Odaklanma sorunu olanlar dikkat, işte nedeni! Her gün elimizde tutuyoruz
Günümüz insanı telefonu elinden bırakmıyor. Bu aynı zamanda odaklanma sorununu da beraberinde getiriyor. Dikkat verememek üretkenliği etkiliyor. Peki telefon bağımlılığının önüne nasıl geçilebilir? cevabı haberimizde.
Neden hiç bir şeye odaklanamıyorum, hızlıca sıkılıyorum diye kendinize soruyorsanız bu sorunun yanıtı sosyal medyada geçirdiğiniz süre ile ilişkili olabilir. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü olan Margaret Sibley saniyelik eğlenceli videoların ve TikTok gibi platformların, konsantrasyon sorununa yol açtığını açıkladı.
Sürekli kayan bir ekran ve anlık görüntüler, sosyal medyada geçen sürenin artması ergenler ve yetişkinlerde konsantrasyon sorunlarına yol açabiliyor. Yakın zamanda İngiltere'de yapılan bir araştırma, yetişkinlerin yarısının dikkat sürelerinin kısaldığını ortaya koydu. Pek çok öğretmen de aynı şeyin çocuklarda görüldüğünü ifade etti. New York'taki St. Bonaventure Üniversitesi'nden Adam Brown, endişelenmek için iyi bir neden olduğunu savunuyor. Ona göre, dikkatsizlik "salgın" seviyesine ulaştı. "Ama iyi haberler de var" diyor, "Bu, tersine çevirme gücümüzün olduğu bir salgın."
KISA SÜRELİ DOPAMİN
Telefonunuza gelen bir bildirim, kısa süreli dopamini uyarır ve bir ödül mekanizması geliştirir. Başka bir deyişle, beyniniz sürekli oyalanmaya alışır alışkanlıktan bunlarla meşgul olur bu nedenle, en sevdiğiniz televizyon programını izlerken bile kendinizi düşünmeden telefonunuzu kontrol ederken bulabilirsiniz.
BAŞKA ODADA TUTUN
Peki bunun önüne nasıl geçeceğiz, Adam Brown'a göre çözüm, telefonun ulaşabileceğimiz bir görüş mesafesinde tutmamak. Yani gözümüzün önünden kaldırmak gerekiyor. Telefonu ters çevirmek de bu anlamda işe yaramıyor. Film izlerken ya da kitap okurken telefonu başka bir odada tutmakta fayda var.
47 SANİYEDE BİR KONTROL EDİLİYOR
Her kullanıcı ortalama 47 saniyede bir telefonunu kontrol ediyor. Bu süre 2000'lerin başında 2 buçuk dakikaydı. Bu sorunun önüne geçebilmenin yoluysa sosyal medyada geçirilen süreyi kontrol altında tutmak.