadet Partisi kaynakları birleşmenin kendi partilerinde olması gerektiğini ifade ediyor. Ancak DEVA Partisi buna mesafeli yaklaşıyor. 

GRUP İÇİN YENİ PARTİ FORMÜLÜ 

Bu sorunu aşmak için “grup için yeni parti” formülü öne çıktı. Partiler kurumsal kimliklerini devam ettirecek ancak her parti belirli sayıda milletvekilini grup için kurulan yeni partiye verecek.  Grup kurulduktan sonra genel başkanlığı kimin yürüteceği de bir başka tartışma konusu.  Her hafta yapılan grup toplantılarında kürsüye hangi lider çıkacak.  Yeni parti adına açıklamaları kim yapacak? Bu sorulara cevap aranıyor. İşte bunları aşmak için de masada bazı formüller bulunuyor. 

KİM NE KADAR KONUŞACAK? 

TGRT haberin edindiği bilgilere göre, grupta liderler arasında 'eşit' süreli hitap formülü devreye girebilir. Yani bir saatlik konuşma süresinin 20 dakikasını Babacan, 20 dakikasını Davutoğlu, kalan 20 dakikasını ise Karamollaoğlu kullanabilir. Bir başka seçenek ise her hafta yani sırayla bir genel başkanının kürsüye çıkarak konuşma yapması. Uzlaşma olması halinde kurulacak çatı parti için isim arayışı başlayacak. 

HEDEFLERİ ANAHTAR KONUMA GELMEK 

Üç parti grup kurarak Meclis’teki temsil kabiliyetlerini artırmayı planlıyor. Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, Meclis komisyonlarına üye veriyor. Genel Kurul'da grup adına konuşma yapabiliyorlar, ayrıca TBMM Başkanlık Divanı’nda temsil hakkı elde ediyorlar.  Böylece Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi Meclis'te anahtar konuma gelmeyi hedefliyor. 

GÖRÜŞ AYRILIĞINA İSTİŞARE YÖNTEMİ 

Bir teklif konusunda görüş ayrılığı yaşanması halinde konu istişare yoluyla çözülecek. Grup kararı alınmayacağı için de her partinin milletvekilleri farklı oylar kullanılabilecek. Üç partinin grup kurma konusundaki tavrını ünümüzdeki süreçte netleştirmesi bekleniyor. Eğer anlaşma sağlanırsa Meclis'te altıncı grup kurulmuş olacak. Öte yandan Demokrat parti grupta olmayacak ama siyaseten birliktelik devam edecek.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Son Dakika Haber Videoları