'30 ülkeye kanser eğitimi veriyoruz'
İzmir Kanser Kayıt Merkezi, 30 ülkeye kanser kayıtçılığının gelişiminde eğitim, teknik destek ve bilimsel danışmanlık sağlıyor.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu'nca dünyadaki 6 bölgeden biri seçilen İzmir Kanser Kayıt Merkezi, aralarında İsrail, Ermenistan, Suriye, Suudi Arabistan, Mısır'ın da bulunduğu 30 ülkeye kanser kayıtçılığının gelişiminde eğitim, teknik destek ve bilimsel danışmanlık sağlıyor.
İzmir Kanser Kayıt Merkezi sorumlularından Dr. Saniye Özalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinin 1992 yılında Türkiye'nin ilk nüfus tabanlı kanser kayıt merkezi olarak kurulduğunu anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu'nca merkezlerinin 2013 yılında Batı, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki 30 ülkede kanser kayıtçılığının ve kanser kayıt merkezlerinin gelişiminde eğitim, teknik destek ve bilimsel danışmanlık sağlamak üzere görevlendirildiğini dile getiren Özalan, "Dünya'da 6 tane bölge merkezi belirlendi. Bunlardan bir tanesi de İzmir" dedi.
Merkezde, 24 yıldır kanser verilerini topladıklarını kaydeden Özalan, şöyle konuştu:
"Tüm resmi, özel hastanelerden ve diğer sağlık kuruluşlarından topladığımız verileri istatistiklere çeviriyoruz. İzmir için kanser özelliklerini yansıtmaya çalışıyoruz. Bölge merkezi seçildikten sonra 30 ülke İzmir hattına bağlandı. Bölgemizdeki ülkelerdeki eğitim ihtiyaçlarını belirlemek, gidermek, teknik destek sağlamak, bilimsel araştırmalarda danışmanlık hizmeti vermek ve bu ülkelerin kanser araştırmaları ajansıyla arasında bir köprü olmak adına görev üstlendik. Bu kapsamda biri İzmir'de diğeri Kazakistan'da olmak üzere eğitimler düzenledik. Bazı ülkelerdeki kanser kayıt merkezleri ziyaretleri ve denetimleri yapıldı. Bu tür çalışmalar devam edecek."
Erkeklerde akciğer kadınlarda meme kanseri ilk sırada
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Ümit Altıntığ, merkezde aktif kanser kayıt elemanlarının yanında gezici olarak çalışan kayıt elemanlarının da olduğunu, hastanelerden gelen verilerin düzenli olarak burada veri haline getirildiğini anlattı.
İzmir Kanser Kayıt Merkezi'nde 1992 yılından bu yana tüm kanser vakalarının verilerinin bulunduğunu dile getiren Altıntığ, şunları kaydetti:
"Bunları niye topluyoruz? Dünya Sağlık Örgütü bunu niye bu kadar önemsiyor? En önemli neden hangi bölgelerde ne tür kanserler sıklıkla görülüyor, bunlarla nasıl mücadele edilebilir bu nedenlerle. Örneğin 2009-2011 verilerine göre İzmir'de erkeklerde ilk sırada akciğer sonra prostat kanserleri, kadınlarda ise meme ve tiroid kanserleri görülüyor. Bununla birlikte kalın bağırsak kanserleri de üst sıralarda yer alıyor."
Altıntığ, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı'nın yürüttüğükanser tarama programı kapsamında çalışma yaptıklarını, 5 ilçede Kanser Erken Teşhis, Tarama Ve Eğitim Merkezi kurduklarını, mamografi cihazı ve alınan testlerle taramalar gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.